Moj profil

Kako napraviti “sliku” za deciju tortu

339

Ideja za deciji rodjendanski party…klinci ce vam odusevljeno pomagati pri radu!;)

Ideja za deciji rodjendanski party…klinci ce vam odusevljeno pomagati pri radu!;)

Sastojci

500 g svezeg ratluka
prehrambene boje
rastopljena cokolada za konture

Priprema

1.

Pozajmiti omiljenu slikovnicu vaseg klinca i prekopirati zeljenu sliku….ili nacrtati samo konture omiljenog junaka.

2.

Preko crteza staviti celofan, a sve zajedno na cvrstu podlogu, radi lakseg prenosenja kasnije.

3.

Od smese za medvedica (od pola mere) oblikovati 3D podlogu preko celofana, prema iscrtanim konturama, kao na slici .

4.

Premazati pekmezom da bi se lakse zalepilo testo od ratluka.

5.

Zamesiti smesu od ratluka i secera u prahu, razviti koru i staviti je preko podloge od keksa.

6.

Utisnuti preko oblika, i iseci visak testa.

7.

Iscrtati konture pomocu rastopljene cokolade, koristeci spric sa najuzim otvorom (plasticni spric od 10 ml iz apoteke ili napraviti fisek od masnog papira i odseci vrh).

8.

Kad se cokolada stegne, prehrambenim bojama obojiti sliku uz pomoc cetkice. Po potrebi, naneti jos jedan soj boje kad se prvi osusi.

9.

Za svetlucavi efekat, naneti malo sedefastog praha (mala sirena blizu).

10.

Sliku zajedno sa podlogom ostaviti na hladnom par sati, da bi se stegla, a onda se vrlo lako moze podici, skinuti celofan i preneti na torticu.

11.

Figurice od ratluka – preostalu smesu ratluka i secera u prahu, podeliti na vise delova i svaki obojiti drugacijom prehrambenom bojom ili aromom. Praviti ribice, skoljkice, alge i korale…ostaviti da se osusi par sati.

Posluživanje

Tortica na slici je napravljena prema receptu za Cool tortu od duple smese, dekorisana slagom i figuricama od ratluka i secera u prahu. Ribice, korali i alge su rasporedjeni po bocnim stranicama torte.;)))
Ukrase mozete praviti i od marcipana ili gum smese.

  • Dekoracije(26)
  • Dekoracija(16)
  • Torte(7)
  • Ukrasavanje(4)
  • Ukrasi(3)
  • Ukrasavanje-torti(3)
  • Slika-za-tortu(2)
  • Dekoracija-lokum(1)
  • Dekoracija-decija(1)

54

mignone,hvala ti na detaljnim objasnjenjima.Sad mi je puno toga jasnije.Pa eto pokusat cu se i ja igrati i napraviti figurice. Sada za probu ,da kada dodje rodjendan vec budem "stara".

Dopuna: ove slike se mogu praviti i od gotovog fondana... ranije se nije mogla kupiti gotova smesa za pravljenje figurica, pa smo morali da se snalazimo.:)) Sada se mogu naci ili naruciti vec gotove smese (fondan/ticino smesa, gum pasta...) sto puno olaksava rad i izradu figurica.:)) 

Draga biene, koristi se upravo taj ratluk u kockama, ne treba ga topiti ali je dobro da bude mekan pod prstima jer ce se samo tako lepo sjedniti sa secerom u glatko testo...sve se zamesi, kao kad mesimo testo za kifice.:)) Sve se stavi u neku dublju ciniju i onda se kockice ratluka stiskaju rukom i mesaju sa secerom, dok se ne dobije kompaktna smesa.😉

Zato je dobro da ratluk bude sto sveziji (videti datum proizvodnje na pakovanju) jer cemo ga lakse umesiti u testo...ako duze stoji, pogotovo ako se kupuje na meru, on se vremenom osusi i posle je tesko raditi sa njim.:))

Ovako je ispalo drugima