Moj profil

KAD SE I KAKO POSLUŽUJU SLATKIŠI..

8

Znam da znate,ali evo,za mlade koji dolaze da se podsjetimo i da ne zaboravimo...

Slatkiši-slastice,su često na našem stolu,i za svečani obrok,a takvoga nema bez nekog slatkog jela-mnoge domaćice zbunjuje pitanje treba li ih poslužiti prije ili poslije voća.

Točan odgovor glasi:poslije slanih jela i sireva,a prije voća.Dakako,za slatkiše ćete staviti pred goste malene,desertne tanjuriće,ili zdjelice za voćnu salatu ili sladoled.

Žličice ili male vilice obično su postavljene s ostalim priborom za jelo.....nastavak slijedi...

Sastojci

SASTOJCI
1 kućanica

Priprema

1.

Pri serviranju jelovnika pažljivo birajte slatkiše  da budu teži i hranjiviji nakon laganih jela,a lagani ili čak vrlo lagani nakon obilnoga,teškoga obroka i u načelu poslije kasne večere.

2.

TORTA:

dolazi na stol uvijek čitava,ali po mogućnosti već narezana.Iznimka su svečano ukrašene torte kojih bi se ukrasi ili natpisi uništili rezanjem,pa ih najprije pokažite čitave.U načelu pladanj s narezanom tortom dodaje se od gosta do gosta,no često domaćica  stavlja tortu na tanjure.Sladolednu tortu unaprijed ćete jednostavno narezati ako malo zagrijete nož.

3.

SITNI KOLAČI:

stavljaju se najčešće u papirnate košarice.Pladanj s kolačima idu od gosta do gosta  da se posluži svatko sam.Svi drugi kolači uglavnom se unaprijed narežu i posluže lopaticom,škarama ili vilicom za posluživanje.

4.

SLATKIŠI KOJI SE JEDU ŽLICOM:

na stol dolaze u zdjeli ili na pladnju (npr. varenci ili nabujci)-uvijek cijeli.Uz njih poslužite veću žlicu  da svatko zagrabi po želji.Ako je predviđen preljev ili krema uz takve  slatkiše,ponudite je u posebnoj zdjelici s dubljom žlicom.

5.

SLADOLEDI:

poslužite u zdjelicama ,grabite ga posebnom žlicom(kakvu imaju slastičari) ili običnom a možete ga rezati i nožem na kocke ili druge oblike.

Ako kugle nisu lijepe,prikrijte ih preljevom ili narezanim voćem,pa ukrasite keksom po ukusu.

Uz slatkiše ponudite slatkasto vino,prošek ili pjenušac.

Posluživanje

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više