Moj profil

Grejana rakija

19
Grejana rakija

Svake godine prvi sneg otvara sezonu grejanja rakije…Moj tata pravi najbolju ;) Zakasnila sam sa receptom, al na srecu snega jos uvek ima :)

Svake godine prvi sneg otvara sezonu grejanja rakije…Moj tata pravi najbolju ;) Zakasnila sam sa receptom, al na srecu snega jos uvek ima :)

Sastojci

potrebno
u zavisnosti od broja osoba secer
rakija (bolje sljivovica, a moze i lozovaca)

Priprema

1.

Neka svako od prisutnih prijavi koliko casica grejane planira da popije :) Ako je i vasa rakija jaka kao nasa (60 stepeni) treba vam polovina od ukupnog broja planiranih casica rakije (nase casice su od 75 ml) i polovina vode (ako hocete 6 casica grejane-stavite 3 casice vode i 3 casice rakije). Ako vam je rakija slabija korigujte malo taj odnos (moj tata, hemicar po struci kaze da jacina razblazene treba da bude 30 stepeni-pa vi digitron u ruke :D). Takodje, treba vam po 1 ravna kasicica secera po casici (u mom primeru 6 kasicica). Secer karamelizujte, pa uspite najpre pripremljenu rakiju, a odmah zatim i vodu i ostavite da pusti jedan kljuc. Odmah posluzite.

Posluživanje

Tata je bio protiv da stavim recept jer kaze da treba on ima svoje casice i kasicice kojima meri i da treba i vase da budu iste da bi rakija ispala dobra kao njegova :) Probajte, pa cete vremenom pronaci svoje idealne mere :D Mi uz grejanu obicno mezimo tursiju :)

  • Vruca-rakija(2)
  • Rakija(2)
  • Drink(1)
  • Napitki-alkoholni-topli(1)

24

DOBAR DAN DRAGE MOJE. EVO I JA DA DM SVOJ KOMENTAR. U RAKIJU SE NIKAKO NE TREBA DODAVATI ŠEĆER. ŠEĆER SE PROKUVA SA VODOM DA SE RASTOPI, ZATIM SE DODA RAKIJA. POSEBNO SE NAPRAVI KARAMELIZOVAN ŠEŠER I DODA U MASU. OVO JE UBEDLJIVI NAJBOLJI RECEPT.

Danas je pao prvi ovogodisnji sneg u mom kraju. Stiglo je idealno vreme za grejanu rakiju. Imajuci u vidu da je gospodin tata, doktor hemijskih nauka i univerzitetski profesor (poznajem coveka ), siguran sam da ovaj recept ima debelu naucnu podlogu. 🙂 Dakle ne radi se samo o odlicnom receptu za "obicno" pice, koji je Maja podelila sa svima nama. Ovo je formula za neprevazidjeni eliksir cije mogucnosti nisu do kraja razjasnjene. U to ime, ziveli. 👍

moj deda ju je zvao Šumadijski čaj, i lječio je gripu nakon pola sata!

Ovako je ispalo drugima

Recepti koji koriste slične sastojke

Kruškovac tete Jele
Yaja

Kruškovac tete Jele

Ruzolin (liker od ruža)
Daenerys

Ruzolin (liker od ruža)