Moj profil

Juha● juhica ♥☼♥

180 minuta
145
Juha● juhica ♥☼♥

Nema kod nas nedjeljnog ili nekog svečanijeg ručka bez juhe. Moja mam je kuhala juhicu s vegetom bez mesa, još uvijek pamtim,..bila je posebna, najbolja. Kako je tema tjedna  vegeta i juhica evo kako kuham   goveđu, pileću, od kostiju a najdraža mi je od goveđeg repa. Svatko od nas zna skuhati juhicu a najbolja je mamina juhica i još sa domaćim rezancima, taranom, gris knedlima, noklicama.  ♥ Ovaj recept je za moju Danči, jer jako voli juhicu, pa da može zavirit u recept.♥ Opet sam bila opširna, a koga zanima ima i poneki savjet!!♥☼♥.

Nema kod nas nedjeljnog ili nekog svečanijeg ručka bez juhe. Moja mam je kuhala juhicu s vegetom bez mesa, još uvijek pamtim,..bila je posebna, najbolja. Kako je tema tjedna  vegeta i juhica evo kako kuham   goveđu, pileću, od kostiju a najdraža mi je od goveđeg repa. Svatko od nas zna skuhati juhicu a najbolja je mamina juhica i još sa domaćim rezancima, taranom, gris knedlima, noklicama.  ♥ Ovaj recept je za moju Danči, jer jako voli juhicu, pa da može zavirit u recept.♥ Opet sam bila opširna, a koga zanima ima i poneki savjet!!♥☼♥.

Sastojci

za
GOVEĐA JUHA ●♥
3-4 l vode
1 kg govedine + 1kost s moždinom ili obična kost
4-5 mrkvica bijelih i žutih očiščenih
1 koraba (žuta ako se ima -rijetko se danas nađe)
celer iz grincajga
peršin korijen i lišće
5-6 zrna papra
1 žlica vegete + 1žličica soli i po osjećaju
1 kapula cijela nabodena sa 1-2 klinčića
1 čen češnjaka
1 lovorov list (kratko pred kraj prokuhati)
1/2 kapule prepržene na ploči od peći
dobro je dodati i mali hrbat pileći* ako se ima.
PILEĆA JUHA ●♥
1 kokoš cca2 kg
kokošje nogice
želuček, vrat jetrica srca
mrkva, celer, peršin, lovorov list
6 zrna papra, sol
JUHA od GOVEĐEG REPA ●♥
1kg goveđeg repa
1 luk (kapula), mrkva, poriluk (bijeli dio)
lovorov list, na vrh noža mažžurana bosiljka,
par listića ružmarina
1 teleća nogica
JUHA OD KOSTIJU ●♥
1/2 kg kostiju ili jedna kost veća sa srži
1 žlica masti
1 celer i peršun lišće i korijen
3-4 mrkve
1 kapula (crveni luk)
papar u zrnu sol,

Priprema

1.

GOVEĐA JUHA♥:

Priprema :  Ispravno je kuhati goveđu juhu sa dovoljnom količinom hladne vode da se kasnije ne dolijeva voda. Pustit juhu da zavrije  i dalje lagano kuhati cca 2-3h. Pjenu NE skidati jer je bogata bjelančevinama. Dodaju se sve vrste zeleni iz grincajga ( samo ja ne  list kelja i zelja)  Ako se slučajno dolijeva voda onda nikako NE hladnu nego  dolijevati vrućom vodom. 

Goveđi flam ili ramstek ili goljenicu oprati i staviti kuhati u posoljenu hladnu vodu, obavezno dodam i koju kost   a onu srž iznutra je najbolje pojesti jer je ta srž zdrava...stvara se želatin  a i zdravo je za kosti  prirodni glukozamin je..

