Moj profil

Lička janjetina na ražnju

23
Lička janjetina na ražnju

Gurmani cijene janjetinu s mirisnih ličkih pašnjaka, a Ličani je bogme znaju i pripremiti, u skladu s najboljom tradicijom: na vatri (ražnju) i u loncu..

Inaće je kod nas u Gackoj dolini a i šire u Lici običaj   kad nam dođu gosti počastimo ih ili s odojkom ili janjetinom na ražnju..ako se ima,  ako nema  a ima onda pršuta i slanine i gačanske rakije..

Ovo je malo virtuelno čašćavanje za 300-ti recept..

Gurmani cijene janjetinu s mirisnih ličkih pašnjaka, a Ličani je bogme znaju i pripremiti, u skladu s najboljom tradicijom: na vatri (ražnju) i u loncu..

Inaće je kod nas u Gackoj dolini a i šire u Lici običaj   kad nam dođu gosti počastimo ih ili s odojkom ili janjetinom na ražnju..ako se ima,  ako nema  a ima onda pršuta i slanine i gačanske rakije..

Ovo je malo virtuelno čašćavanje za 300-ti recept..

Sastojci

1 janje (mnje od 25 kg žive vage)
komadić dimljene slanine

Priprema

1.

Na gackome čakavskome dijalektu:

Treba prvo   čuvat  ovce i janjad..ma ni to baš samo tako.. Kad se dobro napasedu trave i naranidu..rano moja  onda se  to janje mora zaklati;  a mi je uvik žal´..  Zaklano i oderano janje  nabije se na ražanj a unda  se nasoli, soli ne smi bit ni malo ni previš. Bilo bi dobro da nasoljeno janje ostoji  ednu dobru uru da meso povuče sol, ili da odstoji preko noći (ličke su noći u proliće jako hladne).

Na trbuvu se s nožon  prorižedu četiri škulje, a kroza nji se protaknedu zaponci i tako je škulja zatvorena.

Ražanj s janjetom  se meće na rašlje na ževarku na ognjišće, a ako je lipo i teplo vrime, more kadi vani i lagano okriće. Plamen nikako ne smi lizat janje da ne izgori i da se meso previše ne osuši  da ne postane kaj treska drveno. da meso ne popuca, janje se maže komadićem slanine utaknutin u rašljice na šćapu ili kvasi slanom vodon krpicom na šćapu.

Janje se peće oko dvi ure, prema tome količko je janje i kakov je oganj. Najfiniji su prolitnji mladi janjci ki ne prelazidu dvajsetpet kil žive vage.  

Janjetina pećena na ražnju je štimano ilo, peće se za Božić, za Uskrs ili kakov drugi crkveni god, peće se za pir i, ne daj Bože za karmine, peće se kad god treba pogostit. Od svega najbolja  su janjeća lebra i vratić, premda narodna pismica  kaže drugovačije: Glava glavi, pleća aranbaši, a fukara more i lebara´.

2.

Na standardnome hrvatskome jeziku:

Janje nakon obrade se posoli izvana i iznutra ..Mora odstajati barem 1-2h.  Utroba se zatvara prorezivanjem zaponaca (koljenica), pa stavlja peći nad žar uz stalno i lagano okretanje  ražnja (danas su tu ražnji na električni pogon)..

Plamen vatre ne smije biti preblizo janjetu da ne izgori i da meso pretjerano ne izgubi vlagu. Da meso ne popuca na početku pečenja janje se premazuje komadićem slanine utaknutim u rašljice drvena štapa i vlaži blago slanom vodom. Proces pečenja traje, ovisno o veličini janjeta i količini raspoloživa žara, prosječno cca 2-3 sata.

Najukusnija je proljetna mlada janjetina od janjaca s planinskih pašnjaka a gačanska tradicija  je pečenje janjadi čija težina ne prelazi  dvadesetpet kilograma žive vage.

3.

Ovo je odojak  (slika ljevo) samo za usporedbu da se vidi razlika, ali ljubitelji ove delicije to znaju..

4.

Pećena janjetina se služi uz  mladi crveni luk  i sa krumpirima i povrćem a najbolje u peki. Krumpir ogulimo i narežemo  na četvrtine, pa ga rasporedimo po okrugloj tepsiji za peku koju koristimo. Začinimo  po ukusu...malo soli  crvene paprike  i začine koje volite  ja stavim malo ružmarina  tj. svježu grančicu i pokapam maslinovim uljem ili običnim ...povrće  (paprike, crvenu  zelenu .. kapulu, paradajz  te šampinjene a šampinjoni mogu ostat cijeli   ako nemate  janjetinu sa ražnja..može i janjetina iz pećnice ili neko drugo meso koje preko noći stavimo  u marinadu...
Meso komade  stavimo između povrća i sve skupa zalijemo sa  malo ulja. kojeg ne treba previše jer i povrće i meso tokom pečenja puste svoj sok.

5.

 i pogaču ili 

domaći kruh..♥♥♪♫♪                                

6.

Gregor mi je dao ideju za  300-ti recept...♥♫♪                                

SPOT  kako se peće lička janjetina

http://www.youtube.com/watch?v=9goFwinh7R4

  • Jagnjece-meso(1)
  • Lika(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Gacka(1)
  • Janja(1)

30

😍Anka što nam to radiš, odmah sam ogladnila!

ajme Anka šta mi uradiiii😋❤️❤️❤️ ...srićom da mi je ručak gotov, al neću prestat misli na ovu ličku ljepotu😍

Uh to će biti dobroo ...rijetko pećem a ako u rolu onda ovako   a i fina je od janjetine ova  lička kisela juha od janjetine..  LaFiama, U slast vam bilo  sutra!!!🙂😋

Ovako je ispalo drugima

Recepti koji koriste slične sastojke

Janjetina u rerni
Orgo

Janjetina u rerni