Moj profil

Jagnjetina sa artičokama

40 minuta
7

Ovo radim kada imam omiljene profesionalne chefove u gostima.

Ovo radim kada imam omiljene profesionalne chefove u gostima.

Sastojci

za
herbes de provence

Priprema

1.

Očistim artičoke do samoga srca. (od ovoga malo boli duša jer je ostataka puno, ali mogu ih kasnije upotrebiti za rižoto). To znači da odrežem vrh i sklonim spoljne, tvrde listove. Dobijena srca izrežem na četvrtine te složim u dublji tiganj (kojeg sam kupio samo za ovaj recept).

2.

Složena srca artičoka pokrijem vodom i dodam dosta (odličnog) maslinovog ulja te pospem začinom herbes de provence (zaboravio prevod). Posolim i stavim na jaku vatru.

3.

Kada je posle cca 20 min stvar gotova (što proveravam tako što viljuškom vidim je li artičoka mekana) sklonim s vatre i preko svega iscedim limun te poklopljeno ostavim da razmišlja.

4.

Uporedo pržim jagnjetinu koju sam prethodno izrezao na male komade i posolio. Govorimo o hitrom prženju, 10 minuta. Kada je ispržena bacim je u posudu sa artičokama i dam celoj stvari koji minut da se amalgamira.

Posluživanje

Najradije uradim basmati rižu i to je to. Imam različite forme tako da klinci dobiju Hello Kitty ili Pipi oblike pa se vesele.

  • JANJETINA}(2)
  • Articoke(1)
  • Sve-5(1)
  • Rizolija(1)
  • Articoki(1)

6

Ovako ću spremiti janjetinu za Uskrs pa javim kako nam se dopalo.

U talijanskom “amalgamare” znaci stopiti i upotrebljava se upravo u kuhanju.

Amalgamirati Znači nešto spojiti, pomiješati. Potiče ili iz grčkog malagma = omekšano ili iz arapskog ‘al malagma= omekšane salbe (slobodan prijevod). Može se porediti sa legiranjem metala i slično. U dentalnoj medicini je Amalgam – pojam za punjenje šupljina prilikom popravke zubi (u Njemačkoj).