Moj profil

Lov na vještice

3

Iza ove priče uslijedit će objava nekolicine recepata za pripremu obroka dojenčadi između 6 i 8 mjeseci starosti. Recepti nisu obvezujući. Vodite se osobnim znanjem i stavovima o vremenu kada ćete koju namirnicu ponuditi vašem djetetu, ali ne odbacujte ni druge mogućnosti.
Objavom recepata željela bih izbjeći nepotrebno polemiziranje o tome jesu li u receptu navedene namirnice prikladne za dijete te životne dobi ili ne. Svatko ima pravo izbora!

Iza ove priče uslijedit će objava nekolicine recepata za pripremu obroka dojenčadi između 6 i 8 mjeseci starosti. Recepti nisu obvezujući. Vodite se osobnim znanjem i stavovima o vremenu kada ćete koju namirnicu ponuditi vašem djetetu, ali ne odbacujte ni druge mogućnosti.
Objavom recepata željela bih izbjeći nepotrebno polemiziranje o tome jesu li u receptu navedene namirnice prikladne za dijete te životne dobi ili ne. Svatko ima pravo izbora!

Sastojci

1 pravo na izbor
2 pravo na mišljenje
3 biti sposoban priznati sebi da i drugi nešto znaju

Priprema

1.

Svi ćemo se složiti da je dojenje prvi i najprirodniji način na koji ćete nahraniti svoje dijete. Tako je od pamtivjeka. Neke mlade majke ne žele čuti niti za koji drugi način hranjenja novorođenčeta nego dojenjem i to je u redu. Neke su majke fleksibilne i po potrebi otvorene i za druge mogućnosti i to je u redu. Neke nisu zainteresirane za dojenje pa pribjegavaju drugim metodama hranjenja novorođenčeta što je, na kraju krajeva, također u redu. To bi bilo “pravo na izbor”.

2.

A što ako iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti dojiti? Hoće li dijete u današnje vrijeme zato umrijeti? Hoće li vas zbog toga spaliti na lomači kao što su za vrijeme inkvizicije spaljivali “vještice”? Oni koji se strogo drže “pravila” vjerujem da bi to najradije i napravili jer oni znaju, oni su educirani!

3.

A kad dođe vrijeme za dohranu? Imate li spreman svoj mali ekološki vrt pa s “onom pravom” tablicom dohrane u ruci precizno birate namirnice prilagođene dobi vašeg djeteta te sa štopericom odbrojavate vrijeme od branja do pripreme izabrane namirnice? Ili kupujete namirnice kod poznate kumice na tržnici dok ostale prodavače gledate ispod oka puni nepovjerenja? Hoćete li svaku namirnicu kupljenu “na sumnjivom mjestu” prije pripreme ipak nositi na kemijsku analizu u strahu da djetetu ne bi pripremili nešto “nezdravo”?

4.

A tek začini…

5.

Sigurno je većina nas u jednom momentu bila “friški roditelj” i imala tisuću nedoumica po pitanju pripremanja prvih kuhanih kašica za naše najmlađe. Koje namirnice upotrijebiti i na koji ih način pripremiti?

6.

Vjerujem da je u današnje vrijeme većina nas kompjuterski pismena, da imamo mogućnost i da ćemo najprije odgovore na većinu pitanja potražiti na internetu. Da li je to dobro ili loše?! Zgodno je, a da li je uvijek i točno? A tu su i knjige.

7.

Neki od nas odgovore su potražili i kod izabranog pedijatra i drugih osoba iz medicinske struke. Ipak, riječ je o vašem djetetu, zar ne?!

8.

Oni s malo više sreće oko sebe imaju obitelj i prijatelje da ih savjetuju, upute i pruže ruku kad i ako je to potrebno.

9.

Sretna sam i ponosna što sam u takvim trenucima uza sebe imala prijateljicu s malo više majčinskog staža od mene same, prijateljicu širokih životnih pogleda i fleksibilnu.

10.

Njeno je dijete taman kretalo u vrtić u kojem su joj darovali knjižicu s receptima za naše najmlađe – Vrtićku kuharicu za mame i tate. Moja je sreća bila prevelika kada mi je prijateljica posudila tu knjižicu jer mi je u tom momentu već postalo zastrašujuće djeci iz dana u dan pripremati jednu te istu hranu. Tablice dohrane ponekad ne daju puno izbora, a ako ih se slijepo pridržavate i ograničite se “pravilima i zabranama” dogodit će se upravo to.

11.

