Moj profil

Marshmallow fondant

400

Marshmallow fondant mnogi od vas već dobro poznaju, koristi se za prekrivanje torte i izradu ukrasa.
Ovo je recept po kojem ga ja radim i nekoliko korisnih savjeta.

Marshmallow fondant mnogi od vas već dobro poznaju, koristi se za prekrivanje torte i izradu ukrasa.
Ovo je recept po kojem ga ja radim i nekoliko korisnih savjeta.

Sastojci

Marshmallow fondant
450 g bijelih marshmallow slatkiša
2 žlice vode
1 žličica ekstrakta vanilije (ili badema)

Priprema

1.

Stavite marshmallow u veliku zdjelu, dodajte vodu i ekstrakt vanilije i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici da se otope. Svakih 30 sekundi zaustavite i promiješajte. Obično je potrebno oko 2, 5 minute.

2.

Izvadite i umiješajte 3/4 šećera. Miješajte prvo drvenom kuhačom jer je jako vruće.

3.

Kad se ohladi dovoljno da se može dirati rukama a da se ne opečete, istresite na radnu površinu (idealno je ako imate mramornu podlogu, u suprotnom na glatku radnu površinu) dobro namazanu biljnim mrsom i na koju ste stavili ostatak šećera u prahu, i čvrsto mijesite oko 8 minuta, da dobijete čvrsto i elastično tijesto. Da vam se ne bi lijepilo za ruke, namažite ruke biljnim mrsom, ali ne pretjerujte da ne bi promijenili čvrstoću i sastav smjese.

4.

Oblikujte kuglu, omažite je biljnim mrsom da se ne zasuši na površini. Omotajte dobro prozirnom folijom, pa stavite u vrećicu za zamrzivač, istisnite što više zraka i dobro je zatvorite.

5.

Kad se potpuno ohladi stavite u hladnjak.

6.

Bolje je ostaviti smjesu da odmara najmanje 24 sata da bi se šećer dobro istopio i smjesa postala glatka.

7.

U hladnjaku ga možete držati nekoliko tjedana, a možete ga i zamrznuti (do 6 mjeseci)

8.

Kad vam bude potreban izvadite iz hladnjaka, odrežite koliko vam je potrebno i zagrijavajte po 10 sekundi u mikrovalnoj, tek toliko da malo odmekne i može se mijesiti.

9.

Za bojanje MMF-a najbolje je koristiti boje u gelu (u nedostatku možete koristiti i tekuće, ali je onda potrebno dodati još šećera). Nanesite boju čačkalicom, svaki put koristite čistu čačkalicu.

10.

Radnu površinu pospite škrobnim brašnom ili šećerom u prahu ili mješavinom oboje pa na njoj razvaljajte MMF na debljinu od 4-6 mm. Često okrećite u krug da se ne zalijepi (ali ne preokrećite). Uz pomoć valjka prenesite na tortu.

11.

Najprije rukama zagladite gornju površinu, ne pritiskujući već lagano trljajući da prione i da istisnete zrak. Prijeđite polako na stranice.

12.

Ako se eventualno stvore mjehurići, ukoso probušite iglom pa opet zagladite.

13.

Nožem ili kotačićem za pizzu odrežite višak.

14.

Ako želite napraviti i ukrase, razvaljajte MMF, izrežite po želji, kistom sasvim malo navlažite vodom donju stranu pa “zalijepite”.

15.

Kao podlogu za fondant, najbolje je tortu premazati slojem kreme od maslaca. Krema pomaže da se fondant “zalijepi” i ima ulogu “jastuka” tako da bi fondant bio gladak. Ne preporuča se upotreba šlaga ili vrhnja. Fondant bi upio vlagu i šećer bi se topio.

16.

Također, tortu ukrašenu MMF-om ne držite u hladnjaku, već u kartonskoj kutiji (do 5 dana).

Posluživanje

postupak pripreme
Ova torta na slici je prekrivena svijetloplavim fondantom, kao i “dar” u sredini i vrpce na njemu. Figurice klauna napravljene su od Sugarpaste (ili Gumpaste).
Winnie the Pooh tortu radila sam na isti način.

Pročitajte i ovdje

  • Fondan(17)
  • Dekoracije(12)
  • Fondant(9)
  • Ticino(2)
  • Dekoracija(2)
  • Fondan-h(1)
  • Fondan-domaci(1)
  • Dekorisanje(1)
  • Deko(1)

77

drage žene, imam pitanje, 3 put radim ovo čudo i uvik mi bude žilavo.u čemu griješim?  ne možeš ništa s tim osim u smeće bacit.

Od ove kolicine se najverovatnije dobije malo vise od 1kg?

Ne preporučuje se čuvati već obojan fondant jer boja mijenja konsistenciju fondanta i s vremenom će postati tvrd i mrviti se. Najbolje je boje dodati pred samu upotrebu i kad si sigurna koje ti boje trebaju i koja količina od svake.