Moj profil

Kotlićko

240 minuta
34

Ni čobanac, ni pravi prekmurski bograč, ni perkelt ni mađarski gulaš iz kotlića. Na tragu svega toga spravljen je naš prvi kotlićko. Kako je riječ o avanturi druženja i radosnog skakutanja u prirodi, uz malo kuhanja i zafrkantskog prigovaranja (prekiselo je, nije dosta posoljeno, zagorjet će i tomu slično), improvizacija tu nije presedan već preduvjet. Dakle, receptura nije nevažna, no pričam vam priču o kotlićku, možda će početnicima koristiti više!

Ni čobanac, ni pravi prekmurski bograč, ni perkelt ni mađarski gulaš iz kotlića. Na tragu svega toga spravljen je naš prvi kotlićko. Kako je riječ o avanturi druženja i radosnog skakutanja u prirodi, uz malo kuhanja i zafrkantskog prigovaranja (prekiselo je, nije dosta posoljeno, zagorjet će i tomu slično), improvizacija tu nije presedan već preduvjet. Dakle, receptura nije nevažna, no pričam vam priču o kotlićku, možda će početnicima koristiti više!

Sastojci

za
tri vrste mesa, malo pancete i par nogica
1000 g junetine (ovdje lopatica)
900 g divljači (veprovina)
500 g svinjetine (lopatica)
200 g mesnate dimljene pancete
2 manje svinjske nogice bez papaka
pridodaci koje ne treba vagati
7 velikih glavica crvenog luka
1 struk poriluka
1 glavica češnjaka
2 grančice ružmarina
12 zrna crnog papra u zrnu
3 lista lovora
8 - 10 krumpira
1 žlica skosanog ljupčaca
tekućine
2250 ml vode (manje ili više)
200 ml suhog crnog vina
začini u prahu
1 žlica šećera
1,5 žlica soli (razom puna)
1/2 žličice kumina
1/2 žličice timijana
1 žličica mljevene ljute paprike (opcionalno)
1/4 žličice papra

Priprema

1.

Ako kotlićko pripremate prvi put i želite biti sigurni u uspjeh, imenujte iole pouzdanog pomoćnika, koji se kuži u paljenje i održavanje vatre, a nema pojma o receptu (čime nećete izbjeći šaljiva dobacivanja, ali ćete si pribaviti status nezamjenjivog člana družine).

2.

Dok vaš pomoćnik zaigrano slaže ognjište na prikladnom mjestu (od 6 šamotnih ploča, obrubljenih s 8 malih, punih cigli, složenih na kant), cjepka drva, pali vatru i nivelira tronožac, narežite meso na komadiće 3×3 cm ili kako vam dođe, uzdužno presijecite nogice sjekiricom i odlučno otfikarite papke, pancetu nasjeckajte kao i obično.

3.

Spakirajte meso i pancetu u zasebne vrećice, jer ćete ga dodavati u vremenskim razmacima, pokupite začine, vodu u kanisterčiću ili 2-litarskoj boci, vino i frulicu te se među prvima otputite na mjesto događanja, s nekim receptom za orijentaciju ili bez njega, ali s listom papira, olovkom, satom i prikladnom rukavicom. Silikonska ili azbestna je najbolja za ovakve prigode, jer ako vam se zagubi širajzl/mašica za razgrtanje žara, njome možete primiti i zagrijano drvo te ako ustreba pročačkati vatricu.

4.

Dok se vatra rasplamsava, pošaljite pomoćnog radnika (sad već shvaćate da bi bilo dobro imati najmanje dvojicu, jer jedan će uvijek negdje zdimiti, npr., ako ste pozicionirani bliže šumi, objavit će da ide po gljive ili kestenje) da očisti, nasjecka i donese vam povrće, prvo luk, zatim papriku i češnjak, a na kraju i krumpir. Kockice krumpira držite do upotrebe u vodi.

5.

Kad je vatrica razbuktana, zapišite vrijeme početka, namažite kotlić komadom slanine, stavite unutra pancetu i luk te ga postavite na tronožac, nakon tri-četiri minute zalijte s dva dl hladne vode i dinstajte 5-8 minuta. Ložač bi trebao biti u blizini, radi održavanja vatre, vrtnje kotlića i dojavljivanja možebitnih ekscesnih situacija kuharu tj. vama, koji ćete sjesti za stolić u debeloj hladovini, redati namirnice i začine prema utvrđenoj vremenskoj skali i tobože namršteno virkati u recept i popratne bilješke.

6.

