Moj profil

Gibanica

50 minuta
540

Svaka majka smatra da je njeno dijete najljepše, svako dijete da je njegov tata najjači, a ja da je moja gibanica najfinija!

Postoji li bolje vrijeme za gibanicu, osim uvijek?
Zavrnite rukave, malo ćemo packat ručice ali brrrzo smo gotovi!

Svaka majka smatra da je njeno dijete najljepše, svako dijete da je njegov tata najjači, a ja da je moja gibanica najfinija!

Postoji li bolje vrijeme za gibanicu, osim uvijek?
Zavrnite rukave, malo ćemo packat ručice ali brrrzo smo gotovi!

Sastojci

za
500g kora za pite/savijače
250g kefira
2 dl mineralne, gazirane vode
1 dl ulja
dva prstohvata papra
1/2 vrečice praška za pecivo (2 male žličice)

Priprema

1.

Miksajte jaja sa solju 5-10 minuta, ili koliko je potrebno vašem mikseru, da se jaja utrostruče i postanu jako bijela i čvrsta masa.

U drugoj zdjeli mikserom izradite svježi sir sa pola količine kefira i paprom, dodajte soli po ukusu.

Mineralnu, prašak za pecivo i pola količine ulja pomiješajte u čašici. Druga polovina ulja vam treba za ruke :)

Jajima polako, kuhačom, dodajte sirnu i na kraju mineralnu mješavinu.

2.

Pripremite srednje veliki duboki pleh, namažite ga sa malo ulja ili ga obložite pek papirom (u mokri pleh da se bolje slijepi za njega)

3.

Razmotajte kore na radnu plohu i dlanovima natapkajte malo ulja na cijelu prvu koru, stavite ju u pleh da joj krajevi prelaze visinu pleha, ponovite isto sa drugom.

Zdjelu sa sirom stavite tik do pleha. Sada uzmite sljedeću koru, zgužvajte ju u pripremljenoj smjesi i tako zgužvanu i potpuno mokru stavite na prve dvije kore. Na isti način gužvajte svaku sljedeću koru i slažite tako nagužvane da popunite svaki dio pleha. Potrošite svu smjesu ali ne trebate potrošiti sve kore, nemojte napola suhe kore stavljati u pleh. Bitno je da jedna čitava ostane za vrh. 
Tu jednu stavite na zgužvane kore u plehu (odrežite joj dio da stane), rubove od one prve dvije kore prebacite preko nje, prema unutra i sve skupa namažite kefirom koji ste ostavili sastrane.

4.

Ubacite u zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva (kod mene ventilator program) i pecite pola sata do 35 minuta.

Posluživanje

Ostavite ju da "odleži" 10 minuta prije rezanja i serviranja.
Mom tati mora biti topla, a mama i Filip ju najviše vole hladnu. Komadi koji ostanu navečer su još bolji i oko njih se stvara najveća gužva!

Nama je ona danas bila glavno jelo ali kad je neka posebnija prilika i kuća puna gostiju, služi ko predjelo. 

Naravno da se može dodati i mozzarella ili ju se može napraviti i sa drugim sirom i začinima, ali onda to više nije klasična Gibanica.

Dobar tek <3

  • Gibanica(12)
  • Sir(4)
  • Pita-slana(3)
  • Pite(3)
  • Isprobano(2)
  • Slane pite(1)
  • Svjezi-sir-slani(1)
  • Burek i pite(1)
  • Jednostavna-priprema(1)

104

Saznala,shvatilapreviše sam umakala kore pa bi se sljepile, sada ih zgužvam prije nego što ih umačem, a i stavila sam 3 žlice brašna s pzp-om u smjesu i ispalo je baš kako treba.

Isti problem imam kao Nives01, dok se peće predivno se digne ali poslije je zbijena (ne vadim je naglo i ne otvaram vrata dok nije gotova)  Kada bi netko htio pojasniti.

Pozdrav, radila sam par puta ovu gibanicu i savršenog je okusa ....osim što meni ne izgleda dobro, ispadne mi nabijena...umjesto da je prozračna...molim vas za savjet....ne znam u čemu griješim....hvala

Ovako je ispalo drugima