Moj profil

Kruh od heljde ♥

62

od heljde sa mješavinom brašna i  sjemenki  a recept  stavljam na  upit. ♥   Isproban na prekrasnom druženju na Dravi 30.04.2016.   Kruh radimo usput jer možemo napraviti usput i druge radnje.. a sličan je sistem kao i kruh bake Katice. Heljdino brašno sam dobila  nedavno od arasica..♥  MENI JE OVO  NAJEDNOSTAVNIJI  kruh koji se  NE MIJESI I RADI USPUT..i BRZI kruh ♥  

od heljde sa mješavinom brašna i  sjemenki  a recept  stavljam na  upit. ♥   Isproban na prekrasnom druženju na Dravi 30.04.2016.   Kruh radimo usput jer možemo napraviti usput i druge radnje.. a sličan je sistem kao i kruh bake Katice. Heljdino brašno sam dobila  nedavno od arasica..♥  MENI JE OVO  NAJEDNOSTAVNIJI  kruh koji se  NE MIJESI I RADI USPUT..i BRZI kruh ♥  

Sastojci

230 gr heljdinog brašna (crnog brašna)
140 gr brašna od graha ili slanutka , raženog (u zamjenu integralno, od ječma i sl pirovo)
1/2 kockice germe (ili suhi kvasac u zamjenu tj. pola žličice suhe germe)
1 šaku (orasi bademi lješnjaci samljeveni u grubo sitno sjeckano)
cca 3,5 dcl mlake vode
malo suncokretovih i lanenih sjemenki
1 žlica masti (maslinovo ulje)
1 mala žlica šećera
Jos malo brasna za premjesit na kraju 1 saka mala

Priprema

1.

Radila sam ga usput k  u drugoj posudi isto kao hruh bake Katice..

U posudu stavim brašna sva,(prosijano kroz sito)  koji su u sastojcima  a vi možete uz heljdino i obično brašnoi staviti  ili integralno ili pirovo brašno ili neko brašno za crni kruh.

Brašno od graha , boba slanutka se može i kupiti  ili od ječma ja sameljem u mlinčiću za kavu..koristila sam brašno od graha u ovom kruhu drugi put sa  brašnom od boba  a može u zamjenu  raženo , od pira..integralno..

U sredinu napravim jamicu.. stavim razmrvljene 1/2 kocke germe ili suhui kvasac  sa malo tople vode i šećer.  (ne dižem kvasac germu posebno  ovako je isto odlično a manje zamažem suđa). Pokrijem posudu kuhinjskom krpom i nakon 10-tak minuta  dodam sve sastojke i ( ili samo orahe moze i bademe, ljesnjake, grubo sameljemo ili ih sitno nasjeckamo..ako imate i suhe smokve nasjeckatali ih nisam imala ovaj put) ...sol stavim pri kraju i dolijevam vodu toplu  ( cca 650mll - sveukupno) sa svim sastojcima i par puta promješam da se spoji  tekućina sa sastojcima i lijepo se tijesto odvaja od plastićne posude u kojoj  mješam.. Pokrijem krpom i  stavim na toplo da se polago digne..može se postupak ponoviti ali i nemora.mislim kad se digne okrenete par puta kuhačom i ponovno dizanje..

Kruh nakon dizanja 2-i put usput samo promješamo drvenom kuhačom i onda iz posude istresemo na malo pobrašnjenu dasku ( ona mala saka brasna iz sastojaka)  malo ga premjesimo i stavimo u nauljeni kalup (koristila sam okrugli gumirani kalup)  i nek otkriveno odmara nekih 15-20 minuta ono se digne..i stavimo u vruću pećnicu  na 200°C  oko 50 minuta  izvadila  na kalup ili rešetku  poprečno da odmar.a tj.. malo popusti.

Napomena:  vodu toplu stavljam odokativno po potrebi ,  ali mjerila sam ,  pa ipak moje prepuruke su polako dolijevati vodu jer brašna različito upijaju pogotovo ova tamnija brašna..a   stvori se i osječaj za to.. kad tijesto okrenemo kuhačom  imamo filing za to  ono se lijepo odvaja od vangle ili plastićne posude. (prvi put sam potrošila 6 dcl vode (600 ml ) a drugi put 650 ml vode.

2.

U pekaču za kruh : 

U posudu pekaca staviti sastojke ovim redosledom  (topla voda..maslinovo ulje ili mast, šećer, sol, brašno helljdino i ostala brašna sa sjemenkama orasima i na kraju  germa kvasac). Voditi racuna da germa il` ti  kvasac ne dodiruje mokre  sastojke,ako se  kruh radi programiranjem.  Nemam baš neka iskustva s pekačem imala sam  ali sam poklonila jer mi je zauzimao puno mjesta od svih tih kuhinjskih  strojeva..Pekla 5-6 puta..no meni je ovo kako se ne mijesi i brzi je i usput  tako da je ovo meni najednostavnija varijanta kruha..

  • Kruh(4)
  • Heljda(2)
  • Kruh-heljda(1)
  • Heljda-kruhhh(1)
  • Isprobati-hljeb(1)
  • Hleb-heljda(1)

27

   puno hvala za fotkice i prezentaciju recepta  i lijep pozdrav!

Ančice moja draga kruh ti je predivan i biti će na mom stolu često! Puno te pozdravljam i hvala ti na divnom receptiću!👋

vsevem i meni se često desi  da su prsti  brži od  očiju...