Kad je luk zdinstan, a voda skoro ishlapjela dodajte govedinu, 12 zrna papra i tri listića lovora, pustite da se dinsta dok meso ne pobijeli sa sviju strana, dolijte pola litre hladne vode i, značajno pogledavajući vatru i prisutnog pomoćnika, svečano ubacite sv.nogice.

7.

Nakon 20-tak minuta (40 minuta od početka kuhanja) dodajte veprovinu, ponovo podlijte s pola litre hladne vode, sjednite i napišite nešto, povremeno žmirkajući u pravcu kotlića; dok plamičci veselo skakuću uz njegovo dno i bočne stranice, pompozno (ruke u džepovima ili prekrižene na leđima) prošećite naokolo, sa sigurne distance iz smjera puhanja vjetra, zavirite unutra i zavrtite lanac (preporučam nataknuti nekakve naočale za zaštitu od dima, a usta držati zatvorena).

8.

Približno 55 minuta od početka kuhanja, dodajte svinjetinu, zalijte s pola litre vode, pustite da krčka 20-tak minuta pa ubacite nasjeckanu svježu papriku, češnjak, feferone i krumpir te kumin, timijan i grančice ružmarina .

9.

Desetak minuta potom (cca 2 h nakon početka) dodajte mljevenu papriku, pustite da prokuha pa dodajte sol i papar, nakon 15 minuta ulijte sok od rajčice.

10.

Uskoro može početi isprobavanje juhe, jer je posao dodavanja uglavnom gotov. Ipak, provjerite spisak (pošto ste uredno bilježili što ste dodavali i kada), ubacite izostavljene ili nedovoljno dozirane začine, ako je sok od rajčice dao kiselu notu vašem specijalitetu, dodajte žlicu šećera. Slika

11.

Ovisno o željenom vinskom štihu, vino dolijte 40 ili 30 minuta pred kraj kuhanja, ukoliko preferirate rijeđu juhu, ulijte još 2 do 2, 5 dl vode, 15 minuta prije kraja dodajte nasjeckani ljupčac. Jelo je gotovo kada omekšaju meso i nogice, ali zadrže svoju cjelovitost.
Napomene:
1) voda se dodaje hladna, odjednom ili postepeno, kao što je ovdje opisano (zbog toga jer nisam bila sigurna kolika će tekućine ispariti tijekom kuhanja, i zbog toga jer sam povjerovala autoru recepta Čobanac sa zagorskih bregov, kako se time sprječava raspadanje mesa, odnosno pretvaranje vašeg jela u ragu; i zaista je bilo tako, meso se nije raspalo, a mekano je baš kako treba biti;
2) za sastavak recepta dugujem zahvalnost kulinaričaru arasicu, već spomenutom ljubitelju zagorskog čobanca (duhovit i upečatljiv pristup uz otkriće detaljnog postupka, kao i dodavanja svinjskih nogica koje perfektno zgušnjavaju juhu, tako da onaj tko krumpir dodaje ponajviše radi gustoće, može od njega odustati ili ga zamijeniti npr. žličnjacima); slovenskim receptima za bograč npr, fotkama kotlića u funkciji i … ma mnogima na netu, koji su o jelima iz kotlića nešto napisali, a ja od njih preuzela neka rješenja.
Spremanje traje ukupno 4 sata, samo kuhanje 3, 5 sati.
3) nemojte paničariti ako vatrica katkad malo zamre, dodavanjem sitnijih komada drva vrlo brzo će opet proplamtjeti, a kotlić dobiti potrebnu temperaturu. Pripremite dovoljno nacjepkanih drva i poneku trešćicu te češće priđite radi kontrole, no ukoliko ste stekli autoritet glavnog kuhara, za to će se pobrinuti dragi pomoćnici. Pa i ako vas ne shvate previše ozbiljno, jer svi jedva čekaju da jelo bude gotovo i priželjkuju savršeni okus.

Posluživanje

Poslužiti vruće, uz svježe ispečeni kruh.

  • Kotlic(1)
  • Čobanac(1)
  • PAPRIKAŠ(1)
  • Cool-varivo(1)
  • Gulaš(1)
  • GLAVNA JELA(1)
  • Kotlic-ko(1)

15

Kako ste vi to lijepo napisali...da vi niste mozda spisateljica??? Razmislite o tome da postanete!!...Jelo zvuci i izgleda prelijepo, razmisljam da ga vec sutra probam napraviti uz svoja dva vjerna irgeta (muza i sina) ... Pozelite mi srecu...Pozdrav

napravili prošli vikend i svi gosti lizali prste

tako detaljno opisano :)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)