Moj profil

Kruh bake Katice

240 minuta
547

Ova jednostavnost izrade kruha prenosila se s koljena na koljeno, radila ga je mati od supruga, njena mati, baka, danas ga radi moja šogorica, pa i ja nastavljam tradiciju izrade kruha iz Gacke doline. Bila je posebna, osobita, obogatila moj život strpljenjem i toplinom; što da kažem - bila mi je kao rođena mati, i time je sve rečeno. Ovaj recept uz mali VIDEO posvećujem baki Katici za njenu dobrotu i strpljenje, za sve lijepe riječi… Hvala ti, ma gdje bila.

Ova jednostavnost izrade kruha prenosila se s koljena na koljeno, radila ga je mati od supruga, njena mati, baka, danas ga radi moja šogorica, pa i ja nastavljam tradiciju izrade kruha iz Gacke doline. Bila je posebna, osobita, obogatila moj život strpljenjem i toplinom; što da kažem - bila mi je kao rođena mati, i time je sve rečeno. Ovaj recept uz mali VIDEO posvećujem baki Katici za njenu dobrotu i strpljenje, za sve lijepe riječi… Hvala ti, ma gdje bila.

Sastojci

za
prstohvat šećera
750 ml mlake vode
2 žličice soli
ulje za kalup

Priprema

1.

Germu natrgajte na manje komade, pošećerite, zalijte s malo mlake vode, promiješajte i stavite na toplom da se diže 15-20 minuta.

2.

Dodajte u brašno, posolite ( vrhom ravna 1 žlca soli ili 2 male žličice ili 2 grama soli), zalijte s ostatkom mlake vode i dobro kuhačom premijesite dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele. Zdjelu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplo mjesto da se tijesto diže 30-ak minuta.

3.

Tijesto 2-3 puta premijesite kuhačom i ponovo ostavite da se diže 30-ak minuta. Postupak ponovite još 1-2 puta.

4.

Uzmite odgovarajući kalup za kruh, blago ga premažite uljem i u njega prebacite tijesto, pa ga ostavite nepokriveno na toplom mjestu da se tijesto digne do ruba kalupa.

5.

Kuhaču namočite u toplu vodu i nježno prijeđite po površini tijesta. Tijesto nožem zarežite po dužini i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite oko 45 minuta.

6.

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i pustite da odstoji oko 15 minuta ovako na tepsiji u križ  kao na slici, da se malo prohladi. Lako se istrese iz tepsije.

 Radila sam dva kruha Na gornjoj slici je ispao jako mekan i rupičasti Zamijesila navečer premijesila par puta kuhačom kad se dignuo  zatim ujutro u 6h    drugi put opet se dignuo u 7,30 ponovo 3-i put  i u 9h 4-ti put   Kad se ovaj ispekao gornji koji sam premjesila 4 puta  stavila sam peći  u 10h  ( na 200°C 45 min u zagrijanu pećnicu odmah poslije pećenja prvog kruha  Preselila i jednu okruklu tepsiju  a drugi sam zamjesila i   dvaput premjesila do 8h i stavila peći u 8,30 45 min 

7.

Nekad se nije imalo di-go kvasca, nego se radio kvasac   na ovaj način  (opširnije dole u Napomeni)ili kako kažu danas moderniji naziv  starter.. Obično  radim kruh sa kvascem  koji  otkinem komad tijesta i stavim  u teglu i upotrijebim umjesto kvasa il´ti germe.. Prvi put sa germom a poslije sa kvasom od kruha.

U ovaj kruh se može dodati i masline  i medvjeđi luk  ili već po želji   miješati brašno dodavati sjemenke.... ovo na slici je kruh sa medvjeđim lukom zamrznutim na cool druženju sa Pomoravkom u Zagrebu.   Kad pećem kruh obično napravim na ovaj način dva  ..jedan bijeli a u drugi stavim razna brašna   heldu  pirovo (dinkel brašno ) razne sjemenke i sve isto kao u postupku navedenom gore.

8.

Ovo sam naknadno dodala 03.12.2012  Smrznute listove  medvjeđeg luka (možete stviti i koprivu svježu)  sam stavila u kruh iako sam proljetos  već radila ovaj kruh sa svježim medvjeđim lukom a sad prilažem i slike..

Isto tako  radim kruh  i sa maslinama  dodam i omažem tepsiju maslinovim uljem..

 Dok grijete pećnicu možete ugrijati i gornji poklopac od kikiriki posude i onda kad stavite kruh peći tako zatvoren pecite i onda 15 minuta pred kraj maknite  gornji poklopac  i nek dobije lijepu rumenu boju  

Kruh od heljde  i mješavine brašna   sve na isti način.  Presjek kruha.

Imam recept  i za  beskvasni kruh  * lička prosenica *sa više vrsta brašna i bez kvasa.

Posluživanje

Poslužite uz namaze, nareske, jušna, riblja i mesna jela.

Savjet

Kao prvo, nije potreban mikser, ali ne treba niti snaga za lupati tijesto, nego u par poteza promiješati kuhačom - bitno je više puta dizanje i isto toliko premijesiti kuhačom. Sve skupa izrada kruha traje cca 3-4 h, a u međuvremenu možete raditi i druge poslove, pa niti ne osjetite da radite kruh. Važno je i da je ovaj kruh svekrva radila s kvasom od kruha (dio tijesta - kvasa bi spremila u zdjelicu pokriveno do iduće izrade kruha).

Ovdje je VIDEO 1 za početak da se vidi da ga ne treba puno lupati i VIDEO 2 za pojam premijesiti kad se digne tijesto par puta te pokriti - stavila sam zbog početnika ili mladih domaćica. Evo slike.

Nekad se nije imalo di-go kvasca, bile su velike kocke germe koje su se rezale na šnite, a još prije kvas se ostavljao od kruha (dio tijesta za sutrašnji kruh).
A) KVAS : U 1/2 l vode zakuhati 5 dag šećera i 1/2 žličice soli, kuhati 1 cijeli sat na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Ovaj kvasac bi se upotrijebio drugi dan, njime se pripremao i kruh i dizani kolači.
B) U nedostatku kvasa ili di-go kocke ili vrećice izmiješa se malo piva s brašnom, stavi se na toplo i pričeka da naraste i upotrijebimo ga umjesto kvasa.

  • Kruh(56)
  • Hleb(11)
  • Kruh i peciva(3)
  • Kruh-probati(2)
  • Kruh-bake-katice(2)
  • Peciva(2)
  • Isprobano(2)
  • Breadyp(1)
  • Cool-isprobano(1)

218

♥♪♫☼ Hvalaaaaaaaa!! 

Ančice jedan i jedini je kruh bake Katice👋

Ja još malo pošećerim ..

Ovako je ispalo drugima