Moj profil

Kisela zimnica

181

Za mog prijatelja Gonzu1, i nemoj Gonzo više uništavati orahovicu, bolje da je popijemo nego  da se baca ;)

Za mog prijatelja Gonzu1, i nemoj Gonzo više uništavati orahovicu, bolje da je popijemo nego  da se baca ;)

Sastojci

Octena otopina
3 l vode
100 g soli (morske)
200 g šećera

Priprema

1.

Ocat, vodu,biber u zrnu, šećer i sol staviti da prokuha, kad počne ključati nek ključa 2-3 minute i onda maknuti s vatre.

Povrće dobro operemo.

Krastavce možemo spremati cijele ili rezane, složimo ih u čiste suhe sterilizirane staklenke, dodamo nasjeckani kopar, zalijemo mlakom octenom otopinom, zatvorimo čistim suhim poklopcima i stavimo staklenke u širu veću posudu, dolijemo između staklenki vode do visine polovice staklenki i stavimo sve skupa na laganu vatru "dunstati" - to je zapravo proces pasterizacije.

Dunstati tako dugo dok ne primjetimo da u staklenci polako idu mali mjehurići prema gore. Izvaditi staklenke na čistu krpu, ili što već , pokriti ih stoljnjakom i ostaviti da se polako ohlade.

Ciklu prvo skuhati, oguliti, narezati na kolutove, kriške, staviti u staklenke, dodati u svaku staklenku par čena češnjaka, zaliti octenom otopinom , zatvoriti i pasterizirati kako je opisano kod krastavaca.

Mješano povrće - mrkvu - oguliti, narezati ili ostaviti sitnije cijele, malo prokuhati u običnoj vodi (ali stvarno malo), tikvice narezati, lučice očistiti, mahune isto malo prokuhati, cvjetaču se može isto kratko prokuhati - slagati u staklenku- dodati kopar i (li) češnjak, zaliti otopinom, zatvoriti i opet postupak pasterizacije iliti dunstanja.

Paprika, feferoni - papriku očistiti od sjemenki, narezati na komade željene veličine i kad se kuha octena otopina kratko ih ubaciti da se kratko prekuha, izvaditi, složiti u staklenke, dodati češnjak po želji, zaliti, zatvoriti, dunstati.

Feferonima odrezati peteljke, bilo bi dobro probosti ih čačkalicom na nekoliko mjesta i feferone je potrebno nakratko ubaciti i ključalu otopinu - tu je potreban oprez da se ne prekuhaju, i dalje opet postupak isti - u staklenke, zaliti, zatvoriti, dunstati.

2.

Ako ne potrošite svu octenu otopinu, možete je pospremiti i koristiti kroz nekoliko dana, ne treba je dodatno zagrijavati.

Ja si obično skuham jednu turu i onda kak ubirem krastavce, svaki drugi dan punim staklenke i koristim otopinu.

Posluživanje

Na ovaj način spremam zimnicu već 25 godina i još mi se nije dogodilo da se nešto pokvarilo spremljeno na ovaj način.

  • Zimnica(27)
  • Zimnica-kisela(2)
  • Zimnica-povrce(2)
  • Zimnica slana(1)
  • Zimnica-kiseljenje(1)
  • Zimnica-prioritet(1)
  • Z-zimnica-razno(1)
  • Zzimnica(1)
  • Zimnica-pasterizacija(1)

39

Interesira me, da li će feferoni omekšati dok se pasteriziraju.....lani sam radila nešto slično i bili su mi premekani a to ne volim

Draga moja Ankice🤗

Ove godine za probu jedna tegla malih krastavaca koje je kćer kupila u centru i par tegli moje domaće crvene i žute paprike, a kiseljenje cikle tek slijedi!👋

Ovako je ispalo drugima