Moj profil

Hobotnica na salatu

17
Hobotnica na salatu

Odlično predjelo dalmatinske kuhinje zvano još i ''mrkačići na salatu'' :) simpatično, zar ne?

Odlično predjelo dalmatinske kuhinje zvano još i ''mrkačići na salatu'' :) simpatično, zar ne?

Sastojci

3 veća krumpira
3 češnja češnjaka
1 stručak peršina
20-ak crnih otkošćenih maslina
4 sušene rajčice
grančica ružmarina
list lovora
prstohvat soli
prstohvat origana
Kotany papar s češnjakom

Priprema

1.

Hobotnicu očistite od iznutrica i stavite kuhati u slanu vodu 20-ak minuta dok ne omekša.

2.

Dok se hobotnica kuha, očistite krumpire i narežite na kockice ili ploške.

3.

Hobotnicu izvadite iz posude i u vodu u kojoj se kuhala stavite kuhati krumpire. Dodajte im grančicu ružmarina, lovorov list i list bosiljka.

4.

Dok se krumpiri kuhaju, narežite hobotnicu na kolutiće i pripremite začine. Nasjeckajte peršin, češnjak, masline, suhe rajčice, ocijedite limun i dodajte ostale začine.

5.

Kada su krumpiri kuhani, dodajte ih u posudu s hobotnicom zajedno s 1-2 kaciole vode u kojoj se kuhao - puna je arome. Dobro promiješajte.

Posluživanje

Servirajte toplo ili hladno. Dobar tek!

  • Krumpiri...(1)
  • Hobotnica-na-salatu(1)
  • HOBOTNICA(1)

5

A što se recepta još tiče, meni je mama uvijek pripremala mrkačiće klasično kao što si i ti sama napisala, a hobotnicu spremanu na ovaj način sam kušala u jednom dubrovačkom restoranu, svidio mi se pa sam ga i sama odlučila pripremiti. Jako je ukusno. Okusi su bogatiji. Nadam se da će se i tebi svidjeti! Pozdrav👋

Ja sam za ovaj recept koristila male hobotnice iz našeg mora cca 20dkg jedna.

Sunny day, potpuno si u pravu. Kako sam ja Vlajna (iz Posedarja, meni su stalno govorili mrkači, hobotnica pa sam pretpostavila da je isto, ali nije!). Našla sam sad na jednom blogu i razliku pa sam se malo i educirala i ponešto naučila pa mi je baš drago što si mi na to skrenila pažnju! 😉 Evo što sam našla:

''Jadranu postoje dvije vrste MUZGAVACA, Bijeli (Eledone cirrhosa) te mrki (Eledone moschata). Muzgavci ili mošuni (rod eledone) se razlikuju od hobotnica po tome što imaju samo jedan red pipaka na svakom kraku. Razlikuju se i po mjestima obitavanja. Dok hobotnica traži obale i grebenaste terene, muzgavci se skrivaju po muljevitim i muljevito ljušturastim terenima. Mrki muzgavac je rasprostranjeniji u Jadranu, obitava na svim dubinama, često i uz samu obalu. Noćna je životinja, te ga se noću i lakše može uočiti u hranjenu strvinama i rakovima. Boje je promjenjive od tamno sive, smeđkaste do crne sa mrljama. Iako rijetko, naraste i do 1 kg.Image Najčešće budu manji od 0,5 kg. Ime mošun dobio je po svome mirisu koji nalikuje na mošus. ''

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)