Moj profil

Juka

39

Recept koji je jako star. Nisam ni planirala stavljati ga, mislila sam da ovako nešto već postoji na ovim stranicama, a možda i postoji pod drugim imenom. :)

Recept koji je jako star. Nisam ni planirala stavljati ga, mislila sam da ovako nešto već postoji na ovim stranicama, a možda i postoji pod drugim imenom. :)

Sastojci

300 gr brašna
200 ml mlake vode
prstohvat šećera
Još:

Priprema

1.

Od sastojaka (brašno, voda, so i šećer) zamesiti testo, tako da ne bude ni previše tvrdo ni previše meko.

Ukoliko se testo previše lepi dodajte još malo brašna. Ili ukoliko je pretvrdo, još malo vode.

Testo podelite na loptice u veličini koja će vam biti dovoljna da prekrije dno tiganja za palačinke kada se razoklagija. Kod mene je to bilo na 6 loptica od ove količine brašna. Debljina na koju razoklagijavate treba biti oko 3 milimetara. Otprilike kao za tortilju.

2.

Razoklagijano testo stavite na vruć tiganj (bez ulja ili neke druge masnoće) i pecite na umerenoj vatri vrlo kratko, malo sa jedne i malo sa druge strane. Testo ne treba da zagori.

Ispečeno testo odmah urolajte kao palačinku i secite na šnitice širine 1 cm. Isečenu juku stavite na veći čaršaf i ostavite da se suši. Da bi bila suva treba bar da prenoći, a možda i duže zavisno od toplote prostorije.

3.

Kada je suva stavite je u platnenu vrećicu ili je vežite u krpu i tako čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Ja uglavnom pravim od 700 gr brašna, nekada i više i sušim je u sobi u koju niko ne ulazi. Ako nemate prostora da je sušite, napravite manju količinu od 300 gr, pa poređajte po poslužavnicima preko kojih ćete staviti  krpe, pa onda juku.

4.

Ovako dobijena juka se kuva sa mlekom. Stavite mleko da provri u njega dodate juku, onoliko koliko želite da bude gusto. Imajte u vidu da će testo malo nadoći od kuvanja, ne mnogo.

Ukoliko želite možete je skuvati i pre nego što se osuši , odmah pošto ste je ispekli. Biće jednako ukusna. Ona se suši samo da bi se preostalo testo moglo kasnije koristiti.

Po ukusu posolite ili pošećerite ili izostavite i jedno i drugo. I da najlepša je dok je topla! :)

  • Tjestenina...(2)
  • REZANCI(2)
  • Stari recepti(1)
  • Hrono-dorucak(1)
  • Bakini-ecepti(1)
  • Tjesto(1)
  • Testo(1)
  • Testenina(1)

23

hvala ti! 🙂

Recept koji je objavljen na rodjendan moga sina!!Sad mi je još draži.❤️❤️❤️

Draga Boby,ovo jelo i kod nas se zove juka.Jako sam je voljela za doručak.Obično se pravi zajedno kad i pita gužvara i to sve u većoj količini za naredne dane....hvala ti na podijeljenom starinskom receptu,volim takve starinske stvari koje su uvijek jednostavno jako dobre.

Ovako je ispalo drugima