Moj profil

Liker od lovora ♥

50
Liker od lovora ♥

Oduševljeni smo likerom od bobica♥, ali i od listova lovora...teško mi je reći koji je bolji.♥♥

Oduševljeni smo likerom od bobica♥, ali i od listova lovora...teško mi je reći koji je bolji.♥♥

Sastojci

♥ LIKER OD BOBICA LOVORA♥
50 dag lovorovih bobica
1/2 l 95% alkohola (lozovača)
50 dag šećera
♥ LIKER OD LISTOVA LOVORA♥
25 dag svježi listovi lovora
1 l rakija
50 dag šećera
5 dcl vode

Priprema

1.

Drevnim narodima lovor je bio znak slave i uzvišenosti, Laurus nobils, da bi u srednjem vijeku bio  smatran lijekom baš za sve bolesti,  a danas  je ukrasno bilje po parkovima toplih krajeva, a moja obitelj u Poreču ima cak ogradu od lovorovog grmlja i ružnmarina. Lovor voli toplo podneblje, i uspjeva u mnogim našim krajevima. Želite li ga uzgajati na balkonu treba mu dovoljno veliki sanduk a kvalitetnu zemlju pomješajte sa tresetom i pjeskom.. Naberete li zrelih bobica..pokušajte i sami posaditi lovor.... Lovor se može kupiti u trgovini kao sušeni listovi a  ima ga  i u prahu već samljeven. Možete ga osušiti i sami.

Upotrebljava se gotovo u svim narodnim i profinjenim kuhinjama jer suho lišće nije teško prenositi i u najudaljenije krajeve.

Lovorovi listići  se stavljaju u mnoga  jela; a od riba, marinade, jela od divljaći, janjetine bezbroj drugih pa i u kolače.. poznati vijenci od suhih smokvi- smokvenjak♥  obložen lovorovim listićima  od kojih se nekad plelo vijence  pobjednicima  i olimpijskih  sportskih i pjesničkih natjecanja.

Obratite pažnju i pogledajte  komentar 12# karamela12 kaže da treba oprezno s lovorom, dobar protiv moljaca .

2.

Liker od listova lovora♥

Napravite sirup od vode i šećera i u ohlađeno  stavite  svježe listove  lovora,  alkohol ili  ako nemate može i rakiju (lozovača). Dobro zatvorite  staklenu teglu, držite ju 40-ak dana na suncu. Na kraju procijedite i ulijte u čiste boce i prije upotrebe  neka još malo odstoji.

3.

Liker od bobica lovora♥

Zgnječite  cca 10 dag bobica i pomješajte sa cijelim bobicama te zalijte  alkoholom (rakijom). Ulijte u staklenku  i zatvorite. Nek odstoji cca 40 dana. Nakon toga prikuhati šećer i vodu da se dobije gusti sirup kojem dodamo  alkohol s lovorom. Dobro promješati. Ohlađeno promješati i izliti  tj. spremiti u bocu.

Posluživanje

♥Miris lovora je jak i prodoran pa ga u kuhana jela ne treba stavljati previše - velika količina i dugo kuhanje može dati neželjenu gorčinu jelu zato oprezno...pogotovo budite oprezni sa svježe ubranim mnogo mirišljavim listićima koji su kožnati sjajni i po rubu malo nazubljeni.

Članak o začinskom bilju

  • Likeri(6)
  • Liker(4)
  • Lovor(4)
  • L-likeri(1)

22

Gago♥ snmanji na pola ili 1/3 za probu.. sam napravila pola  a i prijateljici od 83 grama (1/3) doduše donesli omladinci punu vreću lvora s bobicama♥

karamela12 ♥HVALA♥

Uf, onda moram da sačekam da moj poodraste, očerupala bih ga skroz za tih 250 grama... 

Tko ide na more neka samo iščupa mladi lovor, otporan je i na transport,žilav kao što mu je i list.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Liker od naranče
ivonab

Liker od naranče