Moj profil

Kruh po rimski

36
Kruh po rimski

Radoznalost me odvela u Rim i to ne bilo kako ...do kruha sa rimskim kvascem ... za ljubitelje rimske hrane i sve radoznalce  :)

Radoznalost me odvela u Rim i to ne bilo kako ...do kruha sa rimskim kvascem ... za ljubitelje rimske hrane i sve radoznalce  :)

Sastojci

rimski kvasac
1 dl vode
1 velika kašika mekog brašna
tijesto
6 čaša (čaša od 2 dl) mekog brašna
1 mala kašičica soli
2 i pol čaše (čaša od 2 dl) tople vode
još malo brašna za završni dio

Priprema

1.

Kvasac pripremiti barem 4 dana ranije. Ja sam nedjeljom pomiješala vodu i brašno u lonče i stavila da prokuha.Treba miješati kao pudingi postat će glatko i kremasto. Ostaviti da ukisne u poklopljenu teglicu na frižider ili negdje u kuhinji :).

Ja sam provjeravala svaki dan i četvrti dan sam mislila da je već dovoljno kiselo jer je meni mirisalo na jabukovo sirće. Sam kvasac nije bio posebno kiseo na okus.

2.

Uzela sam polovicu toga kvasca za navedene sastojke, jer sam htjela prvo probat sam postupak.Polovicu sam ostavila za još jedan pokus poslije više dana, ali od četvrtka do nedjelje u frižideru već je dobilo plijesan i nisam to mogla upotrijebit. Dakle bolje odjednom staviti sve u prvi kruh poslije 4-5 dana.

3.

Pomiješati brašno i so, dodati kvasac i polako uz dodavanje vode umijesiti tijesto. Moje je tijesto bilo više mekano i lijepilo se za ruke. Ipak sam sa malo brašna odvojila sve sa prstiju i oblikovala kuglu koju sam pokrila samo kuhinjskom krpom i ostavila neka naraste.

4.

Poslije 24 sata nije značajno naraslo, ali je imalo veću zapreminu. Nisam htjela ponovo mijesiti nego sam samo izručila tijesto u nauljenu tepsiju i ostavila pola sata pokriveno dok se rerna grijala na 200 stupnjeva ... Pekla sam kruh 40-45 minuta, ali sam poslije shvatila da je za sredinu trebalo i malo duže možda na nižoj temperaturi, ali ja sam morala na pos'O :D ...

5.

ovako tijesto izgleda kad se tek pripremi...

6.

šnitica kruha sa vidljivim nepečenim dijelom ...

7.

pokupila sam krajeve u jedan vrh na sredinu prije nego sam stavila peći...

Posluživanje

Kruh je dosta težak i malo žilave korice, ali sasvim jestiv i mi smo ga pojeli za ručak. Čak se nije osjetilo u okusu ništa što bi bilo odbojno zbog ovakvog načina pripreme.

Dio tijesta ostavila sam za kruh na drugi način ... po rimski ;)

  • Kruh(4)
  • Rimski(1)
  • Cool-kruh(1)
  • Hleb-rimski(1)
  • Kruh-rimski(1)

21

MMI trebalo bi ponovit ovo sa rimskim 🙂 hvala 🙂

Ponovo sam pročitala ovaj tvoj recept i ponovo sam se oduševila!  🙂

😁 želim samo reći da me usrećuje čitati vaše komentare

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Stollen (Božićni kruh)jednostavni
betinna

Stollen (Božićni kruh)jednostavni