Moj profil

Lažna Monti maslenica

15 minuta
39

Ovo je jelo koje je pronašlo inspiraciju u maslenici, a odgovara Montignac režimu, uz vrlo malo odstupanje. Ili – ovo je jelo nastalo iz očaja gladne montinjakuše koja umire za ugljikohidratima…..

Ovo je jelo koje je pronašlo inspiraciju u maslenici, a odgovara Montignac režimu, uz vrlo malo odstupanje. Ili – ovo je jelo nastalo iz očaja gladne montinjakuše koja umire za ugljikohidratima…..

Sastojci

za
Tijesto
250 gr integralnog pšeničnog brašna
11/2 kašičica soli
250 ml ab kulture
1 kašičica ulja
Fil
2x500 gr ab kulture
1 kašika slatkog vrhnja
1/2 kašičice soli

Priprema

1.

Iako je sama priprema jako brza, trebate je započeti večer ranije tako što ćete staviti dvije ab kulture da se cijede – ja sam koristila filter za kafu (smješten u cjediljku koja sjedi u zdjeli). Kad dobijete ‘sir’ od ab kulture, posolite, dodajte jedno jaje i umutite i malo slatkog vrhnja.

2.

Brašno stavite u zdjelu, napravite udubljenje u sredini, dodajte sol, ulje i ab kulturu (neprocijeđenu) i umijesite tijesto. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite dvadesetak minuta.

3.

Podijelite tijesto na tri dijela i razvaljajte (ne mora biti jako tanko). Prvu koru staviti na pouljenu tepsiju, i mažite jednom trećinom fila. Višak kore ‘vratiti’ prema sredini i malo premažite filom. Isto napravite sa drugom korom, a treću ne mazati.

4.

Staviti da se peče u na 200 (bez ventilatora), nekih 40 minuta. Skuhati decilitar vode sa par kapljica ulja i preliti maslenicu i vratiti u isključenu rernu nekih pet minuta.

5.

Tepsija koju sam koristila ima promjer 25cm, ali mislim da to ne igra neku veliku ulogu.

Posluživanje

Topla je božanstvena, a ako dočeka da se ohladi, ne može biti bolja:)

  • Montignac(3)
  • Sir(2)
  • Brashno-integralno(1)
  • Maslenica(1)
  • Mmd(1)
  • Pita(1)
  • Pita-koju-trebas-praviti(1)
  • Maslenica-integralna(1)

7

obozavam sve sto je sa integralnim brasnom…

Mislim da će ovaj recept doživjeti još nekoliko inkarnacija i mogućih primjena :) divna ideja!

Vrlo interesantno!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)