Moj profil

Mahune na čušpajz♥

28
Mahune na čušpajz♥

Mahune  na žlicu bez mesa... odlični laganini čušpajz ili varivo..kod nas u Gackoj dolini zovemo čušpajz..u knjigama  se čita  varivo...U GLUTEN FREE  verziji  zobene pahuljice (ima ih GF a ako nemate onda stavit 1 krumpir kuhani zgnječiti  ili žlicu tapioke za zgušnjavanje)

Mahune  na žlicu bez mesa... odlični laganini čušpajz ili varivo..kod nas u Gackoj dolini zovemo čušpajz..u knjigama  se čita  varivo...U GLUTEN FREE  verziji  zobene pahuljice (ima ih GF a ako nemate onda stavit 1 krumpir kuhani zgnječiti  ili žlicu tapioke za zgušnjavanje)

Sastojci

mahune žute ili zelene
malo celera, korijen peršina
1 žlica maslinova ulja ili masti
umeboshi ocat (u zamjenu kocka Podravka GFza juhu)
ili 1 žlica ume boshi octa (paste) i pola kocke
sol himalajska, svježe mljeveni papar
1-2 žlice zobenih pahuljica (mekinja) ima gluten free a može bez njih onda u GF verziji 1 žlica tapioke
1 krumpirom na kockice ili bez
U GLUTEN FREE verziji zobene pahuljice (ima ih GF a ako nemate onda stavit 1 krumpir ili žlicu tapioke za zgušnjavanje)

Priprema

1.

Na domaćoj masti ili 1-oj žlici maslinova ulja   popržiti kapulu....dodati mrkvu narezanu na kolutoveili polumjesece ako je mrkva veća i deblja...Dinstati malo pa dotati očišćene i oprane mahune narezane na cca 3-4 cm komade mahuna. Dinstamo uz podljevanje vode. Zatim dolijemo vode da prekrije mahune  alko želite možete dodti koji krumpir na male  kockice i 1-2 žlice zobenih pahuljica. ♥ Ako imate dijagnozu pa morate napraviti Gluten Free   imate deklarirane zobene pahuljice  ili stavite 1 žlicu tapioke GF ili krumpir  jedan skuhajte usput i zgnječite vilicom ili svježi naribajte i kuhajte, dobit ćete gustoću) Kuhati dalje ..Dodati malo svježeg paradajza ili pelata malo iz konzerve...Nekad dodam krumpr 1-2  na male kockice ako nemam dosta mahuna   a zgusnem sa zobenim mekinjama(pahuljicama ili sa krumpirom)

No fino je i ako radite sa zaprškom..nekako sam ju izbacila..(ali ako radite radite sa pirovim brašnom- dinlkel vidi sliku)

2.

Često kuham bez mesa  čušpajze ili variva.ali možemo uz do dinstati maklo svinjetine ili teletine..ili par kobasica... Nama baš i ne fali meso..a brki skuham zautjehu kobasice.

Umeboshi ocat  koristim  i stavljam 1-1,5 žlice jušne  i malo umeboshi paste  jako je ljekovita  i zdrava 

Umeboshi je porijeklom iz Azije. Izuzetan je lijek, nazvan i prirodni antibiotik. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva, čišćenje krvi, jačanje cijelog organizma naročito kod gripa i prehlada.

Umeboshi je vrsta voća (kajsije) koja dozrijeva u junu, a porijeklom je iz Azije. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva te čišćenje krvi. Limunska kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor. Umeboshi šljive iz naše ponude najviše su kvalitete, uzgojene na tradicionalan način u Japanu, ubrane isključivo ručno i fermentirane prirodnim putem. Dodatak shiso lišća održava lijepu crvenu boju umeboshi šljiva. 

Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave, zdravu funkciju želuca, te jačanje cijelog tijela, posebno kod gripa i prehlada. Uklanjajuumor i sprječavanju preuranjeno starenje.  Na istoku se smatraju dostojnom zamjenom za aspirin.

3.

Recept odličan po starinski  od bake Todebo Mahustar  ♥   sa zaprškom kako su radile naše mame , moja baka..no eto ja radim bez zaprške...

Posluživanje

Ljekovitost mahuna  
Mahune graha su stari  lijek za čišćenje organizma od štetnih tvari te se i danas koriste za liječenje dijabetesa, reume te bolesti bubrega i mjehura.  (meni je jako pomogao čaj od sušenih ljuski mahuna  ai jela sam mahune..i dosta uspješno snizila šećer).
Mlade zelene mahune mogu se konzervirati i sušiti te koristiti za liječenje cijele godine što je od velikog značenja za dijabetičare.
Jela od mahuna u količini od 4- kg tjedno kao i čaj od suhih mahuna odstranjuju aceton iz krvi i mokraće, a ako se jedu natašte i pije čaj smanjuju razinu šećera u krvi za 20-40 posto.
Kad se sušene mahune u liječenju dijabetesa kombiniraju s ostalim ljekovitim biljem kao što su borovica, kopriva, maslačak i dr pojačava se ljekoviti učinak.
Jela od mladih zelenih mahuna pojačavaju pražnjenje crijeva, te djeluju kao prirodno laksativno sredstvo koje ne stvara naviku.
 Sastojci mladih zelenih mahuna sprječavaju poremećaje bijelih crvenih krvnih zrnaca koji nastaju kao posljedica uzimanja antibiotika, te uspostavljaju ravnotežu leukocita u krvi, a inozitol regulira metabolizam kalcija i jača srce.
Zapadna pučka medicina  koristi  mahune za liječenje: dijabetesa i regulaciju šećera u krvi, gihta, urinarnog trakta, visokog krvnog tlaka.

  • Povrce-mahune(1)
  • Mahune(1)
  • Dijabetes(1)

11

dobro testirat ćemo  ali  brko  jadan  mora sve probati ko i kod tebe beta...  on je kontrola prije nego nešto stavim na Coolku..

Dam ti da i Brko bude beta-tester 😉

Kepi na poslu kuham i koristim  urnebesni ocat, miso pastu ume boshi pastu i da ne nabrajam...ali doma  rado koristim podravka govedsku kocku    A zezaj ti mene..pazi  da ti ne copy paste kocku il´ti recept  pa ću da testiram na  brki kad nemam betu za testiranje...!..■   ♥

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)