Moj profil

Malinada

40 minuta
47
Malinada

Rapsodija u crvenom. Tim riječima se može opisati okus i miris ove marmelade čiji su glavni sastojci maline i jabuke.

Rapsodija u crvenom. Tim riječima se može opisati okus i miris ove marmelade čiji su glavni sastojci maline i jabuke.

Sastojci

Za 1 litru marmelade
0,5 kg malina
0,5 kg jabuka (očišćenih!)
0,5 kg šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat đumbira
1 vrećica Želina
par kapi rakije ili ruma

Priprema

1.

Maline operite i ocijedite.

2.

Jabukama ogulite koru, razrežite ih i izvadite središnji dio sa sjemenkama. Tako očišćene jabuke zajedno s malinama stavite u blender i miksajte dok se sve ne pretvori u voćnu kašu. Poslužiti se možete i štapnim mikserom.

3.

Voćnu kašu pretresite u široku zdjelu i kuhajte, uz miješanje, na jakoj vatri oko 20 minuta. Bitno je da se voćna kaša što prije zgusne brzim isparavanjem tekućine da bi se što više očuvali prehrambene vrijednosti voća. Tijekom kuhanja postupno dodavajte šećer. Na taj se način šećer neće karamelizirati, pa će boja biti ljepša, crvenija. Pjenicu koja se eventualno stvara uklanjajte žlicom.

4.

Vanilin šećer pomiješajte s đumbirom i želinom, pa usipavajte u voćnu kašu. Kuhajte još 3-5 minuta uz neprestano miješanje.

5.

Staklenku i poklopac dobro operite i osušite, najbolje u pećnici na temperaturi 50-75°C. Tako će se ujedno i zagrijati. Zagrijanu staklenku izvadite i stavite na krpu (da ne dotiče hladnu radnu površinu jer bi mogla puknuti) i u nju ulijte vruću marmeladu. Protresite staklenku kako u njoj ne bi ostajali mjehurići zraka. Na vrh kapnite par kapi rakije ili ruma (ovo nije potrebno ako ćete marmeladu koristiti u narednim danima), poklopite i ostavite da se ohladi. Ohlađeno spremite na tamno i suho mjesto.

Posluživanje

Ova prva ljetna mirisna marmelada odličan je namaz na kruhu ili dodatak kolačima.

  • Zimnica(5)
  • Marmelada(3)
  • PEKMEZ(2)
  • Jam(1)
  • Džem(1)
  • Zimnica slatka(1)
  • Ozimnica-sladka(1)
  • Džemovi(1)
  • Marmelada-pekmez-dzem(1)

11

Falaaa :)

-Želin je sredstvo za zgušnjavanje marmelada i džemova. Dr. Oetkerova verzija tove se Džemfix -rakija ili rum stavlja se samo par kapi na vrh marmelade kako bi alkohol spriječio kvarenje. to treba napraviti ako će marmelada dulje vrijeme stajati prije upotrebe (nekoliko mjeseci).

I zosto se dodava rakija ili rum?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Džem od dunja
klaudija8

Džem od dunja