Moj profil

Jaffa keksi

312

Nastale po želji moje kćeri, koja se stoga malo potrudila i pomogla mi

Nastale po želji moje kćeri, koja se stoga malo potrudila i pomogla mi

Sastojci

Biskvit
4 žlice kristal šećera
2 jušne žlice glatkog brašna
2 jušne žlice oštrog brašna
ribana korica naranče
Kremica – žele
2 jušne žlice - ravne kristal šećera
4 dl juice od naranče
Čokoladna ocaklina
8 jušnih žlica ulja ( ja koristim suncokretovo )

Priprema

1.

Pjenasto umutimo 4 jaja sa 4 žlice šećera. Nakon što mikserom povežemo jaja sa šećerom na najmanjoj brzini cca 3 minute, prebacimo na najjaču brzinu i miksamo 20 minuta.

2.

Za to vrijeme izribamo naranču i pripremimo brašno (prosijemo).

3.

Pećnicu stavimo grijati na 200 C. Plitki pleh – širine pećnice, obložimo papirom za pečenje.

4.

U smjesu jaja dodamo ručno žlicu po žlicu brašna (uz stalno lagano miješanje). Na kraju dodamo ribanu koricu naranče promiješamo još malo.

5.

Smjesu izlijemo na pleh i stavimo peći na srednju pregradu 8-10 minuta.Kad je biskvit pečen stavimo ga hladiti.

6.

Od praška za puding, šećera i juice-a skuhamo kremu tj žele (isto kao da kuhamo puding). Kad je gotov, ostavimo ga da stoji cca 2 minute, ne smije se previše ohladiti jer ćemo teže moći oblikovati “kapicu” od želea.

7.

Sad već ohlađen biskvit izrežemo na krugove, veličine keksića. Moji su bili promjera 6 cm. Vrećicu za ukrašavanje napunimo sa želeom, a na vrh stavimo okrugli završetak – špricu. Na sredinu keksića istiskujemo žele i to tako da ne podižemo špricu sa biskvita. Tako ćemo lakše formirati krug. Kad na sve keksiće postavimo žele, ako nam se malo nakrivio, sa malim nožem ga poravnamo po površini. Pustimo da se žele skroz ohladi.

8.

Otopimo čokoladu na pari. U jednu veću zdjelu ulijemo vruće vode, unutra postavimo posudu u kojoj smo otopili čokoladu (da nam se čokolada ne bi zgusnula dok premazujemo keksiće). Sa kistom premazujemo najprije sve kapice tj žele od svih keksića, a nakon toga i biskvit. Kad smo sve premazali, pustimo da se glazura stisne (oko pola sata) i onda ponovimo postupak, ovaj put premazujemo keksić po keksić po istom principu, prvo žele a onda biskvit. Ja sam kod ovog drugog puta premazivanja želea lagano povukla kistom i pustila da se malo glazure nakupi kao pregradica, na početku keksa, na sredini i na kraju da bi keks dobio onaj prepoznatljiv valovit izgled a može i bez toga (malo smo se igrale) u degustaciji , a ovo je bilo iz prvog “udruživanja”

Posluživanje

Ove keksiće možete napraviti i tako da gotov biskvit premažete želeom, pa poslije čokoladnom glazurom i jednostavno izrežete na kocke.

  • Jaffa(8)
  • Sitni kolači(6)
  • Keksi(3)
  • Jaffa-keksi(2)
  • Keksi-jaffa(2)
  • Jafa-keksi(2)
  • Jafa-keks(2)
  • Kolači(2)
  • Za-isprobati-bez-glutena(1)

67

Izzy 👏, hvala ti na isprobavanju, drago mi je da su vam se svidjeli 👍

Malo me kist nije tija slušati🙂 ali sam izašla na kraj. Okus kao pravi, a moja slika kao sa prvog sata likovnog 😀😀

U juice-u. Vidi točku 6.

Ovako je ispalo drugima