Moj profil

Hobotnica s fažolom i orzom

120 minuta
60

Naizgled neobična kombinacija ribljeg brudeta i fažola odavna je poznata na otoku Visu i u pravilu se radi kada ostane brudeta od dan ranije. Jelo se zove fažol na brudet. Osim toga, u novije vrijeme splitski kuhari pripremaju ga i s bakalarom. Pa, ako fina grahorica može s ribom i manistrom, a što ne bi mogla i s hobotnicom i orzom? Može, naravno, i to sjajno, ukusno i mirišljavo. Mrrrrrak klopica!

Naizgled neobična kombinacija ribljeg brudeta i fažola odavna je poznata na otoku Visu i u pravilu se radi kada ostane brudeta od dan ranije. Jelo se zove fažol na brudet. Osim toga, u novije vrijeme splitski kuhari pripremaju ga i s bakalarom. Pa, ako fina grahorica može s ribom i manistrom, a što ne bi mogla i s hobotnicom i orzom? Može, naravno, i to sjajno, ukusno i mirišljavo. Mrrrrrak klopica!

Sastojci

za
700 gr hobotnica
250 gr fažola (šarenac, može i gotovi, konzervirani)
4-5 žlica orza/ječma
1 veća kapula
2 fileta fileta slanih inćuna ili srdela (kao zamjena može i pršut)
5 žlica sjeckanog bijelog luka
5 žlica petrusimula/peršina
4 žlice sjeckanih rajčica/pelata
1 list lovora
malo dalmatinske mješavine začina, soli i papra, po želji chillija

Priprema

1.

Najprije skuhajte orzo (u malo većem sudu u kojem ćete kuhati i fažol) da bude al dente, nikako ga ne prekuhati. Procijediti i ostaviti sa strane.

2.

U posebnu teću staviti hobotnicu i prokuhati je samo u vodi, bez ikakvih dodataka desetak minuta. Izvaditi je, procijediti i ostaviti da se prohladi.

3.

U teću u kojoj se kuhao orzo sada staviti kuhati fažol. Prokuhati 10-tak minuta, procijediti i staviti ga kuhati u novoj vodi. U to dodati 2 žlice bijelog luka i 2 žlice petrusimula.

4.

Sada izrezati kapulu i u drugoj je teći (neka bude plića i veća jer će u njoj završiti fažol i orzo) malo prodinstati zajedno sa sitno isjeckanim inćunima na maslinovu ulju. Hobotnicu narezati i dodati u kapulu. Kad pusti sokove nakon nekoliko minuta, dodati 3 žlice bijelog luka, 3 žlice petrusimula, rajčice, lovorov list i malo dalmatinskog začina. Dinstati i podlijevati bijelim vinom i vodom. Ne smije biti previše rijetko.

5.

Kad su hobotnica i fažol kuhani (napraviti ga gušće) nakon oko sat i pol, tada fažol zajedno s tekućinom u kojoj se kuhao prebaciti u teću s hobotnicom. Dodati onaj orzo s početka priče, posoliti i popapriti (dodati chilli tko voli ljuto) i prokuhati još 15-tak minuta. Ako volite rjeđe, dodati još vode. Moja je ekstra gusta verzija da se, za potrebu, može jesti viljuškom. Ono, malo klopicu "poguraš" s kruhom na viljušku, a onda "pomočiš" ono malo toća što je ostalo u blizini. I ne moraš prati pijat :).

6.

Prije serviranja, jelo ostaviti nekoliko minuta, pa umiješati 2-3 žlice hladnog maslinova ulja.

Posluživanje

Servirati uz čašu dobrog crnog vina i salatu prema želji. Kod mene odlično prolazi kapula, mlada ili ona ljubičasta "stara" :).

Napomena:

Primijetili ste da su ovdje prekršena dva osnovna pravila: o isključivo crnom vinu pri kuhanju hobotnice/muzgavaca i o pijenju istog vina s kojim se kuhalo. To je mala modifikacija s bijelim vinom upravo zbog fažola jer bi s crnim jelo bilo "teško" i donekle bi se "ubio" okus fažola.

Količine orza i fažola možete korigirati prema vlastitom ukusu. Umjesto orza možete skuhati tjesteninu, a pravi fažololjupci mogu izostaviti i jedno i drugo. U pravilu, tih dodataka ukupno treba biti u maksimalnom omjeru od 1/2 težine hobotnice.

  • HOBOTNICA(7)
  • Ječam(4)
  • Grah(2)
  • Glavna-jela-hoba(1)
  • Riblje(1)
  • Hoba(1)
  • Inćuni(1)
  • Glavonošci(1)
  • Isprobano(1)

18

Sanjo 1965 hvala ti na ovom receptu. Odličan je, slasan...ajme šta smo guštali. Nakon mise ponoćke naše je društvo guštalo u hobi i fažolu. Po dva pijata se vadilo....Hvaaaala sto puta🙂

Odlična kombinacija! Jedino sam malo smanjio češnjak i peršin, recimo na pola, a umjesto pelata u vinu razmutio žlicu konšerve.

Isto tako, hobotnicu nisam prethodno prokuhao, bilo mi žao da sav gušt ostane u vodi pa sam je samo izrezao na komade i odmah bacio na kapulu. Koristio crveni grah iz konzerve koji sam uvalio skupa s orzom na kraju.

Baš smo guštali😉

Eh, i ja je uvijek imam u zamrzivacu, za "zlu ne trebalo". Kad je vec volis, evo ti jos jedan recepAt 😉

Ovako je ispalo drugima