I tako sam se dala u akciju. Prateći recepte iz knjižice mogla sam si pripremiti namirnice za nekoliko dana unaprijed i svaki dan pripremiti nešto novo. Bilo je to veliko olakšanje. I nisam strahovala da ću pogriješiti s izborom namirnica. Više sam strepila hoće li moja djeca prihvatiti pripremljeni obrok i hoće li im pripremljena količina biti premalo ili previše.

12.

Sudjelujući u objavama recepata i drugim sadržajima na stranicama Coolinarike svoje sam nove spoznaje poželjela podijeliti i s drugim korisnicima. Objavila sam recept za Varivo od blitve, krumpira i piletine upravo iz te knjižice što sam u uvodu i navela. Ajme meni, zlo i naopako.

13.

Ubrzo se pojavila jedna novopečena, “educirana mama s iskustvom”. Komentar, dva i stvorila se vrlo neugodna situacija. Bio je to pravi “lov na vještice”, sa mnom u ulozi vještice i dotičnom korisnicom u ulozi inkvizitora. Sa mnom na lomaču, nema druge, jer sam u popis sastojaka za pripremu obroka napisala “zabranjeni sastojak”. Moje je “neznanje” bilo golemo, a objavom tog recepta valjda sam “obvezala” druge korisnike da ga i oni koriste. U trenu postadoh zločinka, trovačica svoje djece, neznalica i osoba skućenih životnih pogleda koja ne prihvaća “dobronamjeran savjet”.

14.

Moram priznati da sam ostala prilično zatečena intenzitetom “dobrih namjera” koje su vrištale osudom iz svake napisane riječi. Ubrzo sam povukla recept jer me je iskreno rečeno bilo sram razvoja situacije.

15.

Ono što se dogodilo tim činom je da su korisnici u situaciji sličnoj mojoj ostali bez korisnog recepta za pripremu obroka za dijete, ali ja sam postala bogatija za jednu “obožavateljicu” svih objavljenih sadržaja na ovim stranicama.

16.

Moja su djeca odavno prerasla skupinu dojenčadi od 6 do 8 mjeseci starosti i danas zdravo i sretno koračaju prema svojoj drugoj godini života.

17.

A moja “obožavateljica”, u svojim rijetkim posjetama stranicama Coolinarike, uredno prati moje sadržaje i bez iznimke, svaki put nekolicini mojih recepata dodijeli ocjenu. Ali nije to bilo kakva ocjena dragi moji. To je ocjena iz frustracije, povrijeđenosti, nemoći, vođena ničim drugim nego prizemnom željom da napakosti! Vjerojatno mi ne može oprostiti što sam objavila recept koji nije u skladu s njezinim uvjerenjima, što sam otvorena i za druge, neke drukčije mogućnosti, što sam se usudila imati drukčije mišljenje i otvoreno ga braniti ili što skrušeno nisam molila za oprost i odala priznanje njezinim dobrim namjerama.

18.

Sve recepte namijenjene našim najmlađima koje ću objaviti posvećujem upravo toj korisnici, ona će se prepoznati.

Posluživanje

Nadam se da će recepti pronaći pravi put do onih kojima su zaista potrebni.

  • DJECA(1)
  • Bebe(1)

17

svaka majka odgovara za svoje dijete... Drži se svojih uvjerenja i samo tako dalje ...

Draga moja Fortune, prošlo je dosta vremena od kada si pisala recepte za papalice, hvala ti na svakome, većinu ćemo iskoristiti kad nam dođe volja. Ne znam što te navelo na ovako opsežno pojašnjavanje nekih stari oko majčinstva, dohrane beba itd., no većina foruma i tomu sličnih stranica imaju jednu, dvije, tri biserke koje se drže ko pijan plota rekla-kazala natuknice i ostavljaju svoje komentare kako treba ovo, ne treba ono itd. Doista mislim da nije bilo potrebno ulagati svoj trud u objašnjavanje, bolje da si složila jedan svoj receptić za to vrijeme. Postoji gastroenterolog pa kome nije jasno što kako i zašto nek se lijepo uputi kod pedijatra po uputnicu, jer to je jedina stručna osoba koja ti može dati konkretnu rutu.

Općenito se drage mlade mame trebate informirati prvo kod stručnjaka kojem povjeravate svoje dijete, a nemojte zaboraviti da i drugi imaju svoje pedijatre... Pusa vama i vašim bebicama :*

sta ja god radila ili ne radila, moje djete ako nece, onda nece….previse smo ih razmazili kljukanjem….milicza moze najbolje reci jer svaki dan ima hrpu djece pred sobom…a to je u principu to….

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)