Kuha se u loncu  bez poklopca. Neka zakuha, zatim  smanji vatru, neka kuha  cca 1h i onda dodati    poriluk (bijeli dio razrezani i oprani u koji stavite majčinu dušicu i zavežite poriluk s koncem), ćen češnjaka, 5-6 zrna papra  oćišni celer,  mrkvu na veće komade i korabu žutu (nje staviti manje jer je slatka i ako se ima). Korabe žute danas se rijetko nađe, pa ako je nema može i bez nje. Luk (kapulu) očistiti, prepržite na ploči štednjaka i ubaciti u juhu.  Može se  staviti cijeli oguljeni luk (možete i sa ljuskom, ljuska  daje malo tamniju nijansu juhe).  Lonac s juhom nakon toga poklopimo na pola ne skroz poklopiti i juha se lagano kuha   cca 2-3h ovisi o starosti mesa, tj. kad meso omekša. Juha neka odstoji 10-tak minuta pa je tek onda  procijedimo,(pogledaj u savjete dole). Ako služimo domaće rezance  posebno ih skuhamo i isperemo i dodamo u juhu pred samo  posluženje da se ne stvori pjena i da škrob od rezanaca ne pobijeli tj. zamuti sa bjelom pjenom juhu. Mogu se staviti i knedle od  grisa (juhica mora lagano jako lagano vriti), ili dodamo taranu. Po želji  pred posluženje pospite u zdjeli za juhu malo svježe nasjeckanog peršina.

Govedinu  serviramo uz sos od luka i octa  ili umak od hrena, pire krumpir i imamo kompletan ručak kao ovdje na slici.♥ 

Ako huhamo za svečanije zgode, pa nam ostane govedine  možemo napraviti salatu od govedine. Ako skuhate više juhe  jedan dio možete zamrznuti ili spremiti kao temeljac za razna jela.

2.

JUHA od GOVEĐEG REPA♥:

 Meni je posebno fina juha od govedskog repa, no nema ga uvijek za kupiti ili idete ujutro rano u mesnicu ili zamolite svog mesara da vam ostavi jedan lijepi goveđi rep.  Kuha se kao goveđa juha,  ali je dobro kombinirati sa telećom nogicom ako se ima.   U hladnu vodu doda se  goveđi rep te očišćeno povrće-zelen za juhu.  Ukljućimo lonac sa juhom na najaču temperaturu. Kad juha zavrije, smanjimo temperaturu na pola i poklopimo juhu. Kuhamo dok se meso na repu ne počne odvajati od kostiju. Juhu procijedimo. Goveđem repu  odvojimo meso od kostiju i izrežemo na kocke. Kuhano povrče i meso od repa  dodamo u procijeđenu juhu.

3.

JUHA od KOSTIJU♥

Juha od kostijuje vrlo zdrava  probavljivija je od mesne juhe, treba je duže kuhati da se iz kostiju izluće svi korisni sastojci. Prije kuhanja treba kosti držati najmanje 1h u slanoj hladnoj vodi, a zatim promjeniti vodu i kuhati sa zelenjem i lukom.

Uzme se 1/2 kg kostiju i malo mozga ili veća  govedska kost sa moždinom. Isto se tako mogu  odstraniti kosti od mesa. Kosti se upotrebe za juhu, a meso se iskoristi na razne načine. Na tavi se  stavi 1 žlica masti, dodaju kosti, list celera, malo narezanog korijena od peršina i celera, 3-4 izrezane mrkve, 1 narezanu kapulu- luk i 5-6 zrna papra. Sve se to dobro na masti isprži i stavi u 2 litre mlake vode da laganini kuha. Posoli se i kuha cca  2 h. U ovako kuhanu i procijeđeu juhu zakuha se domaća tjestenina i knedle kao i u goveđu juhu. Tj posebno skuhana  tjestenina se doda u juhu a noklice ili gris knedle se ukuhaju lagano kuhajući tek toliko da juha vrije.

Juha od kostiju  bogata je  kolagenom a važan je  sastojak za zdravu kožu nokte, kosu i zglobove. Glutamin djeluje zaštitno na sluznicu probavnog trakta, ubrzava metabolizam i izgradnju mišićnog tkiva. Aminokiselina glicin iz želatina potrebna je našoj jetri za pravilan proces detoksifikaciju.

4.

PILEĆA JUHA♥:  svi znamo da pileća - kokošja juha lijeći pomaže kod prehlade, a nova istraživanja kažu da  pomaže i kod hipertenzije  koristi u borbi protiv visokog krvnog tlaka, dok goveđa  nije dobra za visoki tlak.

 Finija je juha od starije kokoši pogotovo ako je domaća, ali se ona i sporije kuha. Znalo se je nekad staviti malo rakije ili konjaka, vinjaka ako   bi meso bilo žilavo da se brže skuha a alkohoč ispari.  Obrađenu, očišćenu kokoš sa sitnišem -nogice želuček vratići, srca (ako je kokoš mlada ili pile prsa  se mogu staviti i poslije) stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom (korijen i lišće), celerom, dodati  zrna papra, sol i 1 žlicu vegete i ploške  kapule -  luka prepećenog  na ploči štednjaka onako da malo potamne- pocrne.

Kuhanu kokoš izvaditi iz juhe, procijediti juhu, ako je  masna, nek se ohladi s površine odstraniti suvišnu masnoću. Kada je meso kuhano, izvaditi povrće i meso. Poslužimo toplo uz hren  ili neki fini umak  a u juhu dodamo domaće rezance i pospemo sa sjeckanim  peršinom  prije posluživanja.

5.

KREM JUHE♥: 

su brzo gotove, za nju iskoristim sve povrće  koji krumpir, listove povrća, korijen kelja zelja... Evo par recepata  za krem juhu. Ako i nemate nešto namirnica  oduševit će vas i temeljna juha od krumpira u koju mogu doda sve što imam od kuhanog povrća ♥obićna krem krumpir juha

krem juha od lobode

krem juha od šparoga

krem juha od lobode

krem juha od batata brokule i poriluka

Posluživanje

● Malo o juhici i poneki savjet ♥●♥:

Nešto smo već i gore naveli, ali evo malo i korisnih detalja.

 Bistre juhe se kuhaju na vrlo laganoj vatri cca  dva do tri sata (što duže to bolje, pogotovo juhe s kostima – jer treba vremena da svi okusi izađu iz kostiju),  lagano se kuha da se juha ne bi zamutila.  Da bi  juhica bila bistrija obično se pjena od mesa i kosti koja se pojavi na površini juhe odstrani kao i masnoća koja pliva po vrhu. Osobno ne skinem previše pjene, jer volim da se juha osjeti, ( no zadnjih godina pjenu i NE skidam jer su u njoj hranjive  bjelančevine a poslije i nestane pjena  laganim kuhanjem  a  juhu i procijedimo. Volim da juha bude jača jer se kasnije kod procjeđivanja razbistri. )

 U juhu se može za bistrinu  dodati ljuska jajeta i  na ploči štednjaka prepečene kapule (luka) narezane na ploške. Ljuske jajeta i luka bistre juhu i daju joj lijepu žutu boju. Za super bistru juhu na kraju dodam 1-2 lagano umućena bjelanjka, nakon toga kad se skuhaju  procijedim juhu, a može se dodati i 1-2 kocka leda i to tek prije nego juha  lagano zavrije za bistrinu. ●Za bolju aromu goveđe juhe dodam poriluk i ponekad kad se sjetim  prepečen luk u  koji nabodem sa 2 - 3 klinčića.

Ako želite  žuću juhu, popržite  na malo ulja koju ploškicu mrkve ili dodati malo šafrana(ako nemam  mic -mrvicu mljevene crvene paprike).

●Meso koje kuhate mora biti od uhranjene stoke ili peradi jer od krtog mesa juha nije dovoljno jaka.  ●Uz meso bilo da je  goveđa ili kokošja juha dodajte i dobru kost sa moždinom.

● Ako meso stavljamo u hladnu vodu bjelančevine ce se kasnije zgrušati i u juhu ce se izbaciti vise mesnog soka. Ako meso stavljamo u  uzavrjelu vodu;  površinska pjena  a to je sloj bjelancevina brzo se stisne i mesni sok ostaje u mesnim vlaknima, tako je meso ukusnije i sočnije, a juha slabija.
● Juha mora lagano kipjeti u pokrivenoj posudi. Ako naglo i jako kipi, juha se zamuti a meso je zilavo i tvrdo. 

Kuhanjem u polu pokrivenom loncu sacuvace se mirisljive i hranjive tvari.
(vezice za juhu) treba da ima - volim korijen mrkve, malo celera i peršuna te lišće od peršuna,  bijelog dijela poriluka (uvijek ga imam zamrznutog baš zbog juhe) češnjaka, kapula (luk)  i još papar u zrnu, list lovora sol i 1 žlica vegete obične ili natur ako mi nestane onda stavim samljeveni povrtni začin od grincajga. Druge začine stavljajte po želji. Iz grincajga NE stavljam ni kelj ni zelje i svježu zelenu papriku jer mi ne paše ali neki stavljaju  pa dodaju i svježu papriku i paradajz (ja ne stavljam).

Meso za juhu operite  brzo u hladnoj vodi jer inače izgubi  previše soka i hranjivosti.

● Meso uvijek stavljam u hladnu vodu, jer je tada juha ukusnija *jača*, a ako želite laganiju juhu a sočnije meso, meso stavite u vruću vodu, no  onda kasnije ako dolijevate vodu  uvijek dolijevajte vruću vodu. No ja vodu ne dolijevam nego stavim na 1kg mesa 3-4 litre vode i nek se laganini kuha. ●Omjer je otprilike  na 1/2kg mesa 11/2 do 2l vode. kad juha zavri doda se (ako želite uklonite pjenu)  očišćenu opranu i izrezanu zelen-grincajg za juhu . Bitno je da juhu kuhate  što polaganije  cca 3h a i do 4h ako je meso starije. Nakon kuhanja juha se procijedi, možete je služiti bistru ili s dodacima mrkve ili domaćom tjesteninom-rezancima, noklicama, taranom.

● Zna se desiti da se na početku  lijepa žuta juha zamuti. Kako se to ne bi dogodilo, važno je  ne dolijevati vodu, a na početku kuhanja staviti malo vegete kako bi zadržala bistrinu. A ako vam iskuha juha pa mislite da će vam faliti  zalijevajte  vrućom vodom  NE hladnom.

● Slaba juha se može popraviti sitno narezanim celerom ili vlascem koji se poprži na malo maslaca, doda se juhi i sve lagano prokuha  cca 10 minuta  Gotova mesna Podravka kocka ili vegeta dobar su dodatak slaboj juhici..  Kada kupujem piletinu  često skidam  kožicu i od bataka kosti i hrpte  zamrznem ih i  poneku juneću kost manju  i ako nemam materijala   vjerujte mi na riječ  skuham jako douhicu ( no pileće kožice  imaju purinu   i to je opasno za giht  pa se ne preporučuje često ali bože moj ne jedmo je svaki dan..pa se neće ništa strašno desiti za info za giht nije dobra ni kožica od srdela a srdele su itekako zdrave

●  Kako da uklonimo talog:  U 2 l kipuće procijeđene juhe staviti 2 malo tučena bjelanjka i 2 izmrvljene ljuske od jajeta. Pri tome stalno miješati- a kad bjelanjci očvrsnu  ukloniti sa vatre  i procijediti kroz cjediljku obloženu gazom.

Uklanjanje masnoće:  Juhu procijediti, ukloniti talog i dobro ohladiti. Na površini se stvori sloj masnoće koji se pažljivo ukloni.

 Zamrzavanje  i odmrzavanje: ako  vam je ostalo juhe: juhu procijeđenu  možete skuhati za više dana i držati u frižideru, ili zamrznuti ali samo bistru juhu ako zamrznezte sa  mrkvicom.. ona je onda mekanija. Juhu staviti u plastićne posude s poklopcem ili jogurt čašice  pa vam može služiti i kao temeljac. Kad idete odmrzavati posude uronite u posudu sa hladnom vodom (ako vam se ne žuri) ili ako ste u žurbi stavite u vruću vodu kako bi se  smrznuta juha odvojila od stijenki. nakon toga u malo vode  dodajte zaleđenu juhu i zagrijavajte na laganoj temperaturi dok se ne juhica ne otopi. Dodajte posebno skuhane  rezance ili griz knedlice noklice.Ovako zamrznuta juha može sajati i do 2 mjeseca.

  • Juhe ............(4)
  • Juha(3)
  • Supeee(1)
  • Juhe i variva(1)
  • Juha-domaca(1)

23

I meni je drago da si stavila recept za juhu ,iskreno ne znam jel' ima recepata za klasičnu juhu ,ali treba staviti ,svatko nešto doda i evo tvoji savjeti su zlata vrijedni !

Anka, ovo je predobro, sve o nasim juhicama sada lijepo imam na jednom mjestu. Hvala ti.

👏potpisujem sve 👍

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Domaca supa sa griz knedlama
mama1

Domaca supa sa griz knedlama