Moj profil

Jagnjeca/drob sarma

21

Specijalitet koji krasi gastronomsku mapu juga, neopisivo dok se ne proba a kad se proba... zauvek se voli :-)

Specijalitet koji krasi gastronomsku mapu juga, neopisivo dok se ne proba a kad se proba... zauvek se voli :-)

Sastojci

Jagnjeca bela dzigerica, srce, crevca i skembe
Jagnjeca maramica/skrama
2 glavice crnog luka
Soljica pirinca
1/2 litra mleka
ulje ili mast

Priprema

1.

Jagnjecu iznutricu lepo oprati (crevca okrenuti), skuvati i kad se prohladi sve sitno iseckati. 

2.

Crni luk sitno iseckati, posoliti i proprziti na ulju ili masti na laganoj temperaturi (ne preterivati sa masnocom pri przenju) pa dodati pripremljenu masu da se dinsta sa lukom.  

3.

Dodati pirinac, posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Sve sjediniti i prodinstati jos malo.

4.

Plici sud (vatrostalni ili zemljani) obloziti skramom da viri preko suda i staviti sav nadev pa poklopiti skramom lepo odozgo preko nadeva. Naliti toplom vodom i staviti da se pece. Kad voda uvri, umutiti jaja, dodati mleko i preliti sarmicu. Vratiti da se dopece dok ne porumeni.

5.

Ili, za oblik prave sarmice: Uzeti soljicu za kafu, neku srednje velicine, seci skramu makazama tako da viri van soljice kad se oblozi soljica iznutra, puniti filom 3/4 soljice, uvrteti krajeve skrame, izvuci sarmicu iz soljice i preokrenuti je zatvorenu na dole u sud i tako redjati jednu do druge.

6.

Obavezno jesti sa kiselim mlekom!

24

Kod mene se zove jagnjeca sarmica, i za nju me vezuje jedan lepa anegdota iz detinjstva. Ja nikad nisam jela jagnjece i ovcije meso, moja baka, majkicom sam je zvala Bog da joj dusu prosti, donese od komsinice i stavi na sto. Nadala se ona da ja samo umisljam da ne mogu jagnjetinu. Plan nije prosao, iako me ona ubedjivala da je praseca iznutrica, da mi nismo klali jagnje nego prase...dzabe je sve bilo...ne zeleci da je uvredim rekla samo joj da znam da je prase klano, ali je onda verovatno pekla u plehu koji je primio miris jagnjetine...e onda je konacno shvatila i nikad vise nije pokusala da mi "podvali"...

I ovde se isto tako zove i to mu je ustvari to samo skraceno 😉

Kod nas se to zove Sarmice od jagnjeće džigerice, nekako lepše zvuči nego drob. Moja pok. majka je divno pravila. Moj muž bi verovatno jeo, ali kad bih ga prevarila da ne zna šta jede.