Moj profil

Kompot od suhih smokava

40 minuta
99
Kompot od suhih smokava

Moja mama svake godine pravi suhe smokve, a tradicija u Imotskim kućama nalaže da se o Božiću mora i njih naći na blagdanskom stolu. Pojedemo ih stvarno puno, no kad ih ostane i presuše se- evo načina na koji će biti još bolje i ljepše nego samo suhe.

Moja mama svake godine pravi suhe smokve, a tradicija u Imotskim kućama nalaže da se o Božiću mora i njih naći na blagdanskom stolu. Pojedemo ih stvarno puno, no kad ih ostane i presuše se- evo načina na koji će biti još bolje i ljepše nego samo suhe.

Sastojci

potrebno
1/2kg - 1 kg suhih smokava
1/2 kg šećera (nije obavezan, ako stavljate sok i ako ćete odmah kompot konzumirati)
2, 5 dl** suhog bijelog vina(može se koristiti i sok od naranče, jabuke.. ili po vašem ukusu)
1 zvjezdica zvjezdastog anisa
1 štapić cimeta u kori
1 žlica bagremova meda
2, 5 dl** vode

Priprema

1.

U posudu za kuhanje stavite smokve, vodu, šećer, med, vino i začine.

2.

Ako su smokve jako tvrde, prvo ih namočite u mlakoj vodi, oko 20 minuta.

3.

Kad sve skupa zavrije, smanjite vatru, promiješajte i kuhajte ih oko 15 minuta, polupokriveno, dok smokve ne omekane.

4.

Izvadite smokve rupičastom žlicom, stavite ih u čiste staklenke (ili zdjelice, ako ćete ih odmah poslužiti).

5.

Pustite tekućinu u kojoj su se smokve kuhale oko 5 minuta da uvrije, procijedite i bacite začine, a tekućinu prelijte preko smokvi u teglama i čvrsto zatvorite.

6.

Pustite da se polako ohlade i povuku vakum. Poslužite ih ohlađene

Posluživanje

**- ako usfali u toku kuhanja tekućine, ili bude sirup pregust ili presladak, uvijek možete dodati još ili vina ili vode.
Ovako se može praviti i kompot od suhih šljiva i drugog suhog voća! Obično se poslužuje i kao desert, a služi se sa šlagom ili uz kavu, kao slatko.
Ovako spremljene smokve nenadmašan su lijek za lijena crijeva.
Smokve su bitak juga, hrana koja podsjeća na davna vremena maslina, vinove loze i pšenice. Postoji nekoliko osnovnih botaničkih vrsta smokava, koje su u Hrvatskoj najzastupljenije, ali unutar tih postoje stotine komercijalnih sorti koje tvore široki spektar okusa, slatkoće, veličina i boja, od ljubičaste do smeđe, zeleno-zlatna , crne ili čak bijele!
Smokve u nas imaju dvije sezone dozrijevanja prvu onu ranu – kad su “petrovke” ili “crnice” zrele (“mrkuše”, a drugu krajem kolovoza. Te druge se najčešće suše. Ovo su smokve moje mame sorte primorka- izrazite zelene vanjštine i grimizne unutrašnjosti. Kad su suhe, nenadmašno su slatke i vrlo ukusne.

  • Smokve(5)
  • Kompoti(3)
  • Zimnica(3)
  • Desert(2)
  • Kompot(2)
  • Za-isprobavanje(1)
  • Napitak(1)
  • Iz bakine kuhinje(1)
  • Suha-smokva(1)

12

Dobri stari recepti. Dobro što si ih sačuvala. Inače u kombinaciji sa suhim marelicama daju se koristiti za regulaciju nekih tjeslesnih smetnji. Dobro dok Vas ima. Nego, usput, jel znate kome će biti izgovor vulkanski oblak sa islanda?

super, nadjih recept…

bila sam odševljena kad san vidila receptić #4….sad kad sam ga isprobala mogu ti iskreno reći da sam jednako oduševljena kompotićem….miris…okus…sve mi je prelipo….hvala ti lipa moja:):):):):)

Ovako je ispalo drugima