Moj profil

Limoncello na moj način

41
Limoncello na moj način

U pravilu nema puno filozofije oko ovog pića. Zna se da je potrebna limunova korica, šećer i alkohol. Nijanse čine omjeri, vremena maceracije i još po koja finesa pa stoga objavljujem i svoju verziju. Svakako imati na umu da se Limoncello obavezno pije jaaaako rashlađen.

U pravilu nema puno filozofije oko ovog pića. Zna se da je potrebna limunova korica, šećer i alkohol. Nijanse čine omjeri, vremena maceracije i još po koja finesa pa stoga objavljujem i svoju verziju. Svakako imati na umu da se Limoncello obavezno pije jaaaako rashlađen.

Sastojci

1 l vodke
8 limuna (neprskanih)
2 šalice šećera
2 1/2 šalice vode

Priprema

1.

Operite limune i ogulite gornji žuti sloj kore. Stavite koru u staklenku i prelijte vodkom. Hermetički zatvorite i ostavite stajati 20-40 dana.

2.

Procijedite macerat i kore vratite u staklenku. Skuhajte sirup od šećera i vode i vrućim sirupom prelijte kore u staklenci. Primijetit ćete kako su kore pustile još puno divne žute boje, a i arome. Pustite da se ohladi pa ulijte alkoholni macerat. Ponovno hermetički zatvorite i ostavite stajati narednih 20-40 dana.

3.

Procijedite i prelijte u boce. Limoncello držati u zamrzivaču.

  • Likeri(3)
  • Liker(2)
  • Limun(1)
  • Pića(1)

7

Znači li to da 4 litara vode i šećera treba dodati na 1 l 96%tnog alkohola? Ja imam talijanski recept za limoncello gdje ide na 1000 ml 95% alk. 1400 ml vode i 830 gr šećera. Joooj, sad mi se sve muti, hvala ti na odgovoru.

Gigilou, 95%-tni alkohol nećeš naći nigdje u Hrvatskoj, jer ga nitko ne proizvodi. Apsolutni alkohol je 96%-tni i može se naći u rijetkim, uglavnom većim dućanima koji imaju velik izbor alkoholnih pića. Obično stoji na dnu polica - nikad u visini očiju. Cijena litre opako prelazi 100 kn. Kod upotrebe apsolutnog etanola (96%) treba biti izuzetno oprezan, jer nepravilno razrijeđen može izazvati trovanje alkoholom to jest jetra će imati ozbiljnih problema u eliminaciji istog. Žitne (whiskey, vodka...) i voćne rakije imaju oko 40% alkohola. Sve što ima veći postotak alkohola mora biti posebno označeno, jer se ne smije konzumirati ''čisto''. Absinth (oko 60% etanola) se, primjerice, nikad ne konzumira čist već se razrjeđuje ledenom vodom koja se prelijeva preko kocke šećera prije konzumacije. I nakon kilometarske uvertire da ti konačno odgovorim na tvoje pitanje: može se koristiti i apotekarski 70% etanol, ali treba voditi računa da se u tom slučaju kod recepture moraju prilagoditi omjeri sastojaka. Postoje jednostavne formule za izračunavanje razrjeđenja. Ukoliko je liker završni proizvod, volumni udio alkohola treba biti oko 20% do max. 40%.

Narcisa, ja sam tražila (Umag) 95%-tni alkohol u ljekarni, poslali su me da potražim u marketima, međutim tamo nisu nikad čuli za to. Nakon nekog vremena sam u jednoj ljekarni kao usput pitala za taj alkohol i rekli su mi da oni ne smiju prodavati jer je to hrana, pa su me uvjeravali da mogu koristiti njihov od 70%. Smijem li, pitam tebe kao stručnjakinju? Zahvaljujem na odgovoru😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)