Moj profil

Macarons od bučinih koštica

28

Vjerovali ili ne ovi sa brašnom bučinih koštica meni su daleko najbolji od svih koje sam dosada probala. Nisu toliko slatki zbog te note slanosti koju brašno donosi samo po sebi. Definitivno vrijedi isprobati...

Vjerovali ili ne ovi sa brašnom bučinih koštica meni su daleko najbolji od svih koje sam dosada probala. Nisu toliko slatki zbog te note slanosti koju brašno donosi samo po sebi. Definitivno vrijedi isprobati...

Sastojci

macarons
90 g brašna bučinih koštica
ganache
1 žlićica instant kave
1 žlica ruma
50 ml slatkog vrhnja za šlag (ja koristim biljno)

Priprema

1.

Važno je da sastojke točno izvagate!!!

Bjelanjke miksajte dok se zapjene na najmanjoj brzini. Dodajte pola kristal šećera i miksajte srednjom brzinom cca minutu. Dodajte ostatak kristal šećera i najvišom brzinom miksajte još 3 minute tj. Dok vam šaum ne postane čvrst.

Brašno bučinih koštica pomiješajte sa šećerom u prahu i prosijte u šaum. S obzirom da ste odmah na početku prosijali brašno i izvagali 90 g sitnog i finog praha sada nije potrebno brašno i šećer dodatno usitnjavati i prosijavati. Ovo je još jedna prednost brašna bučinih koštica.

Energično miješajte smjesu izvana prema unutra. Potrebno je oko 50 pokreta špatulom kako bi dobili smjesu prave gustoće no već nakon 40 počnite provjeravati. Smjesa treba biti bez mjehurića zraka. Kada smjesu sa špatule kapnete u zdjelu a vrh se spljošti unutar 10 sec tada je smjesa gotova i možete prekinuti miješanje. Da bi shvatili kakva gustoća mora biti najbolje je na internetu pogledati neki video u kojem se to lijepo vidi poput ovog (link).
Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje u koju stavite nastavak sa najvećim okruglim otvorom ili jednostavno odrežete vrh vrećice.
2 lima za pečenje obložite papirom za pečenje i na svakog istisnite dvadesetak macaronsa promjera cca 2 cm.
Ukoliko imate malene limove vjerojatno će vam biti potreban još koji.
Kada ste istisnuli macaronse limom snažno udarite po radnoj plohi nekoliko puta. Zatim okrenite lim i ponovite. Lupanjem ćete istjerati preostali zrak iz macaronsa.
Sljedeći korak je sušenje. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se suše cca sat vremena. Kada ih dotaknete prstom a on se ne zalijepi jer se stvorila korica tada su spremni za pečenje.

Pećnicu zagrijte na 140°C i pecite ih 15-20 minuta.
Pečeni su kada ih taknete a oni se još lagano mogu micati. Ali nisu meki i gnjecavi.
Izvadite ih, ostavite da se malo ohlade i pažljivo skinite sa papira za pečenje.

2.

Čokoladu narežite na sitne komadiće, posipajte instant kavom, prelijte rumom i slatkim vrhnjem. Sve lagano zagrijavajte u mikrovalnoj uz miješanje svakih 15 sec. Potrebno je oko minite da se čokolada otopi i da se svi sastojci sjedine. Ganache stavite u frižider da se malo stisne prije no što ćete njime puniti macaronse.

Naravno ganache možete raditi i na klasični način da vrhnje zagrijete do vrenja pa prelijete preko čokolade, kave i ruma.

Kada ste napunili svoje macaronse ostavite ih nekoliko sati u frižideru kako bi se okusi spojili.

Posluživanje

Bučino brašno nabavila sam od OPG Šinko

*Ovo je modificirani recept. Matejin originalni recept možete vidjeti na ovom linku

  • Macarons(4)
  • RUM(2)
  • Bucino-brasno(2)
  • Ganache(1)
  • Sjemenke-bundeve(1)
  • Bucine-kostice(1)
  • Čokoladna krema(1)
  • M-macarons-klik(1)
  • Kava(1)

7

Odlični! Moji prvi macaronsi i ispali super!

Prvi put sam radila macaronse i to po ovome receptu. Ispali su super, a recept je odličan! 

unique sigurno cu probati i sa brasnom. meni su odlicni i jako sam zadovoljno sa svim drugim kombinacijama