Moj profil

Makedonski začin “Biena sol”

39

Tradicionalni začin naših baka i djedova, ručno pravljeno … mukotrpna procedura, ali se trud višestruko isplati ♥♥♥♥♥

Tradicionalni začin naših baka i djedova, ručno pravljeno … mukotrpna procedura, ali se trud višestruko isplati ♥♥♥♥♥

Sastojci

1 kg. kukuruznog zrna
10-15 kom. suhih paprika (može i gotova bukova paprika)
krupna morska sol (količina po želji i ukusu)
1 kitica biljke noktec (kokotac)
½ kitice nane (mente)
1 kitica čubrice (čubar)

Priprema

1.

Kukuruzno zrno se stavlja u najveći pleh od rerne. Stavlja se na umjerenu temperaturu da se zrno zapeče odnosno isuši.

2.

Kada je gotovo, prohlađeno zrno se tuče u avanu zajedno sa bukovom suhom paprikom ili več gotovim bukovcem.

3.

Zatim se ta smjesa protura kroz sito, a krupniji ostatak koji ostane, ponovo tuče u avanu. U međuvremenu se dodaju začinske biljke : nane, čubrica i noktec, a isto tako i morska krupna sol, pa se i oni tuku u avanu zajedno sa kukuruzom i bukovcem.

4.

Procedura proturanja niz sito se ponavlja sve dok se ne dobije fina brašnasta smjesa .

5.

Gotova “Biena sol” se dobro izmiješa i odloži na suho mjesto.

6.

Upotrebljava se svugdje gdje se koristi i bukova paprika.Ukoliko se želi postiči ljuta varijanta ovog začina, dodaje se veoma ljuta bukova paprika … u protivnom se stavlja blaga. Najtraženija je sa specijalitetima sa roštilja, a inače mi nije strano je posoliti preko sendviča, tostova, pica ili jednostavno topli domaći kruh, pogače ili peciva, umakati u ovu sol … mmmmmmm :))))))) Obično su turisti i strani gosti baš ludi za ovim makedonskim začinom … pa kako i nebi bili … ho ho ho … ♥♥♥♥♥

Posluživanje

Moja baka je imala veliko kameno korito i u njemu je tukla sastojke za bijenu sol, ali mi možemo i u manjim drvenim ili kamenim avanima … efekat je isti. Isto tako može se izbjeći ovo ručno tucanje, ako možemo nabaviti kukuruzno brašno iz mlina – idealno je ako je friško smeljano i malo prosušeno u rerni. Ipak za mene, ukus je nezamjenjiv sa ručnom varijantom jest’ da je mukotrpnija, ali … ;))))
P.S. Količinu sastojaka možete mijenjati po vlastitoj želji i ukusu :))))))

  • Začini(3)
  • Zacin(2)
  • Isprobati(1)
  • Makedonska(1)
  • Dobro je znati(1)
  • Home made(1)

22

You wellcome , i ja isto tako naveliko eksperimentisem sa dodatcima u ovom zacinu … probala sam sa raznim zacinima i uvijek me odusevljava ♥♥♥♥♥

@thetan, ovo mi je sada flavna fora uz TV, stalno mi je mlin u ruci, tek danas sam kupila kokotac(zdraljiku), cubar jos nisam…ali to je tako dobra stvar i sa bosiljkom, zalfijom…cili paprikom ….Upravo meljem kukuruz kokicar…..nego da nam je naci secerac, mislim da je on idealan za tovoj genijalan zacin… Hvala puuuuno na divnom receptu ;))

Odlicna ideja za manju kolicinu … mlin za kafu je idealan … cestitke za kreativnost :)))) Drago mi je da ti se dopala … specijalna je i nezamjenjiva :)))))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)