Moj profil

Kuća od medenjaka

388

Nakon dužeg insistiranja naše drage TouchSun, rešio sam da odvojim jedan ceo dan i napravim ovo čudo :D .Probajte i vi, pa i ako ne uspete, barem će kuća da vam miriše na medenjake narednih par dana :D

Nakon dužeg insistiranja naše drage TouchSun, rešio sam da odvojim jedan ceo dan i napravim ovo čudo :D .Probajte i vi, pa i ako ne uspete, barem će kuća da vam miriše na medenjake narednih par dana :D

Sastojci

za testo
370 g meda
125 g šećera
800 - 900 g brašna
2 kesice začina za medenjake
za ukrašavanje
1 pak. jestivih boja (crvena, zelena, plava, žuta npr. Schwartau)
seckanih pistaća, bademi …

Priprema

1.

U odgovarajuću posudu staviti med, šećer i margarin, pa sve zagrevati dok ne proključa odnosno dok se šećer ne rastopi. Zatim ostaviti masu da se dobro ohladi.

2.

Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati začin za medenjake, napraviti udubljenje na sredini i dodati jaja i ohlađenu masu od meda. Mikserom umesiti glatko testo, ukoliko je potrebno obraditi ga i ručno. Testo ostaviti na hladnom mestu oko 1 sat.

3.

Testo razvaljati i uz pomoć šablona , rezati delove. Ispeći ih na 190*C, oko 10 minuta. Treba ispeći: 2 prednja dela, 2 bočna dela, 2 dela za krov, 1 vrata, 10 prozora vel. 6×4cm, po 8 zvezdica, srca, talasastih krugova i pravogaonika vel. 6×4cm za ukrašavanje krova, slika1 .

4.

Od ostatka testa napraviti podlogu u veličini pleha i sitne delove za iznad prozora, ukrase za vrata i male kvadratiće za ivice, i sve ispeći na istoj temperaturi.

5.

Za belu masu, izmutiti belanca ali ne previše, dodati šećer u prahu i napraviti gustu kremastu masu za lepljenje, masa nesme da bude ni previše retka ni previše gusta. Pola mase staviti u špric, podlogu prilepiti za tanjir i za nju prilepiti prednje i bočne zidove, napraviti oslonac od čaša dok se ne stegne slika2 .

6.

Zatim napraviti prozore: Premazati ih belom masom i uokviriti čokoladom, po želji par prozora ukrasiti kand. trešanjama i pistaćima. Za ukrase za krov, podeliti belu masu u 3 dela, jedan ofarbati u crveno, drugi u plavo i treći u žuto, ovim glazurama premazati zvezdice, srca i krugove kao na slici. Na pravougaonike prilepiti po polovinu badema. Masom prilepiti prozore za zidove, i to po 3 na prednjim stranama, i po 2 na bočnim, slika3 .

7.

Kada su se zidovi dobro stegli prilepiti i delove za krov slika4 .

8.

Zatim ostatkom bele mase premazati obe strane krova, po njemu poređati ukrase kao na slici5 .Od preostalih sitnih delova napraviti dimnjak, i u njega staviti parče vate. I na kraju lagano posuti šećerom u prahu sa svih strana.
I to je to, vrlo jednostavno, jel da… :D !!!

  • Božić(19)
  • Medenjaci(7)
  • Kucica-od-medenjaka(7)
  • Dekoracije(6)
  • Dekoracija(5)
  • Medena-kucica(4)
  • KUĆICA(3)
  • Dr-broccoli(2)
  • Za decu(2)

54

Wow! Ako se usudim pokušati napraviti ovo čudo, javim rezultat. Predivna vam je ideja i realizacija. Svaka čast.

Prelepo!

evo radim po ovom rc..tijesta imam samo za kućicu i niš drugo...dimjak nije u šabloni..dva jaja su mi bila malo, dodala sam i treće

Ovako je ispalo drugima