Moj profil

Kitnkes – sir od dunje

240 minuta
58

„ Stablo dunje predstavljala simbol ljubavi i plodnosti a njene mirisne plodove osobito su cijenili Grci i Rimljani. Plodovi se rijetko koriste sirovi ali su zato nezamjenjivi u spravljanju kompota, marmelada i želea. „

„ Stablo dunje predstavljala simbol ljubavi i plodnosti a njene mirisne plodove osobito su cijenili Grci i Rimljani. Plodovi se rijetko koriste sirovi ali su zato nezamjenjivi u spravljanju kompota, marmelada i želea. „

Sastojci

za
Kitnkes
limun, rum ili cimet q.s.
rezani orasi
čokolada za kuhanje ( preljev )

Priprema

1.

Dunje oprati i očistiti sredinu. Izribati u multipraktiku zajedno sa korom ( srednja veličina noža, kao za jabuke ili buče… ).
Ribane dunje kuhati u velikoj posudi, dodati malo vode da ne zagori. Lagano miješati. Kuhati dunje tako dugo da se pekmez odljepljuje od kuhače ( a ona može samostalno stajati u smjesi).
Izvagati kuhanu smjesu i dodati polovinu količine šećera ( ovisno koliko slatko želimo, a šećer nam ujedno služi kao konzervans npr. ako dunje važu 4 kg, dodajemo 2 kg šećera).
Kuhati dalje da smjesa postane jednolična, gusta i nestane staklasta boja.

Gotovu smjesu, još toplu, izliti na tepsiju, u razne modle, ili jednostavno u sterilizirane staklenke i opremiti kao pekmez.

Smjesu za kitnkes ostaviti sušiti par tjedana na zraku . Osušena želatinozna masa može se izrezati u male bombončeke nožem, ili se oblikuje pomoću raznih modlica. Za Božić koristiti prigodne modlice ( borić, zvijezda…. )
Izrezani oblici mogu se preliti čokoladom, malo posušiti, posipati mljevenim orasima.

Po želji, kuhanoj masi, prije ulijevanja u tepsiju mogu se dodati rezani orasi, bademi, lješnjaci…

Posluživanje

Gotove oblike ( bombone, sir od dunje, kitnkes… ) čuvati u papirnatoj kutiji na zraku!

  • Dunje(8)
  • Dunje-sir-slatko(1)
  • Sve-5(1)
  • Dunja(1)
  • Slatko-od-dunje(1)
  • Njambrek(1)
  • Hrvatska-kuharica(1)
  • Zimnica(1)
  • Home made(1)

15

nova serija u proizvodnji! bit će nova, ljepša slikica ( valjda!)

Evo me ponovo , nisam ni znala da sam već komentirala . Sada sam tek stavila tag , jer još do tada nisam znala njegovo značenje. Dobila sam nešto dunja , pa ću baš isprobati po ovom receptu i staviti cimet :)

Ako je okus dobar, ostalim se ne trebaš zamarati! Dunje ribam isti dan, ali kad ja to ribam imam puno dunji ( radim kad i marmeladu, pa kasnije odvojim za kitnkes) pa tako dok ja sve naribam, one prve već oksidiraju i dobiju boju! Ti najvjerojatnije radiš “malu” količinu pa su one svjetlije.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Redovno održavanje je u tijeku.
Moguće su tehničke poteškoće.
Hvala na strpljenju, brzo smo natrag. :)