Moj profil

Kotleti na samoborski..

95

Ima par recepti ovdje, no  morala sam zapisati recept  kako sam   pripremila  za moju Danči  i sina jer su to tražili da ga  napišem posebno zbog umaka koji im se dopao..

Ima par recepti ovdje, no  morala sam zapisati recept  kako sam   pripremila  za moju Danči  i sina jer su to tražili da ga  napišem posebno zbog umaka koji im se dopao..

Sastojci

za
70-80 dag kotleta ili 8 kotleta ili vratine
80 dag krumpira (ili po osobi 2-3)
2 dcl bijelog vina po želji inaće vino ne ide
2 dcl vode ili po potrebi
peršina nasjeckati sitno (ostavi za posipati na kraju)
1 žlica natur vegete
2-3 žlice dinkel (pirovog)
ili bezgluteinsko brašno (tapioka odlično zgušnjava)va
1 dcl ulja

Priprema

1.

Svinjski  komad kremenadla izrezati na  manje  kotlete  ili kako kažem kremenadle. Malo ih potuciti (meso potučem u najlon vrećici  da ne pršti uokolo a i da ne oštetim vlakna).  Možete  obrezati kosti, ali i ne morate..  Posolite, popaprite svježe mljevenim paprom i  malo zarežite kremenadle  sa strane po rubovima.  Jednu stranu  položite na brašno   ( za ljude oboljele od celijakije ili su intolerantni na gluten  kojima smeta gluten stavimo bezgluteinsko brašnoi ili  1-2 žlice tapioka brašna  odlično zgušnjava brašno)  i tu stranu stavite  prvo ispeći  -nekih 2 min da  porumene, zatim okrenete  i ispržite  ih na   tavi roštilj ili nekoj koju koristite tako da dobiju lijepu  rumenu boju. Zatim  ih izvaditi i složiti u drugu posudu. Na istom ulju ispeći krumpir, narezan na  ploške 5-7mm. Sjeckani češnjak i peršin (pola od pripremljene smjese ) popržiti na  ulju, zaliti sa 2 dl vode,  poslije dodati vino (inaće po receptu izvornom ne ide vino)  vegetu  i 1/2 kocke  Podravka govedske kocke  ( volim kocku dodavati u jela  jer da fini šmek iako ni kocka ne ise po izvornom receptu)).   Prokuhati i preliti preko kotleta. Pečeni krumpir kad je već pri kraju  posložiti oko kotleta i zajedno pirjati na laganoj vatri desetak minuta.  Od pečenja kremenadla  dodajte malo ulja u drugu posudu-tavu i ispecite  ploške krumpira   tako da s vremena  protresete  da se krumpir na zalijepi. Sa vilicom probajte ploške krumpira  i prije nego što je gotovo  prebacite ih u posudu sa kremenadlima.  Pirjajte još  nekih  10-tak minuta.  Ostatak češnjaka i peršina  posebno kratko popržiti i preliti preko  kremenadla i krumpira...ako je umaka malo ili je pregust  dodajte vode i na kraju pospite s ostatkom peršina..

Poslužiti uz  zelenu salatu i čašu dobrog  vina..i to onog  kojeg sam  stavila u jelo.

2.

Jelo može biti bezglutena- gluten free  ako  stavimo umjesto običnog brašna  bezgluteinsko brašno   ili tapioka - žlice   odlično zgušnjava...

Posluživanje

U pretraživanju sam naišla na tri recepta   a ovaj se malo razlikuje  zbog sastojaka a napisala sam ga najviše zbog snahe i sina  koji su oduševljeni receptom  a posebno umakom  i  komentar  im je  da je finije nego kod njih  u restoranu na poslu..  

Htjela sam drugi put dodati chili papričicu,  ali su tražili onako kako sam zadnji put to radila. Poslije subotnjeg ručka  tražili su da isti ponovim i u nedjelju...

Recept  imam  odavnoo   iz priloga  "VRT"  Večernji list.....s time da sam dodala vino i  govedsku kocku  jer ona  daje  posebnost ovom jelu.

  • Svinjetina(6)
  • MESO-svinjetina(2)
  • Ručak(2)
  • Always(1)
  • Lunch-is(1)
  • Kotleti(1)
  • Jela(1)
  • SAMOBORSKI KOTLET(1)
  • Ručak-svinjetina(1)

18

danielsmb  ☼  kad se netko prijavi da da samo 1 komentar  uz lijepa slovca  vjerujte mi to  bar meni puno znači...  Hvala vam puno na komentaru i javljanju..najbitmnije da je Samoborcu ispalo  fino jelo..Zahvaljujem uz lijepi pozdrav!!

Jelo je ispalo odlično. Kad to veli Samoborac valjda to nekaj znači. 🙂

Hvala na javljanju ady99 ♥ i kod mene nema ljutnje..prihvatila sam vašu primjedbu  i izbacila ono * može i piletina* jer u pravu ste  idu samo krmići i u originalu ...Izvorno poštivam..a vino malo dodam ja ga volim  a i tokom kuhanja ishlapi da mi mali šmek...Istina je što ste stavili u komentar..i onda i jelo ima onaj izvorni šmek kako je to nekad bilo.. Zahvaljujem i ja se ne ljutim..dapače volim kad netko nešto primjeti i opomene me..Lijep pozdrav!!