Moj profil

Gibanica

75 minuta
50

Omiljeno jelo mog djetinjstva (kao i mnoga druga, reći će oni koji poznaju moje prehrambene kapacitete).

Omiljeno jelo mog djetinjstva (kao i mnoga druga, reći će oni koji poznaju moje prehrambene kapacitete).

Sastojci

za
500g kora za pite i savijače (ili 10 listova)
Punjenje
3 kom jaja
2 čajne žlice Vegete

Priprema

Smjesa
1.

U veću posudu dodajte svježi sir, vegetu, jaja i miješajte s pjenjačom ili kuhačom (mikser previše usitni smjesu) dok smjesa ne postane homogena.

2.

Potom dodajte kiselo vrhnje i nastavite miješati. Dodajte Vegetu. Ako ne dodajete Vegetu, stavite malo soli (ovisno o slanoći samog sira).

3.

Dolijevajte mineralnu vodu uz neprestano miješanje (naravno, ne mora biti točno 3 dcl mineralne, provjerite gustoću same smjese - ne bi trebala biti pregusta, ali ni vodenasta). Ako dodate previše mineralne, samo trebate produljiti vrijeme pečenja za par minuta, ništa strašno :)

"Slaganje gibanice"
1.

Namastite (nauljite) dublju tepsiju, no nemojte pretjerati (raširite ulje i na bočne plohe).

2.

Pakiranje kora za pite od 500g obično ima 10 listova, od toga 4 odvojite na stranu: 2 kore idu na dno, a druge 2 se koriste za pokrivanje gibanice. Ove 2 kore koje idu na dno postavite tako da napravite "postelju" za pitu (pokrijete dno i barem do pola visine bočnih stranica tepsije).

3.

Nakidajte preostalih 6 kora na srednje velike komade (recimo veličina otvorene šake, ili za vas egzaktne - oko 10x10cm) i zgužvajte ih te ubacujte u posudu sa smjesom uz povremeno miješanje kako bi se smjesa dobro uvukla u kore.

4.

Smjesu izlijte u tepsiju (prethodno obloženu s 2 kore) i potom pokrijte s preostale 2 kore.

5.

Prije stavljanja u pećnicu premažite gibanicu mješavinom mineralne vode i ulja (1/2 dcl vode i par kapi ulja).

6.

Peče se sat vremena na 200 stupnjeva.

Varijacije, dodaci
1.

15 minuta prije kraja možete gibanicu još jednom premazati s mješavinom koju čini jako malo Vegete (na vrhu čajne žlice) i 1 umućeno jaje.

2.

U smjesu možete dodati i malo nekog slanijeg sira (sukladno tome treba smanjiti količinu Vegete/soli). Ne više od 5 dkg travničkog sira ili fete čini čuda.

Posluživanje

Ostaviti 3-5 minuta da se ohladi, narezati i poslužiti uz čašu jogurta, kefira ili nekog trećeg mliječnog napitka. Možete i preliti kiselim vrhnjem.

Napomena: Ovaj recept je mješavina recepta s BeCook (razlika: drugačije slaganje gibanice), savjeta moje majke (premaz usred pečenja) te mog eksperimentiranja (manje jaja). Inače, može se raditi i s 2 jajeta, ako je frižiderska zaliha u deficitu.

  • Pita(2)
  • Gibanice(1)
  • Gibanica(1)
  • Vegetarijanski(1)
  • Svjezi-kravlji-sir(1)
  • Kiselo-vrhnje(1)
  • JAJA(1)
  • Mineralna-voda(1)
  • Sir(1)

5

Pravim

Pravila.Odlična je.

Hvala

Ovako je ispalo drugima