Moj profil

Lisnato tijesto – kućna radinost

60 minuta
91
Lisnato tijesto – kućna radinost

Probala sam razne recepte za lisnato tijesto, ovaj mi najviše odgovara. Nije komplicirano niti previše zahtjevno za napraviti, još jedan dokaz da su najjednostavnija rješenja obično i ona najbolja….

Probala sam razne recepte za lisnato tijesto, ovaj mi najviše odgovara. Nije komplicirano niti previše zahtjevno za napraviti, još jedan dokaz da su najjednostavnija rješenja obično i ona najbolja….

Sastojci

oko 400 gr. glatkog brašna
oko 2 dl. mlake vode
1 žličica soli
250 gr. maslaca iz frižidera

Priprema

1.

Od brašna, vode i soli umijesiti tijesto, da bude mekano ali da se ne lijepi. Napraviti kuglu od tijesta i staviti u frižider 15 min.

2.

Kuglu razvući u pravokutnik i sredinu “popločati” sa maslom izrezanim na 6 “pločica”, tako da oko maslaca sa svih strana ostane “okvir” od praznoga tijesta, kojega treba preklopiti preko maslaca sa sve 4 strane: s lijeva na desno, s desna na lijevo, odozgor na dolje i odozdo na gore.

3.

Tako složeno tijesto još jednom pažljivo razvaljati i preklopiti na isti način i u istom pravcu. Staviti u frižider 15 min.

4.

Ovaj postupak (preklapanje – frižider) ponoviti još dva puta. Važno je uvjek preklapati u istom pravcu.

5.

Nakon toga, tijesto je spremno za dalju obradu i vaše maštovite recepte, slatke ili slane.

Posluživanje

Ponoviću da nije važno kojim redosledom prvi put preklapate tijesto (možete započeti odozgor, odozdole, pa s desna, pa s lijeva isl.) , ali je važno da to svaki sljedeći put radite na isti način!
Ovo je tijesto neutralno, ali ja volim staviti slani maslac ako planiram od njega raditi nešto slano.
Ako ste u žurbi, tijesto između preklapanja možete stavljati u ledenicu umjsto u frižider, na 10 min.

  • Lisnato tijesto(11)
  • Lisnato(7)
  • Lisnato-testo(2)
  • Home made(2)
  • Tijesta(1)
  • Sve-5(1)
  • Lisnata(1)
  • Peciva-lisnato(1)

25

nažalost meni nije uspjelo 🙁 pokušat ću ponovo...

Zabackrabac, da - kako sam i napisala - stavljam cijeli maslac i to je mjera za ca 400 gr. brašna... uvijek tako radim, a lisnato tijesto inače spada u masna tijesta... tvoja mi izvedba odlično izgleda, lijepo se lista, možda si samo trebala još malo peći, jer ako nije dovoljno ispečeno, može se činiti da je masnije nego što u biti je... svakako hvala na isprobavanju! 🙂

Lista se , ukusno je , samo mi se cini da ima previse margarina :S Da li potrosite  ceo jedan margarin?

Ovako je ispalo drugima