Moj profil

Izrada papira od starog papira i bilja

76

Svako kućanstvo ima mnogo neiskorištenog papira ili ima pristup raznovrsnom bilju od kojeg se može izraditi unikatni papir. Svaki je drugačiji, a namjena im je velika: od okvira za slike, za pisanje pisama, za crtanje, za izradu čestitki…

Svako kućanstvo ima mnogo neiskorištenog papira ili ima pristup raznovrsnom bilju od kojeg se može izraditi unikatni papir. Svaki je drugačiji, a namjena im je velika: od okvira za slike, za pisanje pisama, za crtanje, za izradu čestitki…

Sastojci

oko 5 l vode
2 posude
stari papir
raznovrsno svježe bilje
1/2 čajne žličice škrobi za rublje
eterična ulja
1 drveni okvir
2 - 4 daske za opterećenje

Priprema

1.

Stari papir kojeg smo prije dobro usitnili prelijemo s malom količinom tople vode, dobro miješamo i ostavimo da tako odstoji preko noći.
2.Smjesi se može dodati usitnjeno svježe bilje po želji, bilo listovi ili cvjetovi.
3.Drugi dan ručno ili mikserom taj papir i vodu umijesimo u kašu.
4.Pola čajne žličice škrobi za rublje umiješamo u tu smjesu hladne vode i kaše. Kaša je tada spremna za uporabu.

2.

Da bi izradili papir, moramo izraditi i drveni okvir preko kojeg je razvučena mreža protiv kukaca.

3.

Veliku plastičnu posudu napunimo vodom do 4 cm, a na samo dno posude stavimo sito ili mrežu (što od toga imamo stavimo na dno).
6.Kašu od papira ravnomjerno raspodijelimo po situ tako da na situ ostane gusti sloj kaše i opteretimo je daskama o kojima ovisi debljina papira.
7.U papirnu kašu, nakon raspodijele na sito, možete staviti latice raznog cvijeća, listove, cvjetove, sitno sjemenje za dodatnu dekoraciju, te razna eterična ulja za ljepši miris. Papir možete i bojati tako da papir umočite u otopinu čaja od npr. kamilice, crvenog maka, žutog maslačka…
8.Kada smo sa kašom uraditi što smo htjeli, lagano dignemo sito, ocijedimo sito te stavimo na stare novine da se sama kaša osuši do kraja.
9.Kad se kaša osušila, lagano nožem odvojimo papir od okvira i pustimo da se još neko vrijeme osuši.
10.I to je to!

4.

Crvena boja od maka
Tri šake svježih latica maka prelijemo šalicom kipuće vode. Latice moraju biti pokrivene i ostavljene da tako stoje preko noći. Drugi dan umiješamo 2 žlice 70%-tnog alkohola (svaka ljekarna ga ima), ostaviti da odstoji još nekoliko sati te procijediti u bočicu i koristiti za bojanje papira.

  • Papir(4)
  • Uradi-sam(3)
  • Kreativa(2)
  • Uradi-sama(1)
  • Kreativnost(1)
  • Handmade(1)
  • Kreativno(1)
  • Uradi-sam-papir(1)
  • Kreativna-radionica(1)

27

jako zanimljivo, svako ću isprobati 🙂

Oblikujte odmah kvadrate ne morate ni rezati rubove, manje će vam otpada ostati 🙂 Bravo Flowy!

Vrlo interesantno i dobro je sve znati ! Tko ima vremena neka se uhvati posla , pa mu neće biti dosadno :), zaposlite i djecu .

Ovako je ispalo drugima