Moj profil

Kokoš na divlje sa njokima

34

Jedan interesantan način kako svakodnevnu kokoš učiniti interesantnijom.

Jedan interesantan način kako svakodnevnu kokoš učiniti interesantnijom.

Sastojci

Sastojci za kokoš na divlje
1 kokoš za juhu (stara koka, ako je moguće domaća)
4-5 karota
4-5 tanko narezanih fetica pancete
1 iscjeđeni limun
2dcl kvasine (vinske)
2-3dcl vina
2-3 žlice šečera

Priprema

Priprema koke
1.

Kokoš dobro očistite, te je zarežite po dužini prsiju tako da se rastvori.
Stavite ju u namašćenu škrovadu (tako da joj leđa stoje prema gore). Oko nje i ispod nje poslažite očišćenu karotu, kapulu, jabuku i ružmarin. Te preko ne kao da pravite kaputić posložite pancetu (da ne bi otpala pričvrstite ju čačkalicom, prebrojite čačkalice!). Ulijte kvasinu i oko 2-3dcl vode, posolite, popaprite i stavite u pečnicu na umjerenu vatru oko 2h. Povremeno poljevajte.

2.

Izvadite svo povrće i šug (sve osim koke) i stavite u multipraktik i malo zamiksajte (ružmarin uhvatite za granu te stresite listiće i samo njih miksajte, bez grane).
Kada ste sve izmiksali stavite u teču. Iz kokoši izvadite čačkalice, te je narežite na komade i stavite ih u teču. Dodajte vino, prošek, limunov sok, šećer i po potrebi vode (da prekrije koku).
Sve to pokrijte i ostavite na laganoj vatri još 2h da se krčka.
Povremeno probajte, pa ako vam fali soli, sodajte ili šećera, ili ako volite kiselije malo vina, kvasine ili limuna. Jelo bi trebalo biti slatko kiselo.

Njoki

3.

skuhajte krumpir i do njega napravite krumpir-pire. Dodajte sol, jaje i brašno da napravite tjesto. Tjesto ne smije biti ljepljivo, niti tvrdo, zato brašno dodavajte po malo.
Kad ste umjesili tjesto, uvaljajte valjke promjera najmanje 2cm. Uzmite nož i izrežite jastučić na otprilike svakih 2cm. Uzmite gratakažu (ribež) u jednu ruku, a u drugu kažiprstom njok tako da od prsta ostane rupica i pritisnite ga na ribež tako sa sa druge strane ostanu male rupice.

4.

Uzavrite vodu.U vodu stavite ulja i soli. I stavljajte ih po nekolikoko komada da se skuvaju. Njoki su kuvani kada se dignu na površinu. Ne mojte ih ostavljati pre dugo jer će se raskuvati.

Posluživanje

Ovo je jelo koje se ne priprema svaki dan. I iziskuje malo više vremena, no nije komplicirano i valja se potrudit jer je ishod odličan.
Omjere sastojaka možete kombinirati i sami, samo nemojte suviše iskakati od recepta jer će ili biti pre kiselo ili neće biti uopće. Tokom pripreme slobodno probavajte jelo i kombinirajte.

Evo još slika vezanih uz recept:

prva faza
nakon 2sata
njoke sa točem
tijesto za njoke
priprema njoki
njoke spremne za kuhanje

  • Njoki(2)
  • Fina jela(1)
  • Slana-jela-kokos(1)
  • Kokos-na-divlje-sa-njokima(1)
  • Kokos(1)
  • Piletina(1)

19

Super, baš mi je drago da vam se svidjelo 🙂

🙂

I ja isprobala, nisam imala koku nego pjevca😋

IsprobanO!!! Savršen recept!!! Svi su bili oduševljeni a tražila se i porcija više. Uz ovaj savršeni umak sam poslužila njoke bez krompira i zelenu salatu!!! Preporučam svima da probaju ovu ukusnu kombinaciju!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)