Moj profil

Lepinje

60 minuta
8

Pravi užitak za oči i nepce.... uživajte i dobar tek!

Pravi užitak za oči i nepce.... uživajte i dobar tek!

Sastojci

za
150 ml topla voda
100 grama jogurt
sol i šecer
za mazanje maslinovo ulje
voda za prskanje lepinja
po želji kim u zrnu

Priprema

1.

Počnimo sa miješenjem tako da u posudu stavite brašno, dodajte soli po potrebi. U toplu vodu stavite kvasac, malo šecera i brašna, te ostavite da se aktivira oko 10minuta na toplom. 

2.

U brašno dodajte jogurt, uzdigli kvasac te zamijesite tijesto uz pomoc toplog mlijeka koje postepeno dodajite

3.

Tijesto mora biti mekano i ljepljivo. Gotovo je kad se počne odvajati od rubova posude, namažite ga s madlinovim uljem i pokrijte folijom i ubrusom, neka se diže pola sata

4.

Kada se tijesto dignulo, istresite ga na dobro pobrašnjenu površinu i podijelite na dva dijela, formirajte samo rukama u dvije kugle. Pokrijte folijom i neka odstoji 10 etak minura

5.

Sada oblikujte jedan po jedan dio tijesta. Formirajte uz pomoc prstiju bez oklagije. Prebacite na pek papir, poprskajte vodom i pospite sjemenkama. Pecite na 250 stupnjeva oko 15 minuta. Odmah nakon pečenja umotajte ga u ubrus. 

6.

Isto postupite i s drugim dijelom tijesta. Umalo zaboravih da lepinjama odozgora s oštrim nožem napravite mrežu.

Posluživanje

Poslužite toplo, možete ju lomiti rukom, nema potrebe za nožem. Uz času jogurta za doručak, veceru uz domace vrhnje, sir, rajčice, možda neki narezak.... dobar tek!

Savjet

Dobro je tijesto namazati uljem kada ga umijesite, jer ce se bolje razvlačiti. Odozgora poprskajte vodom da vam se sjemenke bolje zalijepe.

  • Lepinje-somuni(1)
  • Leb-lepinje(1)

3

Hvala ti

Hvala ti, nama su se dopale, lijepi pozz

Fine lepinje, renchi.🙂