Moj profil

Marmelada od mrkve

104
Marmelada od mrkve

Bogata je sa vitaminom A i moze se pripremiti u bilo koje godisnje doba.

Bogata je sa vitaminom A i moze se pripremiti u bilo koje godisnje doba.

Sastojci

1kg mrkve
700g secera
4 limuna (izribana korica od 4 limuna i sok od jednog limuna))
1/2 jabuke

Priprema

1.

Operite i ogulite mrkve. Izrezite na vece komade, dodajte jabuku i stavite kuhati sa jako malo vode. Kad je mekana sameljite. Dodajte secer, naribane korice od 4 limuna i sok od jednog limuna.

2.

Kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat. Mijesajte cesto. Provjerite da li je dovoljno gusta tako da kapnete kapljicu na tanjuric. Pricekajte da se malo ohladi, nagnite, ako se kapljica ne razlije znaci da je dovoljno gusta. Izlijte jos toplu marmeladu u ciste tegle i zatvorite hermeticki. Stavite u lonac s toplom vodom i sterilizirajte 30 min. Ostavite ih u vodi da se ohlade.

Posluživanje

Operaciju steriliziranja tegli mozete napraviti i kada se marmelada ohladila jedino morate paziti da u tom slucaju stavite hladnu vodu. Ukratko: topla marmelada -topla voda; hladna marmelada -hladna voda.

Posto mrkve ima cijele godine, ja je cesto radim i kad imam samo 1/2kg. Brzo se napravi. Marmelada hermeticki zatvorena i sterilizirana, po prije navedenom postupku, moze stajati 1 godinu, ali kad je jedanput otvorite teglu drzite u frizider, jer posto ima malo secera nemoze predugo stajati. Zbog toga koristim male tegle, lakse je potrositi.

  • Zimnica(4)
  • Zimnica slatka(3)
  • Mrkva(2)
  • Džem(1)
  • Marmelada(1)
  • Pekmeziii(1)
  • Marmelade-i-co(1)

13

👋Nadezda drago mi je da ti se svidja! Moze i sa manje secera, ali sa 700 g nije preslatka. Lijepe su ti slike

Odlicna marmelada ,smanila sam secer na 500gr i jedan limun izostavila i dodala narandzu 😁                                                            Stavljala sam u tople tegle toplu marmeladu ,zatvorila i umotala u stolnjake da se ohladi .                                                                         Nadam se da ce ostati do zime ako pre  ne pojedemo .

za Mrljicu-Jabuka ide sa korom 🙂

Ovako je ispalo drugima