Moj profil

Kavurma po receptu moje majke

26
Kavurma po receptu moje majke

Kavurma se u juznoj i istocnoj Srbiji priprema na razlicite nacine gotovo svuda kad je vreme svinjokolja. Ovako je sprema moja majka, poreklom iz istocne Srbije..... Bez iznutrica je..... izvanredna.

Kavurma se u juznoj i istocnoj Srbiji priprema na razlicite nacine gotovo svuda kad je vreme svinjokolja. Ovako je sprema moja majka, poreklom iz istocne Srbije..... Bez iznutrica je..... izvanredna.

Sastojci

1 svinjska glava
2 kg cvaraka,dobro ocedjenih
15 suvih, na sporetu ili na zaru propecenih paprika
po potrebi soli, bibera, i lorbera( lovora)
1,5 kg govedine ili junetine
300 gr masti

Priprema

1.

Kavurma se po pravilu pravi na dan svinjokolja, kad su vam kazani i lonci i vatra na raspolaganju do mile volje..

2.

Najpre dobro ociscenu svinjsku glavu skuvati u dovoljno velikom sudu, da pocne da se odvaja od kostiju.Mi ne kuvamo usi, sacuvamo ih za dodatak pihtijama

3.

Prohladjenu skuvanu glavu  razdvojiti na manje delove, pa onda skinuti meso sa nje, i naseckati na kockice 3x3 cm otprilike.

4.

Meso staviti u kazan ili veliki sud, dodati cvarke, mast, seckan praziluk i papriku, so, biber, lovorov list, i junetinu secenu na kockice iste velicine kao meso od glave.

5.

Naliti vodom do vise od pola suda,pa kuvati .najbolje na "smederevcu" ili otvorenom lozistu najmanje tri sata uz neprekidno mesanje. Masa ce se lagano pretvoriti u kompaktnu.

6.

kavurmu razliti u serpe(ranije se razlivala u zemljane cupove), odozgo naliti cistom mascu pa cuvati na hladnom mestu.Mi kavurmu narezemo sutradan na kocke i cuvamo u zamrzivacu.

7.

Najbolja je kad odstoji, ukus prvog dana nije ono pravo.Kad odstoji, onda je to delikates.Kad se sece, nalik je na mozaik, moze biti divan deo hladnog bifea.

Posluživanje

Kavurma se sluzi sa tursijom, hladna, kao predjelo, a moze se i podgrejati pa preliti preko kacamaka,ili na druge nacine.

Napominjem  da mnogi u kavurmu stavljaju i iznutrice svinje, mi ne.

  • Kavurma(3)
  • KOBASICE(1)
  • Hladetina(1)

18

Hvala od srca  🙂❤️

Na Kajinom receptu za "duvan cvarke" odnosno sprzu, sam se malo vise "uneo" pa cu ovde biti mnogo konkretniji. Dakle, ovo je vrh. To sam obozavao jos kao dete. Ovo pred nama je klasicna najosnovnija varijanta.

Varijante sa iznutricama ( jetra, bubrezi, jezik, crevca, kozice, beli luk...) su malkice egzoticnije ali  su takodje izvrsne i stvar su pojedinacnog ukusa svakog od nas. Jesti ovako nesto sto nam je prezentovala Kaja i jesti kupovne varijante kavurme i svargle  je neuporedivo.  

Jedino sto na kraju mogu da kazem gledajuci sliku od koje polazi voda na usta i na kojoj su sprza i kavurma razdvojene suvim mesom je: ovo je pravi trio fantastiko. 🤗

Agatha, Arasicu ...   <3  Jeste, vadilo se nekada iz cupova, a receotura se razlikuje u nijansama od kraja do kraja, gotovo od sela do sela, pa i od kuce do kuce...neko stavi i iznutrice, neko samo deo, neko ne dodaje meso..... Jeste delicija, trazi truda i vremena, ali - nezamenljiva je 🙂 I mi ne stavljamo jetru svinje (dzigericu) u kavurmu, posebno je spremamo,jer po meni ona daje gorak ukus, a drugi bas tu 'notu" u kavurmi vole... 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)