Moj profil

Limun(više savjet nego recept)

131

U ovim hladnijim danima češće se prave sokovi i sirupi od citrusnog voća.Oni koji nemaju sreće(mislim da je to većina) da imaju svog nešpricanog limuna vjerojatno razmišljaju o toj masi pesticida u kori voća.Ovo je savjet iz emisije Dr Oz-a.

U ovim hladnijim danima češće se prave sokovi i sirupi od citrusnog voća.Oni koji nemaju sreće(mislim da je to većina) da imaju svog nešpricanog limuna vjerojatno razmišljaju o toj masi pesticida u kori voća.Ovo je savjet iz emisije Dr Oz-a.

Sastojci

1 čaša vode
1 žličica sode bikarbona

Priprema

1.

Vodu,ocat i sodu bikarbona promiješati.

Pazite kod dodavanja octa na sodu(ili obrnuto) jer se jako pjeni,pa to radite u dubljoj posudi,blizu sudopera.

2.

Uliti u bocu sa pumpicom i pošpricati voće(limun,naranče...).Ostaviti da djeluje oko 5-10 minuta.Nakon toga voće dobro oprati pod mlazom vode.

Na ovaj naćin makar se malo uklone ti silni pesticidi i drugi otrovi koji se nalaze u kori agruma.

3.

Sirup od limuna kako ga ja pravim.

4.

Još jedna ideja,naravno već viđena.U kalupe za led uliti iscijeđeni limunov sok.Smrznuti,kockice staviti u vrećicu ili kutijicu i čuvati u zamrzivaču.Prema potrebi koristiti za čaj,kolače ili sl.

5.

...

  • Limun(5)
  • Saveti(5)
  • Savjeti(3)
  • Ideje-i-savjeti(1)
  • Limun-ciscenje(1)
  • I-ideje-i-savjeti(1)
  • Zdravlje(1)
  • Soveti(1)
  • Zanimljivo(1)

17

Evoimene,na žalost to je sve tako kako si napisala.Nisam ni ja čvrsto uvjerena da ova mješavina može posve ukloniti količinu pesticida iz kore voća,ali ipak...savjet je od svjetski priznatog dr Oza,pa ajde da mu makar malo vjerujemo.Jednom prilikom sam na tržnici čula razgovor prodavača i kupca-kao njegove jabuke koje je prodavao SAMO su 15x tretirane,a inače se to radi u jednoj sezoni i po 30x.Pa sada kako da jabuku i dalje nazivamo kraljicom voća?Ja imam par stabala voćaka i da se ne špricaju par puta ne bi ni imali niti jednu voćku,jednostavno smo prisiljeni to raditi.Manje nego ono uzgojeno na plantažama,ali ipak...

Mislim da nisi nikome pokvarila atmosferu jer smo valjda svi svjesni što jedemo.Čak i ono što sama uzgojim nije baš 100% eko iako ništa ne koristim od pesticida u svom vrtu,ali već zrak oko nas je zagađen.Dugačka je to tema,mogle bi o njoj do sutra.Pozdrav i tebi!(ne pušta mi smajliće)

Drage dame, ovih dana bas citam najnovija istrazivanja vezana uz pesticide u vocu i povrcu i jedini zakljucak koji mogu da izvedem je da se pesticidi nikakvim pranjem ne mogu izvuci iz voce. Razlog ej to sto vecina pesticida zalazi ispod kore (recimo jabuka) ili biljka vuce pesticide iz zemlje kroz stabiljku i u plod (jagode). Ova istrazivanja vam prenosim iz nizozemske, ne znam kakva je situacija od nas, ali imam utisak da se ne razlikuje puno, jer se koristenje prekomjernih i stetnih pesticida tesko moze kontrolirati.. posebno danas kad se hrana uvozi iz bijelog svijeta. Prema tome budite pazljivi s time sta jedete i cuvajte zdravlje. P.s. nije mi bila namjera kvariti atmosferu, niti sumnjam u tanjine dobre namjere 😉 nego je ovo vise da 'nadogradjujemo' znanje. Pozdrav!

Jelena imaš pravo,to bi trebalo biti nešto normalno,svakodnevno.👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)