Moj profil

Ljiljine barene paprike

120 minuta
17

Svake jeseni tražim ovaj recept od koleginice Ljilje, već me sramota. Zapišem na neke papiriće i do sledeće godine izgubim. Sad sam rešla da stavim na Coolinariku tako će imati i drugi a i ja.

Svake jeseni tražim ovaj recept od koleginice Ljilje, već me sramota. Zapišem na neke papiriće i do sledeće godine izgubim. Sad sam rešla da stavim na Coolinariku tako će imati i drugi a i ja.

Sastojci

10kg paradajz paprika (ili somborke)
5l vode
125g sirćetne esencije 80%
125g soli
1kom konzervans
1kom vinobran

Priprema

1.

Pomešamo vodu, esenciju, šećer, so, konzervans i vinobran. 

2.

Operemo parike, skinemo malim nožićem zeleni deo peteljke i svaku malo zasečemo po toj gornjoj strani gde je peteljka. 

3.

Kada smeša provri, stavljamo deo po deo paprika da se kuvaju, ne treba ih dugo kuvati samo da malo omekane. Na gasu je to jako brzo 1-2 min. na štednjaku oko 5 min.

4.

Kuvane paprike slažemo u tegle, što bolje umemo. Dopunimo tegle sokom do vrha i zatvaramo tegle.

5.

Dodatak:                                                                 U tegle od gore stavljam plastične pritiskače da mi ne ispliva paprika iznad tekućine. Ne kuvam parike u celoj količini vode, iz prostog razloga da što pre provri, a sa tim ostatkom dopunjujem tegle. 

Posluživanje

Paprike Somborke su ljute ali nisu jako mesnate, i sitnije su. Pa sam ove godine rešila, da obične Paradajz paprike (koje nisu ljute) ali su zato mesnatije pomešam sa malim ljutim paprikama, prvo sam njih skuvala, pošto su brže gotove a i da ostave svoju ljutinu. Slagala sam ih naizmenično u tegle... od volje.

  • Zimnica(3)
  • Zimnica slana(1)
  • Zimnica-bez-ulja(1)

3

hvala!

noklica Skinem peteljke ali samo do belog dela i ostavljam ih cele sa semenkama, ali ove godine sam imala peh, da li zbog konstantnih kiša ili šta god, paprike su iznutra na dnu peteljke počele da trunu i buđave, to sam primetila kad skinem zeleni deo peteljke i presečem malo popreko preko peteljke, malo virnem u papriku, i ako je sumnjivo ja rađe isečem semenke nego da mi se pokvari, ali mnogo lepše kada su cele. nadam se da sam pomogla. 

pa nije mi jasno,da li se skidaju peteljke ili se kuvaju cele?NA SLICI IZGLEDAJU KAO BEZPETELJKE I SEMENA?