Moj profil

Grah ukiseljeni

195
Grah ukiseljeni

ovo mi jedan od najdražih recepti za zimnicu jer mi služi uz meso kao i prilog i kao grah salata i ako vas iznenade gosti uz šniclu začas gotov ručak, fino i zimi i ljeti uz roštilj, pećeno meso. Nije još vrijeme ali sam jučer otvorila zadnju teglu, pa da stavim meni omiljeni recept.

ovo mi jedan od najdražih recepti za zimnicu jer mi služi uz meso kao i prilog i kao grah salata i ako vas iznenade gosti uz šniclu začas gotov ručak, fino i zimi i ljeti uz roštilj, pećeno meso. Nije još vrijeme ali sam jučer otvorila zadnju teglu, pa da stavim meni omiljeni recept.

Sastojci

3 kg graha (bijeli tetovac ili trešnjevac)
2,5 kg paprike babure ili paradajz,ili roga ( od toga 1,5kg crvene 1 kg zelene)
6 dcl ulja
4 dcl octa (razrjediti ocat vodom)
30 dag šećera
10 dag soli može i manje probati treba
2-3 glavice češnjaka(ja ga volim pa stavim više)
10-12 glavica kapule
1-2 vezice(stručka;pušleka) peršina
konzervans ako ga koristite, ali to prepuštan vama NE STAVLJAM KONZERVANS -Bezglutenska prehrana NE dozvoljava
1-2 l vode posoljene za kuhanje graha

Priprema

1.

Paradajz pofuriti, oguliti, papriku narezati na kockice.. ne krupno ni presitno ( ja to par puta u multipraktiku i ne gulim kožicu jer nas ne smeta).

2.

Grah posebno skuhati u posoljenoj vodi i to u velikom loncu (ako nemate onda u dva manja lonca).  Možete i pola mjere raditi jer ispadne jako puno  (od ovog oko većih  10 staklenki 750ml)...Paziti da se grah ne raskuha to je jako bitno, ali i da je dovoljno kuhan. Najfinije je raditi sa bijelim grahom tetovcem.. No radim sa grahom kojeg ima  ili trešnjevac..puter grah.

3.

Paradajz i papriku izrezati na  malo krupnije i kapulu (crveni luk) usitnjen u multipraktiku ili sitno narezan nožem  na kockice.   Papriku uzmite više crvene  one mesnatije..paradajz parike može i babura ili roga..

Kapulu (crveni luk) prodinstati na malo ulja posoliti i pošečeriti da bude staklasti i dodati papriku  i ostalo na kraju paradjz..Sa svim ostalim začinima gore navedenim  kuhati u drugoj posudi posebno kuhati 40-50 min (u receptu piše 30min… uvijek kad radim zimnicu duže kuham nego što je u receptu i nikad mi se ne kvari  mislim baš zbog toga).

4.

Kad je grah kuhan u jednoj padeli (loncu) i ostalo povrće iz druge posude  pomješati   skupa i kuhati još 20-30 minuta.

5.

Staklenke dobro oprati (a i poklopce) i posušim u pećnici

Uspite vruci grah  u staklenke predhodno zagrijane u pećnici na 120°C oko 20 minuta. Možete zaliti toplim uljem ili  poklopce umočiti u alkohol..prije nego zatvorite..

Zamotati u deku da se hladi jednu noć i drugi cjeli dan ( ja ostavim dva dana..cca 48h).

2. način: Kad se tako ohladi spremiti u ostavu.. Možete uliti vrući grah pomiješano sa paprikom i ostalim u  tople tegle i okrenuti naopačke na poklopce i ostavi tako 15-tak minuta i okrenuti ih i zamotati u deku..

6.

Ako se bojite i nemate prikladan prostor, a topla vam je ostava(špajza) onda stavite 1/2 ili cijelu vrečicu konzervansa ili 1/2 vinobrana... Ne stavljam konzervans,  ali to prepuštam vama...

Naknadna NAPOMENA: U originalnom receptu je 6 dcl octa ali piše razrijediti sa vodom.. a kako se ne čita dobro da treba razrijediti naknadno sam sa 6 dcl octa promijenila u 4 dcl.. no ja i dalje stavljam 6dcl razrijeđeno..

Evo recept iz moje teke za zimnicu

7.

Evo naknadno uvidjeh da Mema ima recept isto super malo drugačiji i sa 1, 5 kg graha znaći pola mjere.

  • Zimnica(14)
  • Zimnica-grah(3)
  • Zimnica slana(2)
  • Grah-zimnica(2)
  • Grah(2)
  • Kisela-zimnica(1)
  • Zimnica-pasulj(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)

48

Hvala  Zorice....  ja sam stavila po jednom ali ovo se često dešava ne samo meni  nego i drugim cool članovima da im program od Coolke podupla sastojke..Evo idem izbrisati  što je poduplano.. jer je poduplao očito progra,m.....

Anči, ovo izgleda odlično, samo meni ovde nije jasno, da li su se coolinarici pomešali živci ili zaista sve ide po dva puta...

Nisam radila ,ali sam jela tvoju i moj naklon 👏

Ovako je ispalo drugima