Moj profil

Ljekoviti napitak od tibetanske “Kombuche”

52
Ljekoviti napitak od tibetanske “Kombuche”

Uopće neželim niti spominjati koliko je ova mala "zvijerčica" ljekovita … dugo sam čekala da je dobijem, a tko čeka taj i dočeka … a vama, evo recepta za spremanje njenoga napitka ♥♥♥♥♥

Uopće neželim niti spominjati koliko je ova mala "zvijerčica" ljekovita … dugo sam čekala da je dobijem, a tko čeka taj i dočeka … a vama, evo recepta za spremanje njenoga napitka ♥♥♥♥♥

Sastojci

5 litara vode
25 gr. zelenoga čaja
450 gr. šećera
1 staklena tegla zapremine 5l. ili plastična duboka zdjela

Priprema

1.

U većem loncu, zagrijavamo vodu zajedno sa šećerom. Miješamo cijelo vrijeme drvenom kuhačom, dok se šećer ne istopi, odnosno voda ne uzavrije.

2.

Kad se šećer skroz istopi, makne se sa vatre na stranu i ostavi 5-10 minuta da se malo prohladi.

3.

Zatim dodajte 25 gr.zelenog čaja refusno pakovanog ili ako nemate refusnog (jeftiniji je), može i onaj iz kesice – samo ga izvadite iz kesica i premjerite točno 25 gr. Odkako ste dodali zeleni čaj, lonac lijepo poklopite i ostavite da odstoji 10 sati. Ja ga obično pravim uveče, pa ga ujutro produžim.

4.

Ujutro, se ova tibetska kombucha vadi iz njezine tegle i dobro se umiva mlakom vodom sa svih strana (ona je inače mekana i pomalo ljigava i zato se i umiva). NAPOMENA: Kombucha se mora vratiti nazad u čistu teglu na ISTU STRANU na kojoj je ležala kad smo je izvadili – nikako je vratiti naopako.

5.

Isto tako se čisti i tegla ili zdjela u kojoj pliva, s time što naš cijenjeni napitak koji je ona napravila, procijedimo kroz PLASTIČNO cjedilo ( nikako željezno zbog mogučnosti oksidacije) u staklenu bocu i dobro začepimo do upotrebe.

6.

Ovako se čista tegla, zalije odstojanim i procijeđenim zelenim čajem od juče, a zatim se čista i umivena kombucha vrati u novu tečnost i dobro pokrije gazom (da joj ne ulazi prašina i da bi mogao nesmetano cirkulirati zrak za disanje).

7.

Ovako se ona ponovo hrani sastojcima iz tečnosti 7 – 8 dana na sobnoj temperaturi ( niti hladno niti pretoplo), a zatim se ciklus procijeđivanja ponavlja i pravi se nova tura … i tako u krug :)))))) ... A a nama ostaje nezamjenjivo, pomalo kiselkasto bogatstvo od napitka. Inače kiselost možete i sami kontrolirati, tako da ako želite kiselije držite duže vremena u tegli, ali nikako duže od 10 dana, a zatim ponovite postupak s novom dozom čaja.

Posluživanje

Tegla ili plastična zdjela moraju biti gore široke, da bi kombucha mogla lijepo zauzeti površinu, bez da bude natisnuta ili zgužvana. Može se staviti u lijepu, plastičnu, kockastu, duboku, kanticu za bijeli sir i prekriti čistom gazom.
Isto tako, gore navedene količine, se mogu duplicirati kada kombucha naraste (proširi se) ili je stavite, za početak, u pola mjerice kao ja sada … kada malo ojača. odmah je premiještam u veću zdjelu sa gore navedenim dozama. Pozdrav :)))))))))

  • Zdravlje(3)
  • Sve-5(1)
  • Pica-zdravo(1)
  • Priroda-lijeci(1)
  • Kombuha(1)

29

Ne plašite se, nije opasna po život više od kokoa-kole 🙂

Pravila sam napitak oko 6 meseci, od toga sam tri meseca od jedne flaše napitka iz prodavnice zdrave hrane uzgajala prvu gljivu-bio je zimski period, soba prohladna, pa je išlo sporo. Napitak je ukusan, ali pošto sam pravila samo za sebe, jer familija nije htela da pije zbog njenog ljigavog izgleda 😉

Probala sam da pravim sa više vrsta čajeva, najbolje se pokazao zeleni čaj i čaj od hibiskusa, od ta dva sam dobijala najukusnije napitke.

Čuvam napitak u flaši u frižideru i planiram da je ovog leta opet razmnožim, nekako mi je bila mila kao da je kućni ljubimac 😁

imam gljivu koju sam dobila od sina lijepe je svjetle boje neznam dali ima kakve koristi od tog napitka za imunitet pijem ulje 31  just koje jefantastično ujedno sam savjetnik za just proizvode koje koristimo ja moja obitelj i prijatelji

Gljiva  je  super,  imala  sam je prije  par  godina  i  zapustila...Tražila  sam  je  dugo  i  našla  u  N. Sadu  u  trgovini  zdrave  hrane  flaširanu  sa  malom  gljivom unutra...Proizvod  jezdravstveno  ispitan na  VMA  a  proizvodi  MacrobioticPharma  u U  Ivanovu...Sve  piše  na  deklaraciji, a  na  boci  je  i  uputa  za  pripravljanje  gljive  i  kratak opis  ljekovitih  svojstava...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)