Moj profil

Kako složiti platu

30 minuta
50

Razovrsno, drugačije i oku zanimljivo - plata se može složiti na drugačiji način.Naviknuli smo se na standardne, strogo geometrijski slagane plate. Mišljenja sam, ipak, da ljudska priroda balansira negdje između reda i kaosa, a estetika leži upravo tu - u sredini. Pokušajte, zabavno je!

Razovrsno, drugačije i oku zanimljivo - plata se može složiti na drugačiji način.Naviknuli smo se na standardne, strogo geometrijski slagane plate. Mišljenja sam, ipak, da ljudska priroda balansira negdje između reda i kaosa, a estetika leži upravo tu - u sredini. Pokušajte, zabavno je!

Sastojci

za
1 kolut svježeg kuhanog sira
30 dkg ementalera
zrelog sira - trapist
može još i... ovidur, grana padano..
30 dkg tanko rezanog pršuta
20 dkg tanko rezane šunke
može još i... zimska kobasica, domaća kobasica...
100 g orašastih plodova
može i malo.. grožđa, smokvi, cherry rajčica
ako želite... masline, papričice, krastavci, ajvar...
pokoja grančica.. ružmarina, peršina..
grisini, slani krekeri...

Priprema

1.

Za slaganje ove plate najbolje će vam poslužiti neka veća daska za rezanje, podloga za valjanje tijesta...Svakako neki drveni komad. Dobro ga oprati i osušiti prije upotrebe, naravno.

2.

Prvo treba krenuti sa sirevima. Osobno sam veliki ljubitelj sireva, a dobro je imati  najmanje tri vrste: kuhani svježi iz kalupa (moj je uvijek s vlascem), neki tanko rezani ementaler s rupicama i neki vrlo zreli trapist ili možda ovčji sir, a nije loše imati i grana padano u kockicama. Od koluta svježeg sira izrezati trokut pa ga poprečno narezati na ploške trokutiće.Jedan trokut može ostati veći - u komadu. Zreli sir također izrezati na elegantne duguljaste trokutiće. Ementaler ćemo kasnije po dijagonali presaviti pa srolati u tuljac.

Kada smo pripremili dasku i sireve, odredit ćemo poziciju zdjelica za masline, krastavce, papričice...(ovisi što želite)

Kada smo pozicionirali zdjelice, oko njih organizirano slagati sireve, najbolje tako da s obje strane daske bude jednaka zastupljenost svih vrsta. 

3.

Kada  ste složili sireve, vrijeme je za suhomesnate proizvode. Dobro je imati barem tri vrste narezka: tanko rezani pršut, kulen i recimo zimska. Nije na odmet niti tanko kuhana šunka. 

Pršut motati u ružice i slagati redom uz neki od sireva. Kulen presaviti po pola, pa još po pola kako bismo dobili trokutić pa slagati redom jedan u drugi. Isto tako i zimsku. Šunku možete slagati na rolice, a ako imate kobasice- njome možete popuniti rupice, pustiti ju da slobodno pade.

4.

Za kraj:

Orašasti plodovi - orahe i bademe tostirati da poprime aromatičnost, pa ih pustit da slobodno padnu u preostale rupice. 

Grožđe, smokve... voće se odlično uklapa s finim sirevima i pršutom pa ga možete također ukopiti u dekoraciju.

Ružmarin, peršin - malo zelenila uvijek digne kompoziciju.

Krekeri, grisini - zašto samo kruh? Odlično je s krekerima!

  • Plata(2)
  • DEKORIRANJE(1)
  • Dekoracija-plate(1)
  • Slaganje-plate(1)
  • Dinner-is(1)
  • Svježi sir(1)
  • Kulen(1)
  • Ementaler(1)
  • Kobasica(1)

8

Krasno složeno!

... i to je bitno... Lijep pozdrav iz brega :)

Hvala ti draga  🤗 ..Kakva su nam vremena posrijedi, tko zna kada će biti gostiju da im pripremam opet takvo što... Ali eto, doći će i to vrijeme, a do tada skupljamo ideje 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)