Moj profil

Leća/sočivo na varivo

45 minuta
18
Leća/sočivo na varivo

Preko tjedna mi smo k'o kokoši, samo bi neko zrnje jeli ... Može uz to i malo porvća, koji krumpir, može naravno i meso. Ali prije svega - ne da može, nego treba kurkuma i kumin, plus ostali začini da je jelo pršti ukusima ... Kombiniramo kako volimo.

Preko tjedna mi smo k'o kokoši, samo bi neko zrnje jeli ... Može uz to i malo porvća, koji krumpir, može naravno i meso. Ali prije svega - ne da može, nego treba kurkuma i kumin, plus ostali začini da je jelo pršti ukusima ... Kombiniramo kako volimo.

Sastojci

za
po 150 g zelene i narandžaste leće/sočiva
2 srednje velika krumpira
1 veća glavica crnog luka/kapule
1 srednje velika mrkva/šargarepa
1 žlica sjeckanog peršina ili korijandera
po 1 čajna žličica pimenta i mljevenog korijandera
po 2 čajne žličice kurkume i kumina te mješavine curry (ili garam masale)
1 jušna žlica sjeckanog svježeg đumbira
1 dl bijelog ulja i 2 žlice gheea (pročišćeni maslac)
1 mala žličica čilija
2 lista lovora
3 velike žlice kečapa ili sosa od paradajza

Priprema

1.

Ako je potrebno, leću/sočivo namočimo u hladnoj vodi za 15 minuta do pola sata. ravnamo se prema uputama na pakovanju.

Ugrijemo ulje, dodamo sjeckani češnjak i đumbir. Na brzinu prepržimo, pazimo da češnjak ne potamni, jelo bi bilo gorko. Dodamo sitno sjeckanu kapulu, lovor, potresmo solju i paprom, čilijem, mljevenim korijanderom, kuminom (ne kimom!!!) i kurkumom. Miješamo nekoliko minuta, dok luk postane staklast. Po potrebi, ako je sve skupa suho, podlijemo s malo vode ili temeljcem.

2.

Dodamo obje vrste leće, promiješamo, zalijemo s malo vode ili temeljca, i na tihoj vatri, u pokrivenoj posudi, kuhamo ped do deset minuta.

3.

Potom dodamo sjeckanu mrkvu in na kocke narezan krompir. Opet promiješamo, dolijemo toliko vode ili temeljca da je sve skupa jedva pokriveno, i nastavimo s kuhanjem na laganoj vatri.

Povremeno promiješamo.

4.

Kada je krompir kuhan, dodamo sos od paradjza ili kečap, potom kuhani slanutak i polovicu sjeckanog peršuna ili korijandera. Promiješamo, dodamo još malo vode, potom jelo probamo i dodamo još koji od začina - kurkuma, kumin, mješavina garam masala ili curry, čili, sol ...

5.

Provjerimo da li su leća/sočivo i krompir kuhani, dodamo preostali sjeckani peršin ili korijander, i poslužimo.

Kao dodatak jelu možemo dodati jogurt koji prelijemo rastopljenim pročišćenim maslacem (ghee) u kojem smo prepržili malo sjeckanog suhog čilija.

  • Leca(2)
  • Sacivica(1)

10

kim ili kumin (cumin na engl.)? Razlika je dosta velika u mirisu i aromi, iako su rođaci ...

Ja leću volim staviti i u neku miješanu salatu.

Makar nešto pozitivno😉....  ma šalim se.... sama leća nema neki okus, treba ju dotjerati začinima, u zadnje vrijeme volim kurkumu, a i korijander nije loš, dosadio mi je već list od peršina, a kim je neizostavan u mojoj kuhinji.... 👋

samo da je pozitiva ... 😉

Ovako je ispalo drugima