Moj profil

gačanska pekva ♥

90 minuta
7

ili peka  u mom ličkom kraju, Gackoj dolini..Recept na gačanskom dijalektu.za iduću Lićlku coolericu i članak o gačanskoj kuhinji.

ili peka  u mom ličkom kraju, Gackoj dolini..Recept na gačanskom dijalektu.za iduću Lićlku coolericu i članak o gačanskoj kuhinji.

Sastojci

za
2-3 kg osoljenog mesa ili hobotnica nju NE soliti
povrće po želji (kapula,merlin, friška paprika,ćepurke, tikvice i što već volite

Priprema

1.

Na izvornom gackome čakavskom dijalektu

U oblu tepsiju metne se posoljeno meso već kakovo ki ima: piletina, gušćevina, tučetina, komadi janjetine ili prasetine namazani mašćom,  U novije vrime   popularna je i ona morska sa krakima  hobotnica ali se stavi maslinovo ulje.  Poklopi se  pekvom i zagrne žeravkom. 

Peče se najmanje jednu uru, već prema tome kolika se ćuma mesa vrgla peć i kakov je žar. kad je meso napol pečeno, pekva se skine i doda se na krupne kriške  izrizan krunpir. Pečeno meso lipo porudi, krunpir na krajima pocrljeni i sve jako miriši po nome mesu osoljenom.

Meso ispod pekve  se i s pogačom i salatom. Da bi pekva bila finija, pod pekvu se  pri kraju pečenja stavi čepurak, nekoliko  friški paprik, merlina i drugog povrća (karfiol tikvice, patliđan celer na kriške i već ča se ima iz vrta).    Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

2.

ili na standardnome hrvatskom jeziku:

U tepsiju okruglog oblika ili "peku" stavi se osoljeno meso s kojim se raspolaže, piletina,  komadi janjetine ili svinjetine, teletine posoljeni i namaščeni svinjskom masti. Poklopi se gornjim poklopcem  od peke ili pekve kako se kod nas zove. proces pečenja ovisi o vrsti mesa. kada je meso napola pčeno, dodaje se krumpir na krupnije kriške. Pečeno meso dobiva crvenkasto smeđu boju a krumpir zlatno crvenu boju, i peka je bogata okusom i mirisima,,, pred kraj dodamo pečurke čepurke (šampinjone )povrće kao dvježe paprike, kapule mrkva i ostalo povrće koje se ima iz vrta. U novije vrijeme se stavlja i hobotnica ali sa maskinovim uljem krumpirima i NE soli se hobotmnica.

Posluživanje

Lička Coolerica : LIČKA KUHINJA U GAČANA1

  • Lička kuhinja(1)

8

vsevem 😘Hvalaaaaaaaaaa na lijepim slovcima  tek sad vidim komentar...

sandramatijević 😘zahvaljujem na fotki u galeriji uz recept..nadam se da je bilo fino...

Hvala divota👋😍

anka, peka me podsjeća na moje djetinjstvo, dobar dio provela sam kod djeda i babe u Lici (ali u drugim krajevima). I sada se sjećam kako je moja baba Milka pekla "masnicu" pod pekom, pamtim i ognjište. I kruh, kakoje samo bio dobar. I škripavac pamtim ... I kiseli kupus s ovčetinom, kako je polako krčkao na onom šporetu na drva u tetkinoj ili babinoj kuhinji ... Kada god vidim koji tvoj recept vezan uz Liku, sva sam u sjećanjima ... Sada mi tamo živi brat od tetke, ali već dugo nisam bila tamo. Moram opet otići i prisjetiti se sretnih dana mog djetinjstva.