Moj profil

Lignje na kolutiće

30 minuta
36

.

.

Sastojci

za
Lignje
800 g svježih lignji
limun i tartar umak za posluživanje

Priprema

1.

Kako očistiti lignje:
Jednom rukom primite tijelo lignje, a drugom povucite glavu zajedno s utrobom. Uklonite "kost" sa stražnjeg dijela tijela; probušite opnu preko kosti, izvucite je i operite unutrašnjost utrobe. Ako je ikra u tijelu, nemojte je vaditi, vrlo je ukusna.
Zatim očistite glave. Okrenite krakove, a zatim izvadite zube. Na suprotnoj strani očistite utrobu. Nožem napravite rez ispod očiju i pažljivo ih izvucite prstima, pazeći da ih ne probušite da vas ne poprskaju. Operite glave.
Lignje dobro ocijedite i osušite.

2.

Narežite lignje na kolutiće 1-2 cm debljine. Ostavite glave s krakovima u komadu.
Lignje uvaljajte u brašno da se oblože sa svih strana.
Stavite ih u sito i protresite dok ne uklonite sav višak brašna. Previše brašna na lignjama u vrućem ulju će početi gorjeti, pa će lignje biti lošeg okusa.

3.

Lignje pržite u dubokom, zagrijanom ulju. 
Kad stavite lignje u ulje odmah ih razdvojite da se ne zalijepe. Pazite da u tavu ne stavite previše kolutića odjednom jer će se kuhati, a ne pržiti, pa neće biti hrskavi. Nemojte ih dugo pržiti jer postanu žilavi. Kolutićima ne treba dugo pa ih vadite iz ulja kada poprime lijepu, blago zlatnu boju, nakon otprilike dvije minute.
Izvadite ih šupljikavom žlicom na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. Posolite i poslužite s pomfritom, limunom i tartar umakom.

  • Lignje(2)
  • GL. JELA(1)
  • Umak-slani(1)
  • Ribe-morski-plodovi(1)

11

👍

Bome ni ja 🙂

Ja ne znam ko ovo ne voli😀

Ovako je ispalo drugima