Moj profil

Knedle od šljiva& knedlni od sliv iz gacke

19
Knedle od šljiva& knedlni od sliv iz gacke

i jedan recept knedlin od sliv na gackom čakavskom dijalektu   jer sve ličke autohtone slastice načinjene su od onog što u Lici raste.. ovo je još jedan recept za  moju ličku kuharicu  coolericu..

i jedan recept knedlin od sliv na gackom čakavskom dijalektu   jer sve ličke autohtone slastice načinjene su od onog što u Lici raste.. ovo je još jedan recept za  moju ličku kuharicu  coolericu..

Sastojci

na gackom čakavskom dijalektu
1,5 kila krunpira
0,5 kil brašna
20-25 sliv
malo soli, malo putra
malo sode, 3-4 žlice masti
masla ili ulja prezl i kiselina za preliti
na standardnom hrvatskom jeziku
1 i 1/2 kg krumpira
1/2 kg brašna
20-25 šljiva bistrica
po malo soli, putra, sode bikarbone
3-4 žlice masti ili maslaca, krušne mrvice
vrhnje ili jogurt(kiselina)

Priprema

1.

na gackome čakavskom dijalektu:

Krunpir treba skuvat i stisnut ga kroz prešu na dasku za testo da se malo proladi. Po tome se potrusi brašno i lagano promiša. Napravi se jamica na sredini i u nju vrže sol, soda, putar i dva cela jaja. zamisi se testo i rukami razvalja u dulju tanju štrucu. Slive treba oprat i osušit. Od štruce se riže komadić po komadić testa i u sredinu metne edna sliva i med dlanima pravit knedln.

Kad je sve gotovo, knedlni se kuvadu u vodi u slanoj vodi ka već brklja. Kuvadu se oko pol ure. Gotovi su kad se dignedu iz dna. U tavi se rastopi mast, pa kad zamiriši metne prezl, kaj put okrene mišajon i začvrka po knedlima.

Lipi su kad se pocukridu a kako negda ni bilo cukra, ili su se s medom, ili bi se knedlini prelili kiselinom.

2.

I na standardnome hrvatskome jeziku:

 Krumpir skuhati, izgnječiti, staviti na dasku da se malo ohladi. Po tome istresti brašno i lagano promiješati. Napraviti rupicu na sredini i u nju staviti malo soli putra sode i dva istučena jaja. Zamijesiti tijesto, te navedenu masu oblikovati u dužu štrucu. Šljive oprati i osušiti. Od navedene štruce rezati komadić po komadić tijesta i u sredinu stavljati po jednu šljivu i oblikovati u loptice. Kada je sve gotovo okruglice staviti u slanu zavrelu vodu. Kuhati cca 30 minuta. Okruglice su gotove kadasplivaju na površini vode.   izvaditi ih u zdjelu. U tavi rastopiti mast ili maslac, pa kada zamiriši dodati krušne mrvice, malo ih popržiti  i preliti po okruglicama. Za poboljšanje okusa gotove okruglice  se mogu preliti kiselim vrhnjem, ili jogurtom.. kiselinom..


I još jedan recept  Knedle od jagoda, šljiva ili marelica 

  • Knedle(2)
  • Lička kuhinja(1)
  • Knedle-slatke(1)
  • Šljive(1)
  • Gacka(1)

11

Hvala uhna●♥●

Anka, vidim ja već dugo vremena da ste aktivni, kako kod objavljivanja recepata, tako i u očuvanju zavičajnog govora, što je za svaku pohvalu. Kad čitam Vaše recepte na otočkom, sjetim se srednje škole.

Hvalaaaaaaa...Mema..uhna.. gonzo  skupljam ja   ovdje za  ličku 🙂kuharicu👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Knedle sa šljivama
jelena123

Knedle sa šljivama