Moj profil

Gumpaste

116

Pored Marshmallow fondanta, ovo je još jedna smjesa za ukrašavanje torti, ali za razliku od MMF-a, ne koristi se za pokrivanje torti, već samo za izradu ukrasa i figurica. Smjesa je čvršća i bolje zadržava oblik od MMF-a, ali je s njom malo teže raditi jer se brzo suši.

Pored Marshmallow fondanta, ovo je još jedna smjesa za ukrašavanje torti, ali za razliku od MMF-a, ne koristi se za pokrivanje torti, već samo za izradu ukrasa i figurica. Smjesa je čvršća i bolje zadržava oblik od MMF-a, ali je s njom malo teže raditi jer se brzo suši.

Sastojci

1 žlica Gum-texa
1 žlica tekuće glukoze
3-4 žlice tople vode
1 žlica ekstrakta vanilije ili limuna
biljni mrs
plastična vrećica za zamrzivač

Priprema

1.

Pomiješajte 3/4 prosijanog šećera i Gum-tex u zdjeli.

2.

Dodajte glukozu u toplu vodu i miješajte dok se ne rastopi. Umiješajte ekstrakt.

3.

Umiješajte tekućinu u mješavinu šećera i Gum-texa.

4.

Istresite na radnu površinu posutu mljevenim šećerom i mijesite dodajući postepeno ostatak šećera dok ne dobijete tijesto koje se više ne lijepi, i dovoljno je čvrsto da zadrži oblik.

5.

Omažite tankim slojem biljnog mrsa, omotajte plastičnom prozirnom folijom, pa stavite u plastičnu vrećicu, istisnite zrak i čvrsto zatvorite.

6.

Ostavite Gumpaste da odmara barem jedan dan prije upotrebe. To će pomoći da se kemikalije povežu i da se šećer rastopi.

7.

Čuvajte na sobnoj temperaturi, NE u hladnjaku.

8.

Obojite potrebnu količinu smjese bojama u gelu, dodajući po malo (nakon što obojeno tijesto odstoji, boje postanu intenzivnije, stoga ne pretjerujte). Uvijek čuvajte smjesu koju trenutno ne koristite omotanu plastičnom folijom.

Posluživanje

Koristite Gumpaste za izradu figurica, cvjetića, dekoracija, ali ne za pokrivanje torte. Čuva se na sobnoj temperature nekoliko mjeseci. Normalno je da tijekom tog razdoblja malo očvrsne. Jednostavno ga zagrijte rukama, zatim mijesite da postane pogodno za rad.
Kad se figurice osuše, postanu tvrde i čvrste (ali lako lomljive, stoga budite pažljivi) i možete ih sačuvati za uspomenu.
Ukrase za tortu pripremite uvijek nekoliko dana unaprijed da se dobro osuše.
Da bi spojili posebno izrađene dijelove (na primjer latice cvijeta ili figurice) malo ovlažite vodom (uz pomoć kista) dijelove koji se trebaju “zalijepiti”.
Pri izradi figurica i ukrasa bit će vam potreban i poseban pribor, a pripremite i nekoliko komada polistirola koji prekrijte prozirnom folijom.

*Sigurno će sad svi pitati: A što je to Gum-tex?
Gum-tex (proizvodi Wilton) smjesa je koja pomaže očvršćavanju i povezivanju smjese (slične smjese su Tylose prah i Tragacanth prah – obje vrste prirodne gume).
Izrada prvog klauna
Izrada drugog klauna
Dovršena torta
Materijal i pribor
na blogu i još o izradi klauna

  • Gumpaste(3)
  • Dekoracija(3)
  • Ukrasi(2)
  • Fondan(2)
  • Dekoracije(2)
  • Dekoracije-n(1)
  • Male-tajne-velikih-majstora(1)
  • Deco(1)
  • Dekoracija-gum-texa(1)

15

napravila sam sama glukozu i uspjela mi je gumpasta. Odličan recept.Čak je bolja nego kupovna,bar meni.👏

Kod mene fruktoza postoji samo kristalizirana tj. poput šećera. Glukoza u ovom receptu je sirup, gust i ljepljiv. Ne znam imaju li te dvije stvari ikakve veze jedna s drugom i sumnjam da jedna može zamijeniti drugu.

nemam glukoze... može li što drugo... možda fruktoza???

Ovako je ispalo drugima