Moj profil

Hleb koji se ne mesi, ili takozvani....

180 minuta
120
Hleb koji se ne mesi, ili takozvani....

Seljački hleb.

Mnoge sam hlebove napravila na ovu temu i svaki jedan nam se dopao, ali ovaj mi je poseban...sa samo 1 g kvasca ( odlično u ovoj nestašici kvasca ) dobije se ovaj fantastični hleb.

Seljački hleb.

Mnoge sam hlebove napravila na ovu temu i svaki jedan nam se dopao, ali ovaj mi je poseban...sa samo 1 g kvasca ( odlično u ovoj nestašici kvasca ) dobije se ovaj fantastični hleb.

Sastojci

za
450 g brašna
375 ml tople vode
1 i po kašičica soli

Priprema

1.

U zdelu staviti brašno, dodati so i izmešati, dodati 1 g suvog kvasca i dodati toplu vodu.   Varjačom sve izmešati dok se brašno i voda ne sjedine. Dobićete meko, lepljivo testo. Tako treba da bude, nemojte dodavati više brašna. Pokrite kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 18 do 24 sata.   Hleb se može praviti posle 18 sati ili posle 24 sata. Ja sam ovaj hleb pravila posle 18 sati stajanja.

2.

Obilno posuti radnu površinu brašnom i isipati naraslo testo, posuti ga brašnom i rukama vući svaku stranicu, od četri i preklopiti na sredinu.Okrenuti testo da vam preklopljene stranice budu okrenute na dole.   Uzeti pamučnu kuhinjsku krpu pa i nju posuti brašnom i staviti pripremljeno testo sa podvijenim stranicama na dole. Uzeti  brašno od onog sa radne površine i posuti testo, ako nemate dovoljno sa radne površine, dodajte još malo. Pokriti drugom pamučnom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 2 sata. Za to vreme testo će još jednom lepo da naraste.

3.

Posle dva sata staviti šerpu sa poklopcem u rernu i zagrevati šerpu zajedno sa rernom, na 225°C,kad se rerna zagrejala, izvaditi šerpu i vrlo pažljivo istresti testo ali tako da je donja strana odozgore. Poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći poklopljeno 35 minuta, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta dok vam hleb ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.

4.

Izvaditi hleb i vrlo pažljivo istresti hleb na žicu za hlađenje i ostavite da se hleb ohladi.   Ovaj hleb je božanstven, korica mu je hrskava a unutrašnjost meka kao pamuk.

5.

Kad vidim koliko je ovaj hleb lep i koliko malo kvasca ide, ne znam hoću li početi sa kiselim testom, mada mislim da su i ti hlebovi fantastični i ne samo hlebovi, već sva testa koja se prave s njim.

6.

Prijatno!!!!

  • Kruh(4)
  • Hleb(2)
  • Leb(1)
  • Bready-is(1)
  • Dough-is(1)
  • Seljacki-kruh(1)
  • Pomoravka(1)
  • Za-praviti(1)
  • Kruh-sa-kiselim-tijestom(1)

38

Ako si ga dobro pokrila, a ja to radim sa onom streč folijom, ne bi trebala da se stvori korica..meni obično stoji oko 12 sati i nema korice.

Može da se desi da padne, juče se meni desilo, streč folija je bila iz dva dela, jedan deo je pao i dodirnuo testo i ono se spustilo, ali kad ga isipaš, blago oblikuješ sa brašnom i staviš ponovo da naraste za 2 sata, hleb će biti potpuno dobar, narašće ponovo.

Nadam se da sam ti pomogla i javi nam kako je tvoj hleb ispao.

Nije mj jasno zašto mi je nakon nekolikl sati dizanja počeo padati i da li je normalno da se stvori ona korica gore

Fantastican!Hvala draga Zorice 🤗

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

"Pamučni" hleb
danka1979

"Pamučni" hleb