Moj profil

Jelkice od konca

180

Napravite šumu raznobojnih jelki. Ukrasite zvezdicom na vrhu, saten trakama okolo ili samo pustite da se svetlost poigrava kroz ova Božićna drvca.

Napravite šumu raznobojnih jelki. Ukrasite zvezdicom na vrhu, saten trakama okolo ili samo pustite da se svetlost poigrava kroz ova Božićna drvca.

Sastojci

konac za heklanje ili tanja vunica
lepak za drvo
fascikla (ona tanka)
parče papira
po želji šljokice (glitter), zvezdice, cirkoni, saten trake

Priprema

1.

Fasciklu isecite u polukrug, papir isto tako pa ga zalepite oho lepkom na fasciklu. Ovo je zbog toga da se fascikla učvrsti i da manje klizi iz ruku.

Od dobijenog polukruga napravite kupu tako da papir bude sa unutrašnje strane, ivice zalepite.

2.

Lepak za drvo pomešajte sa malo vode, tek toliko da može lepo da se razmazuje prstima. Možete u lepak dodati i šljokice (glitter) da dobijete diskretan sjaj na jelkama.

Počnite da motate konac oko kupe, ukrštajući i motajući u krug. Lakše je da se lepak stalno maže, čim se namotaju 2-3 kruga namažite konac lepkom.

Potrebno je ojačati dno jelkice - tu ćete zbijeno namotati 3-4 kruga, da bi mogla da stoji. Isto to uradite i s vrhom jelke.

3.

Ostavite da se jelka osuši, za konac će biti dovoljno nekoliko sati ali ako koristite vunicu ostavite preko noći, treba da bude skroz suvo.

Pažljivo odvajajući iznutra fasciklu od konca a ne obrnuto odvojite jelkicu od kalupa.

Po želji je ukrasite ili ostavite ovako.

Posluživanje

*Koristila sam konac srebrne i zlatne boje pa sam šljokice dodala samo za belu jelku ali se ne vide dobro na slici.

**Za ovo treba malo više strpljenja nego za kugle od konca koje se prave na balonu pa se nemojte razočarati ako prvi put ide malo teže.

***Umesto da ga nanosite prstima lepak možete razmutiti u prskalici (onoj što ostane posle pranja prozora ako ih ne perete rakijom :D ) i sprejati po koncu ako imate prostor za rad, da ne ulepite tepih i sto i ukućane prskajući :D

****Recept sam nekako ratumačila odavde, evo kako to izgleda u originalu.

  • Božić(7)
  • Dekoracije(4)
  • Kreativni-kutak(2)
  • Kreativno(2)
  • Ideja(2)
  • Uradi-sam(2)
  • Kreativni-kutak-bozic(1)
  • Ukrasi(1)
  • Rucni-rad(1)

68

  Super  si  napravila  elkica od  konci!!!!!!🙂

Dunjusa, da bi fascikla bila manje klizava i manje bežala iz ruku, ovako kad je sa unutrašnje strane kupe papir on ne klizi i lakše obmotavamo konac. Ako probaš da napraviš jelkicu pa nađeš sretnije rešenje javi 🙂👋

Zasto se uopste stavlja papir? Za fasciklu razumem

Ovako je ispalo drugima