Moj profil

Kompot od kupina

80

Pitala melori, procitala komentar tihajlina, a nakon slike javila se kikiriki, pa eto da napisem ono kao sta kaze kikiriki – odokativni recept, a kako ce to izgledati napisano, videcemo

Pitala melori, procitala komentar tihajlina, a nakon slike javila se kikiriki, pa eto da napisem ono kao sta kaze kikiriki – odokativni recept, a kako ce to izgledati napisano, videcemo

Sastojci

Sta nam je potreno!?
koliko imate voce (kupine, maline, jagode i visnje)
od oka secera

Priprema

1.

Operemo staklenke i voce. Kad se iscedi stavim 2 -3 zlice secera, pa onda stavim jedan red – od oka,-negde ispod polovine staklenke od voce, pa opet secer i tako sve redom dok se ne napuni staklenka. Kad stavljam secer nad voce malo sa zlicom nalegnem ali pritom pazim da ne zgnjecim skroz voce.Tako napunim sve staklenke, zatvorim dobro poklopce i idu na pasterizaciju. Ova pasterizacija malo duze traje zato sto moramo sacekat da voce ogrezne u sopstvenom soku i tek tada se poklopci dobro zatvore.

2.

Ka vidim da je voce ogreznulo u soku, poklopci dobro zatvorili, ja isklucim sporet ukoliku to pravim na sporetu ili vise ne stavljam drva ako to kuvam na sporetu na drva i ostavim da tako krckaju sve dok voda ne oladi- to vec naredni dan. Izvadim i stavim na policu da cekaju zima.

3.

Cela umetnost oko ovoga je toliko.

4.

Da napomenem samo da kad spremam visnje na ovaj nacin to ide ovako: Znate kako se vade kostice sa visnje, – e, povadite kostice i onda primenite postupak kao za kupine, stim sto ovde stavljate malo vise secera zato sto znamo da su visnje kiselije.U svaku staklenku ubacim po neku kosticu. Ostalo sve isto.

5.

Kad povadite staklenke sa serpe, nemojte se razocarat ako vidite da vam nisu do gore pune – ovo voce posto samo je u sopstvenom soku-slegne se, ali ako su vam dobro zatvoreni poklopci, nema frke – sve je OK. nece se pokvariti. Zato vam i rekla da malo sa zlicom nalegnete to voce koje spremate.

Posluživanje

Moram vam napomenut i ovo: Ukoliko zelim da spremim i slatko od ovo voce, ja onda stavim vise secera nego za kompot, koji secer daje gustinu sopstvenoga soka koji ispusti voce i stane kao slatko. Nikad ne kuvam drugacije slatko od napomenuto voce. Samo ovako.
Ovaj kompot od visnje kad je zima, vi ste se prohladili ili imate temperaturu- sok od visnje i same visnje pomognit ce vam puno, puno.
Za kolace ovako spremanje je fantasticno, a sok za prelivi vocni – nezamenjiv.
Neznam dal sam dovoljno jasna, ako nesto nije jasno jedno po jedno, objsnit cemo.

  • Kompot(8)
  • Zimnica(4)
  • Kompoti(2)
  • Zimnica-kompot(2)
  • Jam(1)
  • Kompot-od-visanja(1)
  • Sve-5(1)
  • Kupine-slatko(1)
  • Zimnice(1)

62

Recept ti je odličan. ISPROBAN JE.

Dodjoh samo da pohvalim recept, kompot od višanja je ispao odličan, isto tako i onaj po drugom receptu. Hvala.

aqualive-slijedeći put višnje na dno pa onda šećer

Ovako je ispalo